Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door roefus
#804427
Ja, hoe vaak per dag voed ik mijn honden?
En dan heb ik het nog niet eens over 'vasten'...want daar doe ik niet aan, ondanks alle mooie wolvenberichten.

Het gaat, wat mij betreft, feitelijk om Roefus.
Ik voerde hem eerder twee maal per dag.
De eerste maaltijd heb ik al redelijk vlug 'de kleinste' maaltijd laten zijn.
Pakweg 'n kwart...en de rest kwam later op de dag.
Ik merk dat ik sinds pakweg 'n maand nog maar één keer per dag voer.
Een enkel tussendoortje niet meegerekend.

Het komt ook goed uit dat 'een keer per dag' voeren.
's Ochtends loop ik meestal lang, vaak redelijk leuk parcours...Roef gaat door sloten, brede drooggevallen greppels (met haast 90 graden wanden)....zwemmen naar (bijna) de overkant...kortom vaak 3, 4 uur lang...en intensief.
(en soms 'sjokken' we ook 'n uurtje wat minder  ;) ).

Dan is het dus makkelijk om 'n uur of wat NA dit soort wandelingen....een uitgebreide maaltijd te geven.
Kan er uitgebuikt worden (paar uur lang), want voor de middag en/of avond kiezen we voor wat rustigers.

Maar goed, Roefus eet veel...zeker 1400 gram en ik denk soms ook meer.
Ik heb nóóóóóóit gedacht dat hij dat in EEN keer zou gaan eten....maar integendeel  ::)

Ja, waar maak je je dan druk om, zul je denken?

Nou, doodgewoon om het volgende: in tegenstelling tot wat alle goeroes denken, denk IKZELF heel vaak dat maagbanden kunnen 'oprekken'.
Met 'in tegenstelling'  bedoel ik....dat ik meen te begrijpen dat de goeroes net zeggen dat de maagbanden 'sterker' worden of 'elastischer' door 'grote maaltijden' en eventueel 'vasten'......wat NOG grotere maaltijden betekent op de dagen rondom.  ::) :P

Duitse herders hebben (meen ik) een vergrote kans op maagtorsie.
Dus DAAR maak ik me druk om.
En METEEN denk ik 'andersom': want een oudduitse herder heeft 'n andere bouw, heeft niet die uitdrukkelijke borstomvang.
Maar wat betreft 'maagtorsie' speelt (zoals ikzelf denk) ook wat extra vetpercentage mee (om de holte te vullen, zeg maar): nou, Roefus is eerder mager dan dik.... ::).....eet ook niet meer dan die anderhalve kilo.

En dan....ik denk zelf dat bij maagtorsies meespeelt...gulzig eten...druk zijn.
Fluit me maar gerust terug, als ik fout zit.
Roefus heeft daar überhaupt geen last van...zal NOOIT gulzig eten (tenzij ik hem zou laten vasten...dat WEET ik...want na ziekte en vasten vrat hij het indertijd van het aanrecht af...wat hij normaal nooit doet).

Pfffff...ik vrees dat dit een lang verhaal is.
Maar goed, ik vraag me dus doodgewoon af of ik nu goed bezig ben met 'een keer per dag voeren'.
Roef heeft nooit last gehad van oprispingen, boeren, scheten...weet ik veel.
Maar deze week...yep....hij kan scheten laten.
Sorry, klinkt niet zo geweldig.
Maar IK denk nu dus dat het komt door die 'ene maaltijd' per dag.
En dat ik dus beter terug kan schakelen op 'twee maaltijden'.

Sorry voor het lange verhaal.
Maar ik twijfel dus.
En ik DENK dus dat ik twijfel tussen wat goeroes zeggen en mijn eigen verstand.

En elke reactie hierp is welkom.
Ik wil het allemaal graag afwegen.
Door judith1967
#804603
Hoe ik hier over denk(en dat is echt mijn eigen  menig gebaseerd op de maagtorsie van Cairo anderhalf jaar geleden)
Schrokken was de aanleidng bij Cairo ,denk ik toch nog steeds.
De maagbanden zullen bij een oudere hond ook niet zo sterk zijn,zal ook goed mee kunnen spelen.
En mijn meing over 1 x per dag voeren.,daarmee rek je toch ook de maagbande uit/op wat ook een verhoogd risico zou kunnen zijn op latere leeftijd.Cairo eet gewoon 2 x per dag,en of ik Dorian later 1 x per dag ga voeren,dat weet ik nog niet,hoor ;)

Oke,de wolven in de natuur zullen ook hoogtswaarschijnlijk maar 1 x per dag of dagen eten,en zich dan zo vol mogelijk eten,want wie weet hoe lang het duurt voordat je weer wat te eten hebt.En dan lees je,bij de wolven komt geen maagtorsie voor,hoe  weet je dat?Er is volgens mij nog geen bewijs daarover gevonden.

En iik heb dit van mijn da.'het gewicht speelt niet mee bij een maagtorsie.Had ik toevalig ook toen gevraagd,of een dunnere hond meer kans had dan een dikke hond,maar daar zat geen verschil dus in volgens mij d.a.
Laatst gewijzigd door judith1967 op zo 05 aug 2007, 11:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Eef+Stippels
#804610
Het is heel lastig om op basis van de kans op maagtorsie te beslissen hoe vaak je wilt voeren. Er zijn zoveel (ook tegenstrijdige) gegevens te lezen hierover.

Ik voer mijn honden 1x per dag (niet als pup natuurlijk). Ik vind dit makkelijk voor mezelf, zo kan ik bijv gewoon een hele eend geven en anders moet ik die in tweeen hakken, zo ook met pensen etc.

Ik heb hier wel een goed gevoel over. Ik zorg wel dat ze minstens de eerste twee uur rustig blijven na het voeren.

Daarnaast vraag ik me af of de maagbanden daadwerkelijk oprekken na een maaltijd van zo'n 800 gram (in ons geval)... Ik bedoel, het voer gaat in kleine stukken naar binnen en hun buik wordt er ook niet echt dikker van...  (ik weet niet hoe het daadwerkelijk zit hoor, of is bewezen dat de maagbanden uitrekken na een maaltijd?? En vanaf wanneer (hoeveel gram voer) zou dit dan gebeuren?).
Door roefus
#805094
judith1967 schreef: Hoe ik hier over denk(en dat is echt mijn eigen  menig gebaseerd op de maagtorsie van Cairo anderhalf jaar geleden)
Schrokken was de aanleidng bij Cairo ,denk ik toch nog steeds.
De maagbanden zullen bij een oudere hond ook niet zo sterk zijn,zal ook goed mee kunnen spelen.
En mijn meing over 1 x per dag voeren.,daarmee rek je toch ook de maagbande uit/op wat ook een verhoogd risico zou kunnen zijn op latere leeftijd.Cairo eet gewoon 2 x per dag,en of ik Dorian later 1 x per dag ga voeren,dat weet ik nog niet,hoor ;)

Oke,de wolven in de natuur zullen ook hoogtswaarschijnlijk maar 1 x per dag of dagen eten,en zich dan zo vol mogelijk eten,want wie weet hoe lang het duurt voordat je weer wat te eten hebt.En dan lees je,bij de wolven komt geen maagtorsie voor,hoe  weet je dat?Er is volgens mij nog geen bewijs daarover gevonden.

En iik heb dit van mijn da.'het gewicht speelt niet mee bij een maagtorsie.Had ik toevalig ook toen gevraagd,of een dunnere hond meer kans had dan een dikke hond,maar daar zat geen verschil dus in volgens mij d.a.
Ja, dat is mijn angst dus ook, dat je bij 1 maal per dag voeren (en zéker als een hond veel eet) de maagbanden uitrekt. En ik vraag me dus ook af of dat een indicatie kan zijn voor wat betreft het optreden van maagtorsies op latere leeftijd (na 5, 6 levensjaren).
Door Lizzy
#805100
Volgens mij is het vrij simpel. Niemand weet hoe het zit. Aangezien de oorzaak van een maagtorsie nog steeds gis-werk is, kun je gewoon niet zeggen dat 1 maaltijd per dag een maagtorsie voorkomt. Of 4 maaltijden per week. Of 2 maaltijden per dag. We weten het gewoon niet. En hoe het zit met de maagbanden: dat weet men ook simpelweg gewoon niet. Want niet alleen maagbanden spelen een rol. Ook leeftijd, leefomstandigheden, bouw etc. spelen een rol. Dus als jij je lekkerder voelt bij 2 keer per dag voeren: dan voer je toch gewoon 2 keer per dag? Tenminste, dat lijkt mij hoor!
Door judith1967
#805141
roefus schreef: Ja, dat is mijn angst dus ook, dat je bij 1 maal per dag voeren (en zéker als een hond veel eet) de maagbanden uitrekt. En ik vraag me dus ook af of dat een indicatie kan zijn voor wat betreft het optreden van maagtorsies op latere leeftijd (na 5, 6 levensjaren).

Cairo heeft nooit 1 x per dag eten gekregen,altijd 2 x.De d.a zei dat over die maagbanden dat als ze ouder worden slapper worden,en dat geloof ik ook wel.
Maar zoals Lizzy ook al schreef,het blijft gissen naar de oorzaak,want dat weet men gewoonweg niet.Het is een onzettend vreselijk iets zo maagtorsie.

Ik zou gewoon doen wat je intuitie.gevoel ingeeft. ;)
Door Fido
#805149
Ik voer waar ik me goed bij voel. Dat houdt in dat onze border collie vastdagen heeft en dat onze chinees dat dus absoluut niet heeft, en vaak 2x per dag gevoerd wordt.

Toen ik nog bij de spoedkliniek werkte en regelmatig de specialist chirurgie assiteerde bij maagkantelingen vroeg ik hoe dat nou kwam?
Ze weten het niet. Ook dieren die alle voorzorgsmaatregelen hadden gekregen lagen daar op de tafel. Grote rassen vaker maar ook kleine rassen.

Jíj kent je hond het beste! zijn manier van doen, eten, bouw, beweging, karakter enz. Voer zoals het jouw goedvoelt (met de wetenschap dat het nog onbekend is waardoor een maagtorsie exact door ontstaat  ;))
Door Minna
#805157
Ik heb altijd een keer per dag gevoerd, nu met volledig barf 4-5 keer per week (behalve Hope die maar 9 maanden is, die eet elke dag), heb nu 20 jaar zelf honden en nog nooit een probleem gehad. Als je hond niet schrokt, geen brok eet, geen verhoogde voerbak heeft, geen stressgeval is, geen erfelijke risico heeft (veel familieleden die dus een torsie hebben gehad) en geen extreem diepe en smalle bouw, en je houdt hem een beetje rustig na het maaltijd zou ik een keer voeren als je het zelf ook prettig vindt. Ik denk dat het met maagbanden net zo is als met andere delen van het lichaam, wat niet gebruikt wordt, verslapt. Dus bvb bij een hond die 3 keer per dag een klein beetje eet worden de maagbanden helemaal slap. Tuurlijk een hond die zo eet zou je niet in een keer wel een grote maal in 48 uur kunnen geven, dat zou je moeten opbouwen en idd kijken naar de andere factoren die oorzaak van een torsie zouden kunnen zijn.  
Door Elf
#805546
Omdat de preciese oorzaak van een maagtorsie niet bekend is denk ik inderdaad dat je moet voeren waar je jezelf het beste bij voelt. Zelf voer ik 1x per dag, 's avonds zo tussen 7 en 10, ruim na de laatste lange wandeling. Daarna is het alleen nog maar even een rustig rondje om te plassen (als meneer zin heeft om op te staan...). Zelf heb ik daar een goed gevoel bij, maar wat echt het beste is weet ik niet. Nu eet Doodles wel een stuk minder dan Roefus. Hij weegt 25 kilo en eet zo tussen de 400 en 600 gram per dag.
Door Borke
#805550
Borke en Sofi wegen beiden ca. 22 kg en eten 1x per dag ca 500 gram.
Het grote voordeel vind ik dat je met 1x voeren grotere porties kan geven, waar meer aan geknaagd wordt en rustiger van gegeten wordt.

Tja die maagtorsies, er lijkt geen peil op te trekken.
Ik ken overigens geen enkele Stabij die er een gehad heeft, maar Sofi is een hond van het formaat waar het wel voor kan komen.
Ik weet het gewoon niet, dit bevalt ons zo het beste, dus doen we dat...

Ik denk dat jij gewoon moet doen wat voor jou goed voelt.
Rationele argumenten ontbreken blijkbaar, dus ga op je gevoel af....
Door ~anna~
#805810
Een hond 2 keer per dag voeren lijkt me beter dan 1 keer per dag een grote portie.En wat betreft het vasten ik heb honden met een eetrem maar als ik ze buiten hun gang zou laten gaan dan eten ze alles wat ze te pakken kunnen krijgen.
En de variatie is groot:muizen,ratten,insecten,fazanten,kippen,kuikens,konijnen,vis,bramen,planten. Ze kunnen er een dagtaak aan hebben met tussendoor spelen en slapen.
Vasten lijkt me dan,behalve als een hond niet lekker is erg onnatuurlijk.
Door Eef+Stippels
#805811
Ik heb wel een goed gevoel over het 1x per dag voeren. Maar vasten vind ik dus helemaal niets. Dat is niet wetenschappelijk onderbouwd, ik heb daar gewoon geen goed gevoel over.
Door roefus
#805842
In ieder geval alvast bedankt voor de reacties.  :)
Pffff....ik denk inderdaad dat alle theoriën berusten op veronderstellingen en dat vooralsnog niets bewezen is.
En dat, precies zoals Lizzy schrijft, een maagtorsie een samengaan van oorzaken kan zijn.

Wat mij specifiek verontrust is/was inderdaad dat idee van 'uitrekken van maagbanden'  bij grote hoeveelheden.
En dat, naarmate een hond ouder wordt...dit dus behoorlijk zou kunnen gaan meespelen.
Over 'vasten' denk ik dan nog niet eens, want ik peins er niet over om Roef maaltijden van twee kilo en meer te gaan geven.  :-X
Dat je maagbanden traint door enorme hoeveelheden en dan weer een dag niets....nee, wil er bij mij niet in.
Ik zeg ook niet dat je ze per se oprekt, ik WEET het gewoon niet.
Het is gewoon de gedachte die in mijn hoofd zit...

Heb ook levenslang honden gehad, nooit ook me maar zelfs druk gemaakt om maagtorsies...en nooit ermee te maken gehad (klop,klop, klop).
Maar ik weet het niet, de laatste weken zit het in mijn hoofd  ::)
Wellicht speelt mee dat ik mijn honden levenslang altijd twee maal daags voerde en dat ik NU (voor het eerst in mijn leven) ben overgeschakeld op éénmaal daags.
En tja, dan vind ik de hoeveelheid van Roefus enorm, en waarschijnlijk 'knaagt' er daarom iets in de bovenkamer.  :P

Van de andere kant: eenmaal per dag voeren, bevalt uitstekend.
Beide honden selecteren minder, eten beter, alles gaat netjes op.
En ik vind het voor Lara ook mooier, want als je 350 ã 400 gram moet gaan opdelen...dan kun je veel minder een lekker stukje knaagwerk geven (ben ik helemaal met Astrid eens  ;) )
Kortom: ik ben er nog niet uit.
En misschien zoek ik wel een tussenoplossing, waarbij ik de ene dag één keer voer en de volgende dag twee keer (en dan laat ik de eerste dag de portie iets minder zijn en compenseer dat dan op de dag dat er 2 keer gevoerd wordt).
Maar érgens denk ik dan ook weer dat ik heel erg moeilijk zit te doen.  ::) :)
Door ~anna~
#805844
Ik heb 3 sportopleidingen gedaan en wat ik heb begrepen en zelf heb evaren kan je banden waar ze ook zitten niet trainen dat is onmogelijk.
Door *Natasja*
#805845
Ik doe beide: Beau krijgt 2 keer per dag eten, Benthe 1 keer. Op een gegeven moment at Benthe haar maaltijden niet meer (helemaal) op en kreeg ik hier het advies om van 2 naar 1 keer per dag voeren te gaan. En hoewel ik er in het begin een beetje huiverig voor was, ik vond het ook best grote maaltijden voor mijn Kleine Muis, bevalt het prima. Ze eet nu weer met smaak haar bak leeg. Voor Beau peins ik er niet over om naar 1 keer voeren te gaan, die heeft te vaak maag- en darmprobleempjes naar mijn zin om grote maaltijden te voeren.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door