Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

Door Lizzy
#1201716
Voor diegene die wat meer willen weten over vetten, is er een interessant boek geschreven door Mary G. Enig. ‘Feiten over vetten’.

In dit topic wil ik het e.e.a. uitleggen over vetzuren. En waarom ik visolie prefereer boven lijnzaadolie. En waarom ik zelf geen plantaardige vetten zoals zonnebloemolie aan mijn honden geef.

Dierlijke vetten (melk, kaas, vlees) bestaan over het algemeen uit verzadigd vet, plantaardige vetten (olijfolie, zonnebloemolie) meestal uit onverzadigd vet. Dit klopt niet helemaal, want vette vis bestaat weer uit onverzadigd vet en vette vis is natuurlijk niet plantaardig. Uitzonderingen bevestigen de regel. Binnen de onverzadigde vetten heb je omega 3, 6 en 9 vetzuren.

Omega 3 is linoleenzuur en omega 6 is linolzuur, simplistisch gesteld.

Binnen iedere vetzuurgroep (neem bijv. Omega 3) heb je actieve en niet-actieve vetzuren. De niet-actieve vetzuren moeten in het lichaam nog om gezet worden in actieve vetzuren. Deze vragen dus nog werk aan de winkel van het mensen of hondenlichaam.

Lijnzaadolie is vooral rijk aan omega 3 vetzuren maar aan niet-actieve omega 3 vetzuren. Visolie is rijk aan omega 3 vetzuren en dit zijn actieve omega 3 vetzuren.

Zonnebloem olie is omega 6 en dat noemen we ook wel niet-actief. Het bevat LA en LA = linolzuur.

Borage olie is omega 6 en deze noemen we ook wel actief want deze bevat zowel LA als GLA=Gamma Linolenic Acid). Omega 6 vetzuren zoals Gamma-linolenic acid zitten in zeldzame olie als zwarte bessen, bernagie, teunisbloem en borage olie (da's dus die actieve). Niet-actieve omega 6 vezturen (LA) zitten in zonnebloemolie, maisolie, saffloerolie.  

OK, Linolzuur wordt in het lichaam, via Gamma Linoleenzuur (GLA) en 'di homo gamma-linoleenzuur' omgezet in archidonzuur. Omega 6-vetzuren zijn goed voor het lijf (het werkt bloeddrukverlagend en onstekingsremmend en cholesterolverlagend, maar!, wanneer er archidonzuur wordt aangemaakt, dan is dat heel slecht. Uit dit zuur worden namelijk stoffen gemaakt die JUIST onstekingsbevorerend werken en koort opwekken. Als je vlees eet, krijg je veel van dit zuur binnen want, het dier heeft het linolzuur al omgezet in archidonzuur. Je kunt dit omzettingsprocess in archidonzuur vertragen door het toevoegen van Omega 3 vetzuren.

In omega 3 vetzuren komt ALA voor (alpha linoleen zuur) en dit komt vooral voor in lijnzaadolie, maar ook in groene bladgroentes, walnoten en granen. ALA kan een mens of hond zelf niet aanmaken, het moet uit de voeding komen. In visolie zit vooral EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren kan de mens en de hond in principe zelf aanmaken uit ALA. Maar, deze omzetting van ALA naar EPA en DHA lukt niet goed is wanneer er geen balans is tussen de verschillende vetzuren en wanneer er een teveel is aan omega 6 vetzuren (die dus in margarines en plantaardige olie zitten).

Omega 9 vetzuren zitten in koudgeperste olijfolie. Het is wel gezond, maar men weet eigenlijk nog niet goed wat het in het lichaam precies doet....

OK, moraal van het verhaal dus: het toevoegen van LA's aan verse/rauwe hondenvoeding vind ik persoonlijk geen goed idee.

Want, de voeding van de hond bevat veel vlees (zie archidonzuur). Dus, voeg geen saffloerolie, maiskiemolie, zonnebloemolie, etc. toe aan hondenvoer. Als je persee olie wilt toevoegen aan het voer van de hond, zoek dan uit welke vetzuren de olie bevat. En geef dus bijvoorkeur een olie waar omega 3 vetzuren in zitten (dus visolie of lijnzaadolie). Een voorbeeld van de verschillende vetzuren die in een olie kunnen zitten: Lijnzaadolie bijvoorbeeld bestaat voor 58% uit omega-3 vetzuren (niet-actieve omega 3 vetzuren wel te verstaan) en bevat daarnaast ook wat omega-6 en omega-9 vetzuren. Dit geldt voor meer olieen... Ze bestaan niet uitsluitend uit of omega 3 of omega 6 of 9.

De meeste olie-mengsels en capsules bevatten altijd een verhouding waarbij er het meest omega 3 vetzuren aanwezig zijn.

