Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door Paul_Barte
#128090
De schildklier is het gaspedaal van het lichaam
De schildklier maakt van jodium en het aminozuur tyrosine de schildklierhormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). 80% van de hormoonproductiebestaat uit T4 en 20% uit T3. T3 is in het lichaam de actieve vorm van T4. Indien nodig kan de minder actieve vorm T4 in het lichaam omgezet worden in actieve T3. Dat gebeurt voornamelijk in de lever. Beide schildklierhormonen worden gebonden aan een speciaal eiwit waardoor zij via het bloed door het hele lichaam kunnen worden getransporteerd. De eiwitten die voor dit transport verantwoordelijk zijn heten: Thyroxine Binding Globuline (TGB), Transthyrine (TTR) en Albumine. Zolang de schildklierhormonen aan een eiwit zijn gekoppeld zijn ze niet actief. De gebonden schildklierhormonen worden Total T3 en Total T4 (TT3 en TT4) genoemd.De behoefte van het lichaam aan schildklierhormonen wisselt constant. Ons lichaam bepaalt daarom zelf de hoeveelheid hormonen vrij gemaakt wordt. De vrije schildklierhormonen worden Free T3 en Free T4 (FT3 en FT4) genoemd.

De schildklierhormonen, en met name T3, regelen de snelheid waarmee de verschillende cellulaire verbrandingsprocessen (zuurstof + glucose / vetzuren --> ATP) verlopen. Is er te weinig schildklierhormoon voorhanden dan verlopen deze processen te traag, is er te veel verlopen ze te snel. De schildklier kan worden vergeleken met de gaspedaal van de auto, de schildklier kan de lichaamsprocessen sneller of langzamer laten verlopen.

Barfplaats wordt gesponsord door