Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door claudiaB
#911898
Gisterenavond had Chico niet zoveel zin in zijn eten en liep er een beetje mee te klieren.
Daisy de malthezer die nooit botten wil kluiven!! zag haar kans schoon en pikte de geiterib van Chico af. :o In eerste instantie begonnen we te lachen omdat ze heel triomfantelijk wegliep met het bot in haar bek. Maar ik wilde het afpakken omdat zij al gegeten had en Chico nog niet alles op had. Nou daar had zij een ander idee over, want voor dat ik bij haar was slikte ze het bot in 1 keer door!!! :-[ we schrokken ons rot. dachten dat ze zou stikken :'( Maar gelukkig liep het goed af.
Vandaag heb ik haar extra in de gaten gehouden, maar zo te zien heeft ze nergens last van.
Het is voor mij wel een goeie les geweest. en ben vanaf nu nog waakzamer met de honden als ze eten.  Weet iemand of ik nu nog problemen kan verwachten met Daisy?? Het is inmiddels 24 uur geleden. graag jullie reakties
Door *Natasja*
#911921
Dit is dus waarom er altijd wordt afgeraden om een enkele rib te geven.

Heeft ze inmiddels al ontlasting gehad?
Door claudiaB
#911936
Ja ze heeft vandaag normale ontlasting gehad. En omdat de honden niet zo groot zijn krijgt Chico altijd 1 rib. Hij knabbelt dat rustig op in stukjes. de 2 andere hondjes eten voornamelijk kvv en soms een visje of een kippenekje. En de rib was ook niet voor Daisy bedoelt. normaal gesproken haalt ze haar neus ervoor op! Maar ik denk omdat ze het gepikt had en ik het van haar wilde pakken dat ze het daarom gauw doorslikte! :-\ Maar vanaf nu eet Chico in de bench onder toezicht van mij. En omdat hij alleen op de geit staat ivm z'n jeuk  moet ik hem wel ribben voeren. :-\
en ik wil langzaam konijn of haas toevoegen. kijken of dat goed gaat.
Door Laura2004
#912002
Ribben voeren is dus geen probleem en ook enkele ribben kan prima, ik geef dat namelijk ook weleens (en ook als je meerdere ribben geeft kan er één rib over blijven), maar tja, het was niet de bedoeling dat jouw andere hond het te pakken kon krijgen, kan gebeuren toch? Je hebt het niet expres gedaan.

De volgende keer zou ik zo rustig mogelijk reageren en niet proberen de rib af te pakken, gewoon rustig op laten eten, want juist als ze bang worden dat je het afpakt kan het fout gaan.

Ik zou haar goed in de gaten houden en als je het ook maar één seconde niet vertrouwt gelijk naar de DA gaan, let er op dat ze gewoon poept en niet verstopt gaat zitten.

En ik vermoed zo dat Daisy het tijd vindt ook te barfen ;)

Hou je ons op de hoogte?
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#912066
Laura2004 schreef: Ribben voeren is dus geen probleem en ook enkele ribben kan prima, ik geef dat namelijk ook weleens (en ook als je meerdere ribben geeft kan er één rib over blijven), maar tja, het was niet de bedoeling dat jouw andere hond het te pakken kon krijgen, kan gebeuren toch? Je hebt het niet expres gedaan.

De volgende keer zou ik zo rustig mogelijk reageren en niet proberen de rib af te pakken, gewoon rustig op laten eten, want juist als ze bang worden dat je het afpakt kan het fout gaan.

Ik zou haar goed in de gaten houden en als je het ook maar één seconde niet vertrouwt gelijk naar de DA gaan, let er op dat ze gewoon poept en niet verstopt gaat zitten.

