Nou, het IS ook erg gezond. Het werkt ook weerstand bevorderend. Maar de vraag is: kun je ze rauw geven:
http://www.dekooktips.com/warenkennis/v ... /cal-v.htm (helemaal onderaan)
http://www.dekooktips.com/recepten/limonade.htm (bij de TIP)
http://www.tuinkrant.com/tkarchief/tk/64/inheems64.htm (iets onder de helft staat : De bessen, en vooral de zaden bevatten een voor mensen giftige stof. Daarom mogen vlierbessen nooit rauw worden gegeten en moeten de zaden na het koken uitgezeefd worden. De bessen bevatten veel vitamine C).
http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_z ... lanten.php (helemaal onderaan: Vlierbessen kunnen gekookt geconsumeerd worden. Rauw werken zij laxerend en kunnen misselijkheid, braken en diarrhée veroorzaken).
http://home.kabelfoon.nl/~rieken/recepten.htm (bovenin staat: De vlierbes n.l. bevat in rauwe toestand de stof
"sambunigrine" (blauwzuur-glucoside). Dit is een stof die bij het drinken van vlierbessenwijn bij sommigen, die daar gevoelig voor zijn, misselijkheid en braken kan veroorzaken. Sambunigrine is een vluchtige stof die verdwijnt wanneer de vloeistof gedurende enige tijd wordt verhit tot ca. 90 ºC).