Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door geer
#813492
Gekke vraag misschien... Maar ik kreeg laatst tweemaal een vraag van iemand met een hond die zand eet. Toevallig beide barfende honden, maar zoveel brokvoerders spreek ik ook niet  ;D. Ze aten met regelmaat flinke happen zand, tot het echt een bal vormde in de maag en de boel blokkeerde. De vraag was of dat iets te maken zou kunnen hebben met een tekort in de voeding. Nu weet ik dat gras eten een functie kan hebben, poep eten...maar zand? Zou er een bepaalde voedingsstof kunnen missen in het dieet? Een mineraal? Iets ruwvezeligs? Of is het een bekend gedragsprobleem?
Door geer
#813846
Hmmmm... klinkt niemand bekend in de oren? Zandvreters? Toevallig las ik net op het Hondenforum een topic van iemand wiens hond een aantal dagen verstopt zat, men vermoedde door bot. Toen de hond bijna geopereerd moest worden bleken het zandklodders te zijn geweest die toch vanzelf waren opgelost... nobuddy?
Door Decibels
#813850
geer schreef: Gekke vraag misschien... Maar ik kreeg laatst tweemaal een vraag van iemand met een hond die zand eet. Toevallig beide barfende honden, maar zoveel brokvoerders spreek ik ook niet  ;D. Ze aten met regelmaat flinke happen zand, tot het echt een bal vormde in de maag en de boel blokkeerde. De vraag was of dat iets te maken zou kunnen hebben met een tekort in de voeding. Nu weet ik dat gras eten een functie kan hebben, poep eten...maar zand? Zou er een bepaalde voedingsstof kunnen missen in het dieet? Een mineraal? Iets ruwvezeligs? Of is het een bekend gedragsprobleem?
de mijne nemen wel eens een hap aarde, maar zand...? nee...

zand schuurt de maag toch...volgens een oud spreekwoord... ;)
Door roefus
#813990
geer schreef: Hmmmm... klinkt niemand bekend in de oren? Zandvreters? Toevallig las ik net op het Hondenforum een topic van iemand wiens hond een aantal dagen verstopt zat, men vermoedde door bot. Toen de hond bijna geopereerd moest worden bleken het zandklodders te zijn geweest die toch vanzelf waren opgelost... nobuddy?
Hier heeft onlangs ook een topic gestaan over een hond die geopereerd moest worden omdat er een zandbal inzat.
Door Minna
#814017
Pika eet alleen bepaalde soort zand/klei, doet die alleen op het strand, en alleen op bepaalde plekken, dan graaft die een tuk klei bloot en dat eet die dan...ik houd het wel in de gaten dat het niet vaak/veel gebeurt. Geen idee wat het is, maar zij heeft er nooit geen last van, maar ja het is ook niet echt zand.
Door conleeuw
#814403
mijn honden lusten ook wel een hapje grond, maar niet echt zand, de muffe ondergrond op de veluwe is een favoriet, ook klei grond wil nog wel eens geconsumeerd worden, ik rem ze er wel in, maar ik heb vaak zat gedacht, er zullen mischien wel spoorelementen in zitten die ze nodig hebben, of..... niet ondenkbaar, het is gewoon heerlijk lekker in smaak :-\ ze mogen van mij wel een paar happen nemen, maar niet een maaltijd ervan maken ;D
Door *Natasja*
#814409
Benthe heeft, toen ze (ik geloof) een maand of 8 à 9 was, een tijdje modder gegeten. Gelukkig doet ze het niet meer, ze kreeg er van die zwarte tanden van, ze schraapte het nl. echt met haar tanden van de grond  ;D
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#814423
Volgens mij eet Penny van Joke wel eens zand (of was het cement?). Mijn honden eten nooit zand. En ik ken verder ook geen (barfende) honden die zand eten.
Door Yvonne K
#815322
Mijn honden willen weleens op een bepaalde plek de modder eten. Meestal een paar hapjes.
Maar van zand eten heb ik ook nog nooit gehoord. Ook niet van broketende honden.
Door arenda
#815331
Mijn broer zijn labrador van een half jaar is ook zo'n zandeter. Die hebben hun "tuintje" moeten afschotten wat hij vrat gewoon al het zand eruit. Met natuurlijk obstipatie tot gevolg. Toen dat eindelijk opgelost was heeft hij er nog een nare blaasontsteking aan overgehouden.
Die lab is trouwens een brokkenhond  ::)
Door bas rouge
#815369
Rein poepte vanochtend zand. Wist zeker dat dit onderwerp liep. Gister zijn we de hele middag op het strand geweest. Hij is daar uren in de weer met bal, graven, zwemmen, bal begraven, opgraven, bal halen etc. Ik denk dat hij daardoor veel zand heeft binnengekregen en dat dus vanochtend uitpoepte.
Ik heb dit niet eerder gezien bij hem en we zijn wel vaker lang op het strand.
Ik ken ook twee duitse herder teven die na een dag strand, zand poepen.

Maar deze honden eten dus niet bewust zand, ze krijgen gewoon blijkbaar vele zand binnen tijdens hun strandactiviteiten.
Door Fido
#815553
Vorig maand zijn er bij ons in de praktijk twee honden, binnen één week, geopereerd vanwegen een verstopping. Het bleek dat beide honden een ingedroogde zandbal in het rectum hadden zitten. Beide honden krijgen KVV én barf te eten, totaal geen brok.

Bij navraag bleek dat beide honden in het bos modder/zand eten.
Ook onze honden eten met regelmaat beetjes modder in het bos. Wij laten ze niet hun gang gaan.

Wij vragen ons af wáárom eten sommige honden zand? En veel belangrijker wat kan je doen om het te voorkomen?
De kans is toch dat mensen dit soort complicaties gaan aangrijpen om rauwe voeding af te raden :(. Dat brokvoeding veel meer problemen geeft daar wordt niet aangedacht :-X

Kan het zijn dat honden modder/klei/zand eten uit een voorgeschiedenis dat beesten kaoline uit de natuur eten om hun gifstoffen in de darm te absorberen?
Gebruikersavatar
Door me and my boys
#815558
mijn groenendaeler pup(7mn) eet ook zand, terwijl hij over het zand eet doet hij zijn bek open en met giga hoeveelheden scuift hij het zand naar binnen. Dit doet hij zo'n beetje iedere dag. Hij mag van mij 2 happen zand nemen en dan vindt ik het genoeg (hij niet maar dan heeft hij pech).
Mijn andere honden hebben dit nog nooit gedaan. Hioj staat op kvv en barf.
ellen
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door