GimThur schreef:
Hoi Allemaal,
Na het lezen van vele van jullie reactie ben ik ook langzaam aan het twijfelen geslagen en wil ook niet meer vacineren.
Maar wat is precies titeren en waar moet ik dan op letten? En kan ik titeren gewoon aanvragen bij de DA?
En waneer moet je dan wel vacineren?
Ik heb 2 ACD's en 1 is kerngezond en 1 heeft er zwaar HD en atrose.
Graag lees ik jullie adviezen hierover.
Groetjes
Deborah
Hoi Deborah, als je nog steeds twijfelt (je schrijf "ben ik ook langzaam aan het twijfelen geslagen"), dan denk ik dat het goed is vooral zoveel mogelijk te lezen. Want, niet vaccineren betekent wel dat je risico's neemt. Niet alle risico's zijn even groot en je kunt gecalculeerde risico's nemen, maar het is verstandig dat jij weet wat je doet en waarom. Mocht jouw hond dan toch ziek worden, dan moet je dus wel achter je idee kunnen blijven staan en jezelf niet voor je hoofd slaan dat je niet hebt gevaccineerd....
Laten we eerst even kijken naar de 5 dodelijke ziektes: Parvo (eigenlijk alleen dodelijk voor pups en aangezien deze ziekte nog vaak voor komt, hebben volwassen honden vaak een goede bescherming tegen deze ziekte), Hondenziekte, HCC, Rabies en Lepto (met name de ziekte van Weil).
Wanneer je volwassen honden gevaccineerd zijn tegen Parvo, Hondenziekte en HCC (besmettelijke leverziekte), dan kun je er vanuit gaan dat je honden tenminste 3 jaar beschermt zijn. Nobivac heeft officieel een 3 jarige registratieduur, oftewel: deze vaccins bieden 3 jaar bescherming. Men denkt overigens dat dit eerder 5 a 7 jaar is en mogelijk zelfs levenslang. Voor deze 3 ziektes kun je laten "titeren". Niet alle DA's doen dat, dus je moet (net wat Kruimel al schrijft) op zoek naar een DA die dat dus wel doet.
Je kunt je overigens wel afvragen hoe zinvol een titerbepaling is. Je meet namelijk de antistoffen in het bloed. Maar ook zonder dat er antistoffen zijn, is de hond beschermt. Doordat er materie over de ziekte opgeslagen ligt in zijn geheugencellen. De pest met geheugencellen is alleen dat we deze niet kunnen meten. Maar heeft je hond geen titer voor een bepaalde ziekte (en dus geen antistof); dan wil dat dus nog niet zeggen dat hij niet beschermt is.....
Goed. Je zou dus kunnen besluiten een volwassen hond die goed gevaccineerd is niet meer tegen bovenstaande ziektes te laten vaccineren. Je kunt ook besluiten om elke 3 jaar te vaccineren en te vragen om de Nobivac DHP enting. Of je kunt aan de hand van een titer bepalen of je wel of niet vaccineert.
Dan hebben we nog rabies: net wat Olga al schrijft: ga je naar het buitenland, ben je meestal verplicht om te vaccineren. In NL komt Rabies niet voor.
Dan hebben we nog de Lepto enting. Deze enting bevat 3 lepto bacterie-stammen waaronder die van de ziekte van Weil. Dit is overigens de meest dodelijke vorm van een Lepto besmetting. En deze wordt overgedragen door ratten. Het vaccin biedt maar 1 jaar bescherming. En je kunt er geen titersbepaling voor laten doen. Maar de ervaring leert dat dit vaccin kort bescherming biedt en weinig tot niets opbouwt in geheugencellen. Ook al ben je dus ooit besmet geweest met deze bacterie, kun je een jaar daarna gewoon wederom ziek worden (anders dan met virussen).
Dan hebben we nog de Para Influenza (Pi) en de Kennelhoest vaccins. Beide ziektes zijn niet dodelijk. Dus de vraag is: is het zinvol om daartegen te laten vaccineren? Aangezien vaccins niet alleen het dode/gemodificeerde virus (of bacterie) bij zich dragen maar stijf staat van allerlei chemische hulpstoffen en dit dus zeer belastend is voor het lichaam: raad ik deze gewoon ronduit af.
Nou ja, nu hebben we het gehad over het vaccineren van volwassen honden.. Maar hoe zit dat dan met pups? Ik persoonlijk vind het gewoon te risicovol om pups niet te vaccineren. Ik vaccineer mijn pups wel. Alleen doe ik dat met beleid. Aan de hand van titersbepalingen en aan de hand van een minimaal schema. Zo vaccineer ik puppestijn pas vanaf 16 weken met Lepto, omdat dit vaccin uiterst gevaarlijk is bij pups jonger dan 16 weken. En verder laat ik ook pups niet vaccineren tegen Pi en kennelhoest. Gelukkig is er tegenwoordig de Nobivac DHP, zonder Pi en kennelhoest. Waar je wel op moet letten: voor het DHP vaccin gebruikt de DA de Lepto enting als oplosstof! Laat je dus niet beetnemen en vraag je DA hoe hij het DHP vaccin gaat oplossen. De DA kan daarvoor gedestilleerd water gebruiken en volgens mij ook de losse oplosstof van de katten-enting. Kunnen ze alleen de enting zelf wegkieperen dus die zul je dan ook moeten betalen.