Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Juud
#761115
Schrok gisteren even toen ik iemand hoorde vertellen dat versvoer alleen helemaal niet goed zou zijn omdat het de groei van mijn hond zou stoppen... Vreemd verhaal vond ik het omdat het COMPLEET versvoer is...
Maar zou ik Sam (9 maanden) nog aanvullende dingen naast rodi of smuldier moeten geven???
Door Lizzy
#761136
Ik neem aan dat je Rodi en Smuldier compleet geeft? Daar hoef je niks bij te geven. Punt. Rodi Compleet en Smuldier Compleet zijn net zo compleet, nee: nog veel completer dan een brok. Laat ik het uitleggen: ze bevatten beide alle eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die de hond nodig heeft. Maar, verse/rauwe voeding bevat natuurlijke vitamines en mineralen en deze zijn beter opneembaar dat de toegevoegde vitamines en mineralen aan brokken. Daar komt bij dat Rodi en Smuldier ook completer zijn omdat ze nog goede bacteriën en enzymen bevatten. Dat kan van brokken niet gezegd worden.

Je zou deze persoon best eens kunnen vragen hoe hij/zij in hemelsnaam bij dit idee komt. Want het slaat echt werkelijk nergens op en bovendoen is zo jammer dat dit soort mensen zulke rare verhaaltjes over voer de wereld in helpen....

Dus nee, je hoeft niks aanvullends erbij te geven, als je de complete versies gebruikt van Rodi/Smuldier. Ergo, voeg beslist geen vitamines/mineralenpreparaten toe! Geef je de enkelvoudige versies van Rodi/Smuldier: dan moet je daar nog wel dingen aan toe voegen.

Je mag dus wel af en toe een eitje, een rauw visje, een beetje zuivel, gezonde tafelrestjes, vleesbotjes, etc. aan versvlees toe voegen. Dat kan dus weer helemaal geen kwaad.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#761159
Juud schreef: Schrok gisteren even toen ik iemand hoorde vertellen dat versvoer alleen helemaal niet goed zou zijn omdat het de groei van mijn hond zou stoppen... Vreemd verhaal vond ik het omdat het COMPLEET versvoer is...
Maar zou ik Sam (9 maanden) nog aanvullende dingen naast rodi of smuldier moeten geven???
Als je naar het beeld kijkt van de op brok opgroeiende hond, dan is dat het beeld van een erg snel groot en zwaar wordende hond. Op vers voer groeien ze langzamer en gelijkmatiger op. Als je dit heel zwart/wit zou bekijken dan zou je kunnen zeggen dat vers voer de groei remt, maar je zou ook kunnen zeggen dat brokken de groei versnellen. De uiteindelijke hoogte is echter genetisch bepaald en zal ongeacht welk voer ze hebben gehad nagenoeg gelijk zijn. Het is dan alleen de vraag hoe ze groot worden, met of zonder groeipijnen, met of zonder gewrichten die te vroeg teveel gewicht moeten dragen, met vooral bij jouw ras alle gevolgen van dien.
De honden die hier tot nu toe opgegroeid zijn met barf geven nou niet het beeld van hondjes wiens groei geremd/gestopt is. Ergo, mijn teefje van 13 maand nu heeft nog open groeischijven, dus die gaat nog even ietsje door en het is nu al een echte grote meid.
Het enige nadeel van dit verschijnsel wat ik kan bedenken is dat wanneer je showt in de jeugdklasse dat jouw hond een overmaatse baby lijkt ten opzichte van de brokgevoerde honden. Wel hebben ze vaak dan weer een betere bespiering en een vastere rug b.v. maar dat zijn dan dngen waar een keurmeester op dat moment veel minder waarde aan hecht. Nah jah, slaan we de jeugdklas toch gewoon over ;D
Gebruikersavatar
Door me and my boys
#761186
daar was ik ook bang voor toen we net onze pup hadden.
Maar als je kijkt hoe gezond en super mooi gelijkmatig hij groeit kan ik het iedereen aanprijzen.
In het weekend zijn wij naar de clubmatch van de belgische herders geweest.
er liep daar een pup en ik liep er met die van mij, die eigenaar vroeg hoe oud die van mij was en mijnpup bleek net zo oud als haar pup te zijn.
Het verschil ---- haar hondje was al zo verschrikkelijk groot, ik dacht een mn of 7 terwijl ze allebei 15 weken oud zijn!!!!
Hij had veel last van groeipijn en zag er werkelijk niet uit, helemaal uit zijn verband en een verschrikkelijk vacht. terwijl ik dit typ kan ik er nog niet over uit, ben zo blij dat mijn honden op kvv staan!!!
ellen
Door Juud
#761347
;)
Super om dit allemaal te lezen.
Ja, ik kon het me al niet voorstellen... Maar toch...
Sam krijgt idd de compleet versie.
Met daarnaast alvast BARF... en dat wordt langzaam aan meer en meer.
Sinds hij van de brok af is is hij zoveel meer hond.
Hij speelt weer en heeft meer energie.
Ziet er gewoon goed uit.
Geen rotzooi meer in zijn ogen, een echte levenslustige kleuter...
Dus we kvv