Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Mieuw
#890000
Even hypothetisch hè...
Maar als je je dieren wel rauw wilt laten eten, maar het eigenlijk compleet fout doet (te eenzijdig ofzo). Na hoe lang zou je dan de eerste problemen moeten krijgen? En wat voor problemen kun je dan verwachten?
Gebruikersavatar
Door koekje
#890002
ik denk dat het afhankelijk is van hetgene dat het menu mist.

een gebrek aan calciumbron geeft toch andere gebreken dan een gebrek aan taurine of lever ofzo (en andere klachten).

ik denk ook dat de snelheid waarmee de klachten ontstaan afhankelijk is van de levensfase waain je huisdier zit.

een kitten heeft misschien sneller last van te weinig calcium dan een volwassen kat, aangezien een kitten wellicht een hogere calciumbehoefte heeft vanwege botjes die nog verder ontwikkelt dienen te worden.
Door flin
#890008
Mieuw schreef: Even hypothetisch hè...
heb idd een artikel gelezen, en nee, gaat niet over versvoeren, maar toch:

2 groepen katten;
de ene groep kreeg laag protheïne voer
de andere groep kreeg hoog protheïne voer;

groep 1 was o.a. moeilijk zwanger te krijgen
groep 2 had geen problemen

maar bij de 2 e generatie kwamen pas ècht problemen boven;

zowieso werden bij de 1 e groep weinig kittens geboren,
de kittens waren matig levensvatbaar
en hadden  (?weet niet meer?) afwijkingen

zodra de katten weer op hoog protheïne voer gezet werden,
verbeterde de  algehele conditie zienderogen
   
mocht dit artikel je echt interesseren,
wil 'k proberen 't terug te vinden
Door flin
#890061
miss heb 'k nog wel een klein lijstje voor je hoor:

te weinig vit A: vertraagde groei,
te veel vit A :problemen met skelet
te weinig vit e: onvruchtbaarheid
te weinig choline: neuro disfunctie, leververvetting
te veel : diarree
te weinig koper:vertraagde botgroei
te veel koper:kan overerfbare verstoring in kopermetabolisme veroorzaken

affijn, zo heeft elk product van vlees (in dit geval) z'n nuttige bijdrage,
mits gedoseerd,
als ik naar de brokgevoerde katten kijk, komen de meeste problemen zo rond een jaar of 7? eigenlijk veel te jong natuurlijk, maar 't zal ook wel van 't gestel afhangen:
of dit bij een eenzijdig gevoerde (alleen vlees bv) ook zo is? ze zullen er in geen geval florissant uitzien...

'k krijg ook de indruk dat (ver)gefokte katten toch minder sterk zijn, dan de gemiddelde pluizebollen (die regelmatig buiten struinen), en dit miss ook wel met 't brokverhaal te maken heeft... 
Door Mieuw
#890070
koekje schreef: ik denk dat het afhankelijk is van hetgene dat het menu mist.

een gebrek aan calciumbron geeft toch andere gebreken dan een gebrek aan taurine of lever ofzo (en andere klachten).

ik denk ook dat de snelheid waarmee de klachten ontstaan afhankelijk is van de levensfase waain je huisdier zit.

een kitten heeft misschien sneller last van te weinig calcium dan een volwassen kat, aangezien een kitten wellicht een hogere calciumbehoefte heeft vanwege botjes die nog verder ontwikkelt dienen te worden.
Euh ja, idd, zo had ik het nog niet bekeken (tis eigenlijk heel logisch).

Ik vroeg het me zo af omdat ik weleens verhalen gehoord heb van fokkers (via via) die de klok wel hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt, en dus hun katten enkel en alleen eendagskuikens geven. In het kader van dat in een kuiken botten, spiervlees en organen zitten. Maar uiteindelijk zaten ze met het probleem dat hun katten er niet gezonder op werden, en dat bovendien sommige katten na verloop van tijd ook niets anders meer lustten dan kuikens. Dus ik dacht, als je nou bepaalde symptomen hebt, die je na een bepaalde tijd kan verwachten (en dat het dus ook dmv een onderzoek ofzo zwart op wit staat) dan heb je dus al een veel sterker argument om aan te tonen dat ze niet goed bezig zijn.
Door flin
#890082
Mieuw schreef: Dus ik dacht, als je nou bepaalde symptomen hebt, die je na een bepaalde tijd kan verwachten (en dat het dus ook dmv een onderzoek ofzo zwart op wit staat) dan heb je dus al een veel sterker argument om aan te tonen dat ze niet goed bezig zijn.
dan ben je toch met de omgekeerde wereld bezig?
als jij kan aantonen dat een 1-dagskuiken niet compleet is, en hoe je 't menu wèl aan kan passen naar compleet,
ben je toch veel positiever bezig?
Door Mieuw
#890098
Ja, daar heb je wel gelijk in. Maar goed, het was ook maar hypothetisch.

