- do 23 aug 2007, 10:49
#813986
Dit is het antwoord wat ik een keer gekregen had van een dierenarts die aangesloten is bij Pfizer m.b.t. Weil:
Honden lopen het grootste risico om leptospirose op te lopen in voorjaar, zomer en najaar. Waarbij de zomermaanden iets gevaarlijker lijken te zijn dan voor- en najaar. Overigens is besmetting (die plaatsvindt via de urine van ratten of honden) in de wintermaanden theoretisch wel mogelijk, alleen zal de bacterie die de leptospirose veroorzaakt onder die omstandigheden slechts kort buiten overleven. Het daadwerkelijke infectierisico is daardoor sterk verkleind. Los van de seizoensverschillen zijn er in Nederland ook regionale verschillen. Zo worden er relatief iets vaker gevallen gezien in bijv. de Betuwe, in het Friese Meren gebied en in Overijssel.
Voor wat betreft de vaccinatie geldt dat geen van de beschikbare vaccins onder alle omstandigheden gegarandeerd beschermt tegen infectie. Anders gezegd: een doorbraak blijft in theorie mogelijk, vooral bij massale infecties en/of honden met een verzwakt afweersysteem. Wel zal de ziekte dan in ieder geval aanmerkelijk minder ernstig verlopen.
Jaarlijkse herenting is voldoende, het verhaal dat leptospirosevaccins maar 6 – 9 maanden zouden werken is door diverse studies in de laatste jaren achterhaald. Dit neemt echter niet weg dat, gegeven het feit dat zoals hierboven aangegeven de vaccinbescherming niet helemaal 100% is, het logisch lijkt om de jaarlijkse herhalingsenting in het voorjaar te geven.
November is toch wel redelijk winter, toch?!