En ik vermoed zo dat Daisy het tijd vindt ook te barfen ;)

Hou je ons op de hoogte?
Ik ben het hier echt hardgrondig mee oneens. En ik denk dat je het pas echt hardgrondig oneens met dit soort dingen kunt zijn op het moment dat het je zelf is overkomen, dat je hond 1 enkele rib in 1 keer opvreet. Zoals je weet heeft Linga op een week of 14 een rib van 21 cm in 1 keer naar binnen geslikt. En zou ze het niet zelf uit hebben gespuugd, dan had zij diezelfde dag nog op de operatie tafel gelegen. Want dit bot had op deze wijze nooit kunnen verteren. Het stond ook rechtop in haar maag, met een stuk rib nog in de slokdarm. En dit is nu de 4de keer dat dit op Barfplaats gebeurd, met een enkele rib. En 1 hond heeft het zelfs niet overleeft maar dat betrof dan helaas ook nog eens rib van rund. Niet vaak maar wel te vaak. Hoevaak is het gebeurd met een rijtje ribben? Nul keer. Ik barf nou toch ook al heel wat jaartjes en geef al heel wat jaren meerdere ribben aan 1 stuk. En er blijft nooit 1 rib over, want zo eten ze de ribben niet op. En niet alleen mijn honden eten niet rib voor rib, maar alle honden die ik rib heb zien eten.

Dus ClaudiaB, ik zou mijn hond inderdaad goed in de gaten houden. Ik weet niet hoe lang de rib was, want dat zegt wel zeker wat over of dit wel of niet goed gaat aflopen. Als de rib erg lang was, heb je kans dat je hond het niet verteerd en uitspuugt. Spuugt ze niks uit maar wordt ze wel misselijk en ziek (en dan praat ik dus over vandaag en de komende dagen): ga dan alsjeblieft naar de dierenarts en laat een rontgenfoto maken. Bot zie je op de foto. Zien jullie op de foto dat de rib nog in haar maag steekt en tel daar bij op dat ze niet lekker is: laat het bot dan operatief verwijderen. En met een beetje geluk is dit natuurlijk allemaal niet nodig!
Door Laura2004
#912079
@Lizzy, ik propageer het geven van enkele ribben niet, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit gewoon doen, ik bijvoorbeeld en ik moet zeggen dat mijn honden regelmatig één rib (waar misschien al een stukje af is aan de bovenkant, maar niet veel) overhouden als ze ribben eten en ik heb ze vroeger ook enkele kalfsribben gegeven en er is nooit iets fout gegaan. Ik kan me voorstellen dat als het misgaat dat je er huiverig voor bent en ik kan me ook voorstellen dat jij het hier op barfplaats afraadt, maar ik kan me ook voorstellen dat als je een kleine hond hebt dat je een enkele rib geeft, want ja, meer ribben zijn misschien 3 maaltijden voor een klein hondje en ik weet niet of halverwege afnemen wel zo'n goed idee is. En ik denk dat je als eigenaar je hond kent en weet wat wel en niet kan, ik vind dat het bij mijn honden wel kan, ik had het dus misschien wat genuanceerder op moeten schrijven in mijn vorige reactie.
Ik vind dus dat wat betreft het geven van enkele ribben dat men gewoon naar zijn hond moet kijken.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#912087
Laura2004 schreef: @Lizzy, ik propageer het geven van enkele ribben niet, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit gewoon doen, ik bijvoorbeeld en ik moet zeggen dat mijn honden regelmatig één rib (waar misschien al een stukje af is aan de bovenkant, maar niet veel) overhouden als ze ribben eten en ik heb ze vroeger ook enkele kalfsribben gegeven en er is nooit iets fout gegaan. Ik kan me voorstellen dat als het misgaat dat je er huiverig voor bent en ik kan me ook voorstellen dat jij het hier op barfplaats afraadt, maar ik kan me ook voorstellen dat als je een kleine hond hebt dat je een enkele rib geeft, want ja, meer ribben zijn misschien 3 maaltijden voor een klein hondje en ik weet niet of halverwege afnemen wel zo'n goed idee is. En ik denk dat je als eigenaar je hond kent en weet wat wel en niet kan, ik vind dat het bij mijn honden wel kan, ik had het dus misschien wat genuanceerder op moeten schrijven in mijn vorige reactie.
Ik vind dus dat wat betreft het geven van enkele ribben dat men gewoon naar zijn hond moet kijken.
En ik vind dus dat ik rekening moet houden met het feit dat hier heel veel mensen meelezen en onervaren zijn en aan de slag gaan. En die moet je op geen enkele wijze eht idee geven dat 1 enkele rib OK is. En vandaar mijn hartgrondige betoog. Ik ben met je eens dat men naar zijn hond moet kijken maar iemand die net begint, weet nog helemaal niet waar ie naar moet kijken en waar ie op moet letten.
Door Laura2004
#912097
Lizzy schreef: En ik vind dus dat ik rekening moet houden met het feit dat hier heel veel mensen meelezen en onervaren zijn en aan de slag gaan. En die moet je op geen enkele wijze eht idee geven dat 1 enkele rib OK is. En vandaar mijn hartgrondige betoog. Ik ben met je eens dat men naar zijn hond moet kijken maar iemand die net begint, weet nog helemaal niet waar ie naar moet kijken en waar ie op moet letten.
Ik begrijp het en ben het met je eens  ;), ik zal dan ook voorzichtiger zijn met mijn uitspraken. Mijn reactie was zo, omdat deze rib niet voor Daisy was, maar voor haar andere hond en dit heeft ze waarschijnlijk niet ondoordacht gedaan. Het was een ongeluk.... 
Door StephanieDavySatu
#912117
Ik weet zo net nog niet of ik aan die ribben ga beginnen als ik dat allemaal zo lees. Volgens mij zou ik het zweet op mijn voorhoofd hebben staan... :-\
Gelukkig is Satu er nog niet aan toe. Zo'n groot stuk rib, dus meerdere aan elkaar, zou voor haar misschien ook veel te veel zijn en afpakken is zo al moeilijk met haar, die ruzie wil ik dan ook voorkomen. Een rib wil ik dan beter helemaal niet riskeren en of ik ze klein zou kunnen maken voor haar is ook nog maar de vraag.. Lijkt mij dat dat een heel karwei is.
Is het dan echt niet mogelijk dat er een rib overblijft als je ze er meedere aan elkaar geeft? Hoe eten ze die dan precies??? Is dit niet per hond verschillend, want Laura, jij geeft aan dat het bij jou wel het geval is dat er eentje overblijft.