Ik heb dit verhaal via via via, dus ik weet nieteens of het op waarheid berust (óf de persoon die het mij vertelde wilde mij overtuigen van de 'gevaren' van versvoer, óf ze wilde de andere fokker in een kwaad licht zetten, of... etc.).

Natuurlijk is het zo dat als iemand bij mij komt voor informatie omtrent versvoeding, zal ik zoveel mogelijk m'n best doen om te helpen en de positieve kanten er van te belichten. En ik bedoelde het ook zeker niet als zijnde een expirimentje in de trant van "ga jij maar lekker je katten 5 maanden lang alleen kuikens geven en eens zien wat er gebeurt" zodat ik tenminste achteraf 'Ik heb het toch gezegd' zou kunnen zeggen, maar meer voor het moment dat als het kwaad al geschied is, op zulke momenten zijn mensen vaak ook veel bereider om te luisteren naar oplossingen  ::)
Maar goed, de kans dat ik de fokker waarover gesproken werd (als die al bestaat) ooit zal spreken is nihil.

Neemt niet weg dat ik dit voor mijzelf een interessante vraagstelling vond, en ik weer wat geleerd heb  :)
Door Borke
#890185
Ik ben jaren geleden bij een aantal lezingen geweest op de universiteit in Utrecht faculteit diergeneeskunde en daar heb ik foto's gezien van honden en katten die eenzijdig vlees (zonder bot) krijgen en die hebben onvoldoende sterke botten. Dat ging dus om dieren die alleen spiervlees aten.
Die lezingen werden gesponsord door Royal Canin, die daarna hun brokkenverhaal vertelden ???
Door Mieuw
#890193
AstridStraver schreef: Ik ben jaren geleden bij een aantal lezingen geweest op de universiteit in Utrecht faculteit diergeneeskunde en daar heb ik foto's gezien van honden en katten die eenzijdig vlees (zonder bot) krijgen en die hebben onvoldoende sterke botten. Dat ging dus om dieren die alleen spiervlees aten.
Die lezingen werden gesponsord door Royal Canin, die daarna hun brokkenverhaal vertelden ???
Oei >:(
Heb je je in kunnen houden? Ik zou me daar rot aan ergeren...
Zoals wij allemaal weten zijn er ook andere methoden om te voorkomen dat je hond of kat te zwakke botten krijgt, zonder daarvoor gelijk over te moeten stappen op brokken.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#890526
Volgens mij schreef Dorothea laatst dat wetenschappelijk vast staat dat je een hond 10 weken lang echt volstrekt he-le-maal fout/eenzijdig kunt voeren. Maar ik denk wel dat het afhankelijk is van hoe fout je voert en wat je fout voert. Kuikens zijn niet dermate fout dat je dat na 10 weken merkt. Geef je 10 weken alleen hart: dan denk ik dat je dat wel ziet. Overigens is het kuiken verhaal ook zo'n zwam-verhaal. Ja nee, natuurlijk is dag in dag uit alleen kuikens geen goed menu... Dat kan (lijkt mij) iedereen verzinnen, hoef je niet eens een raketgeleerde voor te zijn. Maar waarom denk jij dat mensen zo ontzettend vaak van brok veranderen? En het ene jaar nog helemaal lyrisch zijn van brok merk A en het jaar erop merk A afzeiken en roepen dat merk B toch veel beter is? Zelfde verhaal. In een brok zit nooit alles zoals de individuele kat of hond dat nodig heeft. En het is nooit allemaal even goed opneembaar voor het individuele dier. En na een jaar of wat gaat het dier het ineens minder goed doen. En dan stappen mensen over, hond doet het weer helemaal toppie en dus is merk B beter. Totdat de hond of kat daar weer niet alles uit kan halen wat ie nodig heeft... En men weer terug gaat naar merk A of C. Ik ken echt niemand die al 20 jaar probleemloos hetzelfde merk brok geeft.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door