Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door daanentous
#94647
Hallo,

Ik wil graag advies over het volgende:
Mijn hond eet 4 dagen per week brok, (Arden Grange, vrij van chemische toevoegingen) 2 dagen Carnibest en 1 dag in de week maak ik zelf iets met gepureerde groenten en bijvoorbeeld kippen-lever, maagjes & hartjes. runderhart, Runder-riblapjes, vis, ei, pens, enz. Maar ik durfde nog geen echte botten te geven. Nu heb ik vorige week in de dierenwinkel waar ik mijn voer haal, toch ook twee stukken lamsrib meegenomen van ongeveer 15 x 25 cm. (het ziet eruit als een stukje ribbenkas met het vlees er nog tussen) Ik vroeg nog hoelang ik dit ongeveer kon bewaren en volgens de verkoopster droogde het bij haar altijd op en bleef het best een paar dagen goed. Ik vond het nog wel een beetje eng om te geven, maar zelfs haar super oude poedeltje kon het eten, dus no worries! Thuis het ding in de koelkast gelegd en de volgende dag was het ontdooid. Eerst Carnibest gegeven en een uurtje of twee later het vieze ding gegeven op het balkon. En terwijl ik op een afstandje stond toe te kijken en doodsangsten uitstond, heeft mevrouw het hele ding binnen 5 minuten weggewerkt! Hoezo bewaren??????? Ik kon wel horen dat ze er op kauwde, want het kraakte aan alle kanten, maar ik vraag me toch af of ik het zo wel goed heb gedaan. Ze heeft niet overgegeven en ook haar ontlasting was in orde. Kan ik het de volgende keer weer zo geven, of is het toch beter om haar te "helpen" door het voor haar vast te houden? ( al ben ik bang dat ze dan nog sneller wil eten omdat ze dan bang is dat ik het van haar af pak). Of is het beter om ander soort bot te geven? Ik lees hier vaak over kippennekken, maar ik heb geen idee hoe dat er uit ziet en de slager kan mij dus van alles wijsmaken.........(en zit daar dan ook nog vlees aan?).
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen! Alvast bedankt.

Daniëlle.
Door Lizzy
#94654
Mijn honden doen er ongeveer tussen de 2 en 5 minuten over, over dit soort botten, dus dat is heel normaal.

Als recreatiebot hebben ze hier dus niet bepaald veel aan. En tandreinigend werkt het dus ook niet echt (daar moeten ze wel wat langer voor kluiven). Dit lijkt me dus prima bot, maar wel als "maaltijd bot" (een Vleesbot of RMB). Kippennekken zijn ook maaltijd-botten. En erg goed om mee te beginnen (ik adviseer zelf geen lamsribben als "beginners bot", maar aangezien het goed is gegaan, is er niks aan de hand).

Mocht je ook botten willen waar jouw hond wat langer op kan kluiven om z'n tanden te reinigen, dan zou je ook kalfswervels/nekken of boegbouten kunnen geven. Dit zijn wel botten waar jouw hond ook langzaam aan moet wennen, zie "honden en het eten van botten" in de Barfplaats Bieb.

Ik zou wel geen enkel bot geven na een brokmaaltijd maar altijd na een vleesmaaltijd (ivm maagzuur/vertering).

Groetjes, Lizzy
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 11 mei 2004, 15:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#94655
Kippennekken: deze kun je meestal niet bij een slager kopen. Wel bij sommige poeliers (mijn poelier verkoopt ze niet) of Islamitische slager.

Het zijn ronde dingen van ongeveer 10 a 15 cm lang. Het ziet eruit als een hele grote/dikke vinger, zonder nagel. Beter kan ik het niet beschrijven ;D.

Binnenkort komen er foto's op BarfClub!
Door daanentous
#94660
Hoi Lizzy,

Dank je voor je reactie.

Ik had hier inderdaad al gelezen dat je beter geen botten kunt geven op een "brokken-dag" Ze krijgt het dan ook alleen op de vleesdagen.
Ik heb het botten-verhaal ook al meerdere malen gelezen en ik probeer er ook zoveel mogelijk info over te vinden, maar ik voel me nog steeds zo'n leek op dit gebied en ik vind het best eng om naar de slger of poelier te gaan en om iets te vragen waarvan ik zelf geen idee heb wat het is. ??? Ik was dus allang blij toen ze dit in de dierenwinkel hadden liggen.
De foto's vind ik een ontzettend goed idee! Dan weet ik tenminste waar jullie het over hebben. Ik kijk er alvast naar uit!
Door alies2
#94668
Hier krijgen ze kalfs- en runderribben als recreatiebotten.
Door Marion
#94694
Was dat wel een rauw bot dan? Ik wist niet dat ze dat tegenwoordig ook verkochten bij de dierenwinkel?? Ik dacht dat ze daar alleen gerookte botten ed verkochten ???
Door daanentous
#94711
Ja, dat was zeker een rauw bot.
De winkel waar ik mijn voer haal heet "natuurlijk voor dieren" en is geen "gewone" dierenwinkel. Het is tevens een holistische dierenartsen praktijk. Tannetje Koning werkt er, misschien ken je haar wel.
Ze verkopen er diverse merken komleet versvlees en alleen maar brokken zonder chemische toevoegingen, maar bijv. ook bakjes gemalen biologisch geitenvlees en een kleine hoeveelheid rauwe vleesbotten. Meestal zijn die al weg als ik daar weer eens kom, maar deze keer dus nog niet.
Door Lizzy
#94718
Ja, Tannetje kennen we wel! Ze is hier lid onder de naam Hitam! Ik dacht al dat je de botten daar vandaan had. Ik zag staan "oude poedel" en versvlees en botten en toen dacht ik "Natuurlijk voor Dieren!". Volgens mij is Hitam ook de oude poedel ;D.
Groetjes, Lizzy
Door Lizzy
#94776
Marion schreef: Oh wat leuk! En waar is die winkel als ik vragen mag? ;D
Amsterdam. Op de Rijnstraat.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#94825
Marion schreef: jammer zo ver weg :'(
Je kunt die botten/lamsribben bij ieder CB verkooppunt wel bestellen, op "meebrengbasis" gewoon even naar infoën bij je dichtbijzijnde verkooppunt.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door