Ik hoop dat met Daisy alles goed blijft gaan.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#912120
Laura2004 schreef: Ik begrijp het en ben het met je eens  ;), ik zal dan ook voorzichtiger zijn met mijn uitspraken. Mijn reactie was zo, omdat deze rib niet voor Daisy was, maar voor haar andere hond en dit heeft ze waarschijnlijk niet ondoordacht gedaan. Het was een ongeluk.... 
Ja, ik snap ook wel dat het een ongelukje is... Maar ja, zo zie je, een ongeluk zit in een klein hoekje. En daarom adviseren we hier om nooit enkele ribben te geven. En nou snap ik wel dat je ClaudiaB wilde zeggen "meid, kan gebeuren" en dat is ook hartstikke lief van je. Maar ja, hoe je het ook went of keert: het zou niet zijn gebeurd als er meerdere ribben aan 1 stuk zouden hebben gezeten... En zelfs bij honden die 1 rib nooit in 1 keer doorslikken: er kan altijd iets gebeuren waardoor ze dat toch ineens wel doen. Bijv. doordat ze ergens van schrikken. Of het gevoel hebben dat er iemand op hun eten uit is. En dan sta je daar met "doet tie anders nooit".

Overigens is het helemaal niet nodig om 1 enkele rib te geven. Als je een stuk rib hebt met meerdere ribben dat je te groot vindt om aan je hond te geven: dan knip je met een schoeischaar eenvoudigweg een groot stuk van de lengte van de ribben af.
Door Fausto
#912161
Lizzy schreef: Overigens is het helemaal niet nodig om 1 enkele rib te geven. Als je een stuk rib hebt met meerdere ribben dat je te groot vindt om aan je hond te geven: dan knip je met een schoeischaar eenvoudigweg een groot stuk van de lengte van de ribben af.
Ik heb hier ook zo'n bullterriër die schrokt en die wanneer ik iets af probeer te pakken alles in 1 keer door probeert te slikken. Ik pas dus niks meer af en probeer net als Lizzy hierboven aangeeft er voor te zorgen dat er meerdere stukken rib naast elkaar gegeven worden. Voor de 'veiligheid' sla ik de ribjes ook nog eens door in kleinere stukjes met een hakbijltje. Een hele rib naar binnen werken komt dan niet meer voor.
Door danielle1980
#912251
fijn dat ze normale ontlasting heeft gehad...
altijd schrikken zo met die honden...

ps ik geef altijd 4 ribben aan 1 stuk of meer, maar ze eten per rib dus blijft er ook 1 over  :-\
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door