Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door serradomar
#110273
Hallo,

Wij hebben een joekelse vierbesboom in de tuin staan (nu prachtig in bloei) waar straks weer trossen vol vlierbessen aanhangen.
Kan ik hier wat mee voor de hondjes ??????????????
Zo ja, wat ??????
Heb geen id hoor, maar opeens zag ik weer al die lekkere bessen hangen waar mensen toch ook wel jam van maken.....maar daar hou ik zelf niet van.
Dus misschien is het wat voor onze honden ???

bedankt voor eventuele tips.
groetjes marit
Door serradomar
#110275
zie net dat hij mijn vraagtekens als erg verdrietig heeft opgevat....... ;D
volgens mij was het niet zo'n treurige vraag hoor... ;) ;D ;)

sorry
groetjes
marit
Gebruikersavatar
Door sylvia
#110306
pluk er brandnetels bij en maak vliernetel prutjes...goed voor het pigment ;D
Door Lizzy
#110314
Zijn de rauwe vruchtjes wel eetbaar? Volgens mij bevatten de bessen blauwzuur-achtige stof en da's giftig. Volgens mij moet je de bessen dus eerst koken...
Door Paul_Barte
#110316
Meen me zelfs te herinneren dat er 3 soorten vlierbessen zijn. Eén daarvan is bruikbaar voor het maken van wijn enz., de andere 2 dus niet maar weet niet meer waarom.
Door ine
#110353
Paul_Barte schreef: Meen me zelfs te herinneren dat er 3 soorten vlierbessen zijn. Eén daarvan is bruikbaar voor het maken van wijn enz., de andere 2 dus niet maar weet niet meer waarom.
Sjips, ik zat me al op iets lekkers te verheugen en vooral voor Deetje, die pigmentproblemen heeft. Het had zo mooi kunnen zijn :-\
(Heb hier dus zat vlierbessen En brandnetels :-[)
Door ine
#110357
Ook ik kan niets anders vinden dan recepten en dat het goed is voor de mens, maar niet alles wat goed is voor de mens, is goed voor de hond :-\
http://www.ping.be/~pin29174/bessen.htm
Hier is een recept met honing, als er geen bezwaren zouden zijn, zou dit toch lekker en goed voor de honden zijn! (iets minder honing dan in het recept misschien ;))
Door Lizzy
#110365
Nou, het IS ook erg gezond. Het werkt ook weerstand bevorderend. Maar de vraag is: kun je ze rauw geven:

http://www.dekooktips.com/warenkennis/v ... /cal-v.htm (helemaal onderaan)

http://www.dekooktips.com/recepten/limonade.htm (bij de TIP)

http://www.tuinkrant.com/tkarchief/tk/64/inheems64.htm (iets onder de helft staat : De bessen, en vooral de zaden bevatten een voor mensen giftige stof. Daarom mogen vlierbessen nooit rauw worden gegeten en moeten de zaden na het koken uitgezeefd worden. De bessen bevatten veel vitamine C).

http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_z ... lanten.php (helemaal onderaan: Vlierbessen kunnen gekookt geconsumeerd worden. Rauw werken zij laxerend en kunnen misselijkheid, braken en diarrhée veroorzaken).

http://home.kabelfoon.nl/~rieken/recepten.htm (bovenin staat: De vlierbes n.l. bevat in rauwe toestand de stof
"sambunigrine" (blauwzuur-glucoside). Dit is een stof die bij het drinken van vlierbessenwijn bij sommigen, die daar gevoelig voor zijn, misselijkheid en braken kan veroorzaken. Sambunigrine is een vluchtige stof die verdwijnt wanneer de vloeistof gedurende enige tijd wordt verhit tot ca. 90 ºC).
Gebruikersavatar
Door sylvia
#110370
Ik denk dat je er iets mee moet ,koken sap ervan maken en dat gebruiken ofzo.
Door Paul_Barte
#110373
sylvia schreef: Ik denk dat je er iets mee moet ,koken sap ervan maken en dat gebruiken ofzo.
Of wijn maken ;D ;D ;D ;D
Door Timmy
#110376
Lizzy schreef: Zijn de rauwe vruchtjes wel eetbaar? Volgens mij bevatten de bessen blauwzuur-achtige stof en da's giftig. Volgens mij moet je de bessen dus eerst koken...
De onrijpe vruchten zijn giftig. Dus als je een tros plukt, moet je de onrijpe (groene) besjes eruit halen. Je kan er van alles mee. ik maak er zelf altijd wijn van, en jam en vlierbloesemdrank (maar da's van de bloempjes).

Gr.
Linda
Door Timmy
#110380
Lizzy schreef:(iets onder de helft staat : De bessen, en vooral de zaden bevatten een voor mensen giftige stof. Daarom mogen vlierbessen nooit rauw worden gegeten en moeten de zaden na het koken uitgezeefd worden. De bessen bevatten veel vitamine C).
Mwah, ik eet er altijd van als ik ze pluk en verwerk. Heb er nog nooit last van gehad.... Je moet natuurlijk niet hele trossen eten. Als je er wijn van maakt, worden ze ook niet verhit...
Maar misschien doe ik wel iets verkeer ;D

Gr.
Linda
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door