Vette vis is dus rijk aan omega 3 vetzuren (actieve). Sardien in blik, makreel in blik, zalm in blik: allemaal vette vis-soorten die ook in gekookte ingeblikte toestand wel omega 3 vetzuren bevatten. Je moet alleen wel uitkijken dat je geen vis in zonnebloemolie voert. Zonnebloemolie bevat namelijk weer veel omega 6 vetzuren. En daar draait het hele verhaal om: om de balans tussen omega 6 vetzuren en omega 3 vetzuren. Vette vis bevat veel omega 3. Algen ook. Groente ook. Sommige noten ook (walnoten). Vlees van wild bevat een goede balans aan omega 3 en omega 6 vetzuren. Vlees uit de bio-industrie bevat weer meer omega 6 dan omega 3.

Plantaardige olie bevat dus veel omega 6 (behalve olijfolie, dat bevat geen omega 6 maar omega 9 - wetenschappelijk staat vast dat een hond geen profijt trekt uit omega 9. Niet dat het kwaad kan). Kip bevat ook veel omega 6 vetzuur. Nou, in een ideale situatie krijgt een mens of dier een juiste balans omega 3 en 6 binnen.

Recente studies tonen aan dat een hond mogelijk een verhouding vetzuren nodig heeft : omega-6:omega-3 ratio van 4:1. Maar, dit is volstrekt afhankelijk van wat de hond aan vetzuren via de voeding binnen krijgt. Er zijn inmiddels ook studies waaruit blijkt dat de verhouding 1:1 mag zijn.

Kijken we naar de voeding die een rauw/vers etende hond binnen krijgt, dan krijgt de hond middels zijn voeding vaak grote hoeveelheden omega 6 vetzuur binnen en nauwelijks omega 3 vetzuren. Honden die veel kip krijgen, geen groenten krijgen, nooit vlees van wild krijgen en ook geen vette vis krijgen: krijgen dus heel veel omega 6 vetzuur binnen en nauwelijks omega 3 vetzuur. Honden die normale hoeveelheden kip krijgen, ook groenten krijgen en waarbij vette vis op het menu staat, die krijgen al veel meer omega 3 vetzuren binnen.

Sommige KVV merken bevatten visolie of lijnzaadolie. Mijn voorkeur zou uit gaan naar een KVV merk zonder deze olieen zodat je ze zelf toe kan voegen. Maar, moest ik kiezen tussen visolie en lijnzaadolie: zou ik beslist voor visolie kiezen. Nogmaals, omdat lijnzaadolie een niet-actief omega 3 vetzuur is. De hond moet dit dus in het lichaam nog omzetten. Om het te kunnen omzetten heeft de hond een juiste balans aan vetzuren nodig en de juiste vitamines en enzymen nodig. De kans is dik aanwezig dat die juiste balans er niet is en dan is lijnzaadolie ronduit zinloos. Bovendien zijn er studies waaruit blijkt dat mannen meer kans lopen op prostaatkanker bij een gebruik van lijnzaadolie. Er zijn nog geen studies die aantonen dat dit ook voor de reu geldt, maar waarom zou je het risico nemen?).

Overigens staat lijnzaadolie er ook om bekend allergische reacties te veroorzaken. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in de vorm van rode liezen en/of jeuk.

Maar goed, om dus weer een juiste balans te creeeren tussen omega 3 en omega 6: is het een goede zaak om voedingsmiddelen te voeren die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Omega 6 vetzuren krijgen ze door het normale rauwe/verse vlees dieet al ruim binnen. Dus, het is belangrijk ook voedingsmiddelen te voeren waar omega 3 vetzuren in zitten. Zoals bladgroente, vlees afkomstig van wild en (de rijkste leverancier van omega 3): vette vis. Steeds meer wetenschappers beweren dat vis afkomstig uit visolie-capsules minder gunstig is voor de gezondheid. Beter is het om 1 keer per week vette vis te eten. Ook weer niet teveel te eten, want vis is tegenwoordig ernstig vervuild. Geef geen tonijn: dat bevat door vervuiling teveel kwik. Nou, als je hond geen verse rauwe vis lust, dan kun je een keer per week een blikje vis geven. Zalm, makreel, haring, sardientjes. En bijvoorkeur dus geen vis in zonnebloemolie, liever in water of in olijfolie. En verder kun je natuurlijk algen en bladgroentes en rauwe ongezouten walnoten voeren. Het supplementeren van visolie kan in een aantal situaties wel raadzaam zijn. Bijvoorbeeld bij huidproblemen (allergieen, ontstekingen, jeuk) en bij gewrichtsproblemen (bijv. artrose).

Lizzy Plat-Coelers, http://www.barfplaats.nl
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 13 aug 2010, 15:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door