Risico van rauwvleesvoeren (al dan niet bevroren geweest- cq BARF-en) aan honden
Artikel over de Echinococcus Granulosis (niet te verwarren met de vossenlintworm Echinococcus locularis)
bron: agrarisch dagblad
Door de import van rundvee is in Nederland een worm geconstateerd die onder normale omstandigheden niet in Nederland voorkomt.
Het gaat om de Echinococcus Granulosis, een lintworm die bij runderen en honden voorkomt.
"We hebben de worm, bij meerdere runderen die ter sectie zijn aangeboden aangetroffen. Daarnaast is de worm bij tien partijen in het slachthuis aangetroffen. De worm is aangetroffen bij runderen afkomstig uit Roemenië, " aldus rundveedierenarts Linda van Wuijckhuise van de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Het gaat om een blaasworm die bij runderen vooral in de lever en longen voorkomt. Besmette runderen kunnen elkaar niet besmetten en deze blaasworm is niet gevaarlijk voor de mens. "De verspreiding van de worm kan alleen via de hond. Wanneer een hond slachtafval van een besmet rund eet, kan hij de worm verspreiden door het veevoer te bevuilen met ontlasting", legt Van Wuijckhuise uit. De eitjes die een besmette hond uitscheidt zijn wel degelijk gevaarlijk voor de mens als deze hiermee besmet wordt.
Een besmetting kan voor een rund dodelijk zijn. "Behandelen is niet mogelijk. De belangrijkste maatregel is het ontwormen van de honden in Roemenië", aldus de GD.
Nederland heeft in 2007 tussen de 500 en 1000 runderen uit Roemenië geïmporteerd per maand. "We kunnen niets zeggen over de besmettingsgraad van het vee, maar vast staat dat het meer is dan een incident", aldus Van Wuijckhuise.
Artikel Tijdschrift voor Diergeneeskunde 3, 2009
Dit vond ik op het hondenforum,
Ik ontworm in principe niet, is het nu slim om dit wel te doen,
Of is het een hoop drukte om niks.