Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Billie
#833210
Hallo,
Ik ben een nieuwkomer, woon in Londen en na drie dagen lezen ben ik nu een beetje scheel. Ik heb twee honden, een Shetland Sheepdog en een Pommewawa (Pommeranian/Chihuahua) allebei 7 jaar oud.  De Sheltie heeft altijd en eeuwig honger en is bijna voortdurend aan de dunne. Ik gaf tot nu toe droge brokken, volgens de makers zonder toevoegingen en de diaree is gestopt, maar de honger in het geheel niet. Dus zij gaat nu aan een Barf dieet. Ze eet graag alles, dus problemen met eten zal ik niet hebben; gisteren heeft ze een over heerlijke groentMIX gegeten(sla,brocolli,komkommer en cellery) met zalm.
Denken jullie dat de Pommewawa, die een erg lastige eter is, zonder moeite het Barf menu wil eten of is dat een stomme vraag. Gewoon proberen misschien? Ik lees alleen maar verhalen over grote en zeer grote honden op barfplaats, maar niet over kleintjes.
Misschien kan iemand met ervaring me vertellen of ik goed begrepen en gerekend heb voor haar?
    Ze is 6 kilo en mijn rekensommetje is als volgt;
    120 gram per dag = 840 gr per week
    50%=420 gr vleesbot
    15%=126 gr groentemix (het ziet er echt niet uit als mix, maar goed)
    15%=126 gr orgaan
    20%=168 gr spiervlees
Bedankt
Gebruikersavatar
Door Angelique
#833245
Je eerste opzet ziet er goed uit. Als je nu ook nog lekker kan variëren met vleessoorten dan is het helemaal mooi. Of je Chipom ook aan de barf wilt is een kwestie van proberen en een lange adem hebben. Je zit natuurlijk wel vast aan kleinere/zachtere botten, maar voor de rest moet het allemaal gewoon kunnen. Misschien moet je wel rekenschap houden met de vaak slechte gebitjes van die hele kleintjes, maar ik weet dus niet of dat ook bij jouw hondje het geval is. Er zijn op het forum wel meerdere mensen met chi's of iets grotere hondjes die aan de barf zitten, dus het moet kunnen.
Gebruikersavatar
Door Billie
#833263
Dank je wel voor je snelle reactie.
Ik kan je vertellen dat ze die rommel niet wil eten!  Rauw.... ja zeg hoe kom ik erbij. Haar tanden zijn prima, het zit tussen de oren.
Ik ben benieuwd wie dit gevecht gaat verliezen, of winnen....
Door K&D
#833280
Sommige honden hebben gelijk door wat ze met barf aanmoeten. En anderen....die moeten het leren...  :D

Mijn ervaring is, dat het met (hele) kleine hondjes op zich goed te doen is om te barfen, maar je bent ietwat beperkt in botkeuze. Het 'grotere' werk krijgen ze onmogelijk weg. Soms is kvv een leuk alternatief, ook omdat het om zulke kleine beetjes gaat. Met grotere honden is het toch een stuk handiger  ;) ik sta hier geregeld alles (pens enzo :P) in zakjes van hooguit 150 gram te portioneren...

Onze dames eten zonder problemen: eendennek en vleugeltjes, kwartel, kip, haas en  heel jonge geit/lamsrib. Parelhoen en konijn is ook nog te doen, maar dat lusten ze hier niet zo graag.
Voor hondjes die nog moeten wennen zou ik botterige spullen eerst flink fijnmeppen in een plastic tas met een hamer (tegen het spetteren) Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben maken ze het zelf wel fijn.
Gebruikersavatar
Door Billie
#833380
Ja, ik denk dat met die kleine ik beter af ben met klaargemaakt voedsel. Mijn Sheltie ligt nu al uren te slapen, haar buik rommelt niet en ze is niet geintresserd in wat op tafel staat, hoera.
En dat kleine ding; ik denk dat zij wint en op kant en klaar gekookt vlees gaat. Daar meng ik dan wel wat vers ongekookte spul door...
Door K&D
#833415
tip: de eerste dagen gekookt water over de kvv gieten (af laten koelen) en kleine beetjes rauw erdoor doen en dat per dag opbouwen. Dus eerst 1 theelepel rauw, volgende dag 2, enz.  totdat je merkt dat ze het accepteert. Dan zit je over een week of 3 ook voor die kleine op rauw.
Op den duur kun je rustig kippennekken of vleugeltjes  en ander klein spul bij gaan geven.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#833422
Billie schreef: Dank je wel voor je snelle reactie.
Ik kan je vertellen dat ze die rommel niet wil eten!  Rauw.... ja zeg hoe kom ik erbij. Haar tanden zijn prima, het zit tussen de oren.
Ik ben benieuwd wie dit gevecht gaat verliezen, of winnen....
Ligt eraan wie bij jou thuis de baas is ;D

Maar goed, klein lastpakje dus. Het kan zijn dat jouw hond die rauwe rommel totaal niet als eten herkend. Je kunt dan beginnen met ienepine stukjes vlees (nooit bot erbij)  licht te koken en dit eventueel met wat bouillon te mengen met het huidige eten. wordt dat gegeten en goed verdragen dan vermeerder je het gekookte spul en bouw je zowieso de brok af. Wordt het gekookte spul goed gegeten dan kook je het steeds minder net zo lang tot het rauw is en het gegeten wordt. Zolang je geen botten voert (dat is ongeveer zolang als je alles kookt) geef je gemalen eierschaalpoeder erbij voor de calciumvoorziening. Doe rustig aan, doe hier gerust een paar maanden over, je hebt tijd zat.
Door dorinekok
#833430
misschien helpt het als je haar met mes en vork laat eten. hahaha. Ja vervelend he als het niet in een keer lukt. Bridjo kijkt me ook wel eens meewarig aan. Hoe ik het in mijn hoofd haal om aan een dame zoveel derrie te geven...
Het gaat vast lukken.
Door 202Spots
#833455
Minna schreef: Effe een niet-nuttige opmerking; ik vind POMMEWAWA wel zoo leuk verzonnen "rasnaam"!!  ;D
Ik ben wel benieuwd naar foto!!??
Hier 'n ander niew ras, 'n kennis heef pas geleden 'n  "Chug" gekregen, kheb 'm nog niet in echt gezien maar lijk op zoiets.
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Billie
#833541
Mes en vork heb ik geprobeerd, was niet van zilver....

Ze is altyd een moeilijk geval geweest, dus het is niet verwonderlijk dat het een 'gevecht' gaat worden.  Ik zal zeker proberen haar kleine stukjes rauw te voeren, gemengd met haar gekookte vlees.

Een foto zal ik later vandaag toevoegen.
#833612
Stiekem een kat dus  ;D ;D

Bij de katten die zeurden heb ik gehakt door hun favo brokjes gemengd. Hele flauwe grappen vonden ze dat maar ze aten het wel, en inmiddels zijn het ervaren barfers, de twee jongste/sterkste krijgen zelfs eendenvleugels weg met bot en al.
Gebruikersavatar
Door Billie
#833726
Poezen streken, inderdaad

Maar ik heb vandaag een kleine overwinning behaald; ze heeft vers vlees gegeten, maar dat weet ze niet.  Morgen opvoeren naar drie stukjes rauw en het beste er van hopen.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door