Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door casangio
#89133
Onderstaand stukje is inetressant voor belanghebbenden. Vooral het bewaren ervan is nieuw voor mij!!!

Bibliotheek
SCHILDKLIER AFWIJKING BIJ DE HOND (HYPOTHYREOIDIE)

De schildklier bestaat uit twee lobjes die aan weerszijden van het strottenhoof liggen.
Normaal gesproken produceert deze klier een voldoende hoeveelheid schildklierhormoon.
Dit hormoon komt in het bloed en zorgt voornamelijk voor een goede stofwisseling.

Hypothyreoidie
Als de schildklier niet goed meer werkt, komt er te weinig schildklierhormoon in het bloed. Dat noemen we hypothyreoidie. De oorzaak van de verminderde werking is meestal onbekend. Gedacht wordt aan een storing in het afweersysteem of een langdurige lichte ontsteking van de schildklier.
De verschijnselen openbaren zich meestal pas vanaf een leeftijd van twee jaar.

>
Wat is het gevolg
Door het tekort aan schildklierhormoon wordt de stofwisseling trager waardoor de hond sloom, traag en dikker wordt zonder dat hij meer eet. Hij is niet meer zo actief, slaapt veel, kijkt soms een beetje treurig uit zijn ogen en wil niet zo graag meer mee uit.
Ook wil de hond graag op warme plekken liggen.
Een belangrijke aanwijzing voor deze aandoening zijn huidafwijkingen. De flanken kunnen kaal worden (symmetrische kaalheid) waarbij de huid soms een zwarte kleur krijgt. Door verlies van de ondervacht ziet de vacht er dun uit en kunnen er zelfs huidontstekingen ontstaan. Zelden vertoont een patient al deze verschijnselen tegelijkertijd! Omgekeerd kunnen de beschreven verschijnselen vele andere oorzaken hebben.

De diagnose
De definitieve diagnose wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek vindt plaats in het Universiteits-laboratorium.

Wat kunnen we eraan doen?
Als de schildklier niet meer goed functioneert, is het mogelijk om het tekort aan schildklier--hormoon aan te vullen met tabletten (substitutietherapie).
Deze tabletten (L-thyroxine) moeten één à twee keer per dag worden ingegeven. Omdat de schildklier zich niet kan herstellen, moeten de tabletten levenslang worden toegediend.

Vooruitzichten
Meestal wordt de hond binnen één week weer levendig worden. Het overgewicht verdwijnt vanzelf in de loop van weken omdat de stofwisseling weer normaal functioneert.
De huidklachten kunnende eerste 4 weken verergeren: meer haaruitval en meer schilvering. Na een maand is die ellende achter de rug en komt er een nieuwe, gezonde vacht tevoorschijn. Ook de kaalheid en zwartverkleuring van de huid zullen in de loop van de tijd verdwijnen.

Bewaren
Een succesvolle behandeling staat of valt met het op juiste manier bewaren van de tabletten. L-thyroxine tabletten moeten bij kamertemperatuur, droog en in het donker bewaard worden. Naast de "voorraadpot",moet u een kleine medicijnpotj hebben waarin u telkens weer een hoeveelheid tabletten voor één of twee weken kunt instoppen. Dit om te voorkomen dat het te vaak openen van de "voorraadpot" op den duur leidt tot achteruitgang van de kwaliteit van de tabletten.

Controle
Na ongeveer twee maanden moet nog één keer het bloed worden gecontroleerd. Zo kan bekeken worden of de dosering van de tabletten de juiste is. Als dat goed zit, is er verder geen controle meer nodig en kan levenslang dezelfde dosering aangehouden worden.
Mochten de klachten terugkomen, neem dan contact met ons op.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de schildklier nog slechter is gaan werken.
Zonodig kan een nader bloedonderzoek plaatsvinden.

Conclusie
Een verminderde schildklierfunctie kan meestal gemakkelijk met l-thyroxine tabletten worden verholpen. Zo kan de hond weer normaal functioneren en een lang en gelukkig leven leiden.

© Dierenkliniek de Beemd.
Niets van deze informatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enigerlei wijze, zonder schriftelijke toestemming van Dierenkliniek de Beemd, Oosterhout.
Laatst gewijzigd door casangio op vr 30 apr 2004, 10:08, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door