Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door meesmerel1
#80554
Op een ander forum zegt iemand dat schapen een parasiet kunnen hebben. Jullie weleens van gehoord?

http://www.dierenforum.nl/phpBB2/viewto ... 7035#77035

"Die parasiet die in ingewanden van schapen kan zitten, veroorzaakt en zogenaamde "schaapherdersziekte", dat is een ziekte wat voornamelijk in Spanje voorkomt onder schaapherders. Het nestelt zich in je ingewanden en vreet je ingewanden langzaam op. Schaapherders krijgen het van het speeksel van hun hond.(...) In Zuid Frankrijk op het platteland is het ook heel bekent. Mijn vader woont daar. Die honden eten ingewanden van geslachte schapen en kunnen dat dan krijgen.
Dat is het, waarom je ingewanden van schaaps of lamsvlees altijd moet koken of goed doorbakken (mensen eten dat ook wel). Net zoiets als salmonella, maar dan anders en gevaarlijker."
Door vlcaki
#80565
<<"Die parasiet die in ingewanden van schapen kan zitten, veroorzaakt en zogenaamde "schaapherdersziekte", dat is een ziekte wat voornamelijk in Spanje voorkomt onder schaapherders.<<

Bedoelen ze misschien leverbot ?

Daar kan je op BP via "zoeken" wel een en ander terugvinden, als ze dat met de "schaapherdersziekte " bedoelen, maar dat is weer zoiets vaag !
Laatst gewijzigd door vlcaki op wo 14 apr 2004, 11:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Door meesmerel1
#80569
geen idee of ze dat bedoeld... maar is natuurlijk afschrikwekkend voor de persoon die haar hond vers wil gaan voeren...
Laatst gewijzigd door meesmerel1 op wo 14 apr 2004, 11:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#80572
Bedoelt ze "hydatids"? Dit is een worm (Echinoccoccus granulosus - lintworm). Deze zitten vooral in de organen van schapen, kangaroes en ander vee. Voor mensen kan dit dodelijk zijn (in het slechtste geval). Volgens mij is het niet dodelijk voor honden. Honden kunnen wel mensen besmetten (doordat de hond de eieren draagt en overgedragen worden via het aaien van de hond of wanneer de hond je in je gezicht likt enzo).

Goedgekeurd vlees/orgaanvlees bevat deze worm niet.

En ongekeurd/besmet vlees: wanneer het vlees ingevroren wordt op minus 20 graden voor 10 dagen, sterft worm/eieren en is er nix aan de hand.

Kijk anders eens op deze link: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... &art_id=97

En deze:http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... &lk_id=352

Super-links!
Laatst gewijzigd door Lizzy op wo 14 apr 2004, 11:44, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Paul_Barte
#80576
Lintworm vd hond
Echinoccoccus granulosus is een kleine lintworm van de hond, waarvan de eitjes terecht komen bij schapen, geiten, runderen, varkens, enz. Bij deze dieren ontwikkelen zich vervolgens grote vochthoudende blaaswormen in verschillende ingewanden (lever, longen, hersenen), echinococcose genoemd. De diameter hiervan kan tot 20 centimeter en meer bedragen. In sommige omstandigheden kan de mens besmet geraken, niet door eten van besmet vlees, maar door de inname van de eitjes uit de hondeuitwerpselen. Bijvoorbeeld eitjes die in de pels van de hond hangen en die tijdens het strelen op de handen terecht zijn gekomen.

Leverbot
leverbot

• Een infectie met de leverbot (Fasciola hepatica) kan men oplopen door het eten van wilde waterkers, veldsla of door op gras te kauwen. Deze enkele centimeter lange platte worm komt over bijna de hele wereld voor bij graseters, vooral schapen en runderen, waar hij huist in de galweg en in de lever. Met de stoelgang van deze dieren komen ingekapselde larven in de natuur terecht, die zich dan op allerlei planten kunnen vastzetten. Na het rauw opeten van deze in het wild groeiende planten of grassen, komen in de dunne darm van de mens de microscopisch kleine larven uit hun kapsel vrij. Ze doorboren de darmwand en migreren dan gedurende enkele weken tot maanden in en omheen de lever, waarbij ze een kronkelig traject af leggen. Tijdens deze migratiefase kan er behoorlijk wat pijn zijn in de rechter bovenbuik, al of niet gepaard met koorts, verteringsklachten en allergische verschijnselen zoals bijvoorbeeld netelroos. De lever is pijnlijk bij betasting. De laboratorium-testen zijn duidelijk gestoord, met een gestegen aantal eosinofiele witte bloedcellen. Wanneer de larven zich tenslotte in de galwegen genesteld hebben, verdwijnen meestal alle symptomen.
De diagnose kan worden gesteld door het opsporen van typische eitjes in de stoelgang of in het galvocht, en door het opsporen van specifieke antistoffen in het bloed. Ook beeldvormende technieken (echografie en CT-scan) kunnen een belangrijke bijdrage leveren. De behandeling veronderstelt steeds overleg met een gespecialiseerd centrum.

• Er bestaan nog vele andere leverbotten en ook darmbotten, die men kan oplopen door het eten van rauwe, gerookte of gezouten vis. Zo komt in Azië, en vooral in het verre Oosten, chlonorchiasis voor, een besmetting met het leverbot Chlonorchis.

• Een besmetting met longbotten tenslotte kan gebeuren door het eten van onvoldoende gekookte zoetwatervissen, zoetwaterkrabben en rivierkreeften, en is dan ook typisch voor tropische landen. Het ziektebeeld trekt nogal op dat van longtuberculose, met name het aanslepend ophoesten van slijmen, maar er zijn - in tegenstelling met tuberculose - weinig andere ziektesymptomen. De diagnose wordt gesteld door het vinden van de eitjes in de fluimen. De behandeling is vrij eenvoudig, door middel van geneesmiddelen.
Door meesmerel1
#80577
maar door het langdurig invriezen sterven deze wormen, nietwaar? En schapen e.d. worden er tegen ontwormd?

bedankt voor de info!
Door An
#81739
Volgens mij is er allemaal geen probleem zolang je shapen en lammen koopt die geschikt zijn voor menseljke consumptie want daar moeten die dan ook op getest worden dacht ik.
Door Lizzy
#81741
meesmerel1 schreef: maar door het langdurig invriezen sterven deze wormen, nietwaar? En schapen e.d. worden er tegen ontwormd?

bedankt voor de info!
Ja hoor, 10 dagen op -20 en de wormen zijn dood. Zowel de lintworm als de leverbot.
Door hiram
#453440
Lizzy schreef: Ja hoor, 10 dagen op -20 en de wormen zijn dood. Zowel de lintworm als de leverbot.
dit staat er al wel 2 jaar maar moet je nou al het vlees en botten invriezen op -20 voordat je de hond iets geeft?
Door Lizzy
#453473
hiram schreef: dit staat er al wel 2 jaar maar moet je nou al het vlees en botten invriezen op -20 voordat je de hond iets geeft?
Nee. Dit ging trouwens slechts om lam/schaap he.

Later is nagevraagd (en ik zou dat topic op moeten zoeken) dat leverbot geen gevaar opleverd. De organen van lam/schaap die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie: die bevatten geen wormen.
Door judith1967
#453623
Mss wordt daar wel leverbot mee bedoelt,als ik schapepens koop,dan gat het minimaal 2 weken de vriezer in voordat ik het geef.2 weken in de vriezer dan is ie echt wel dood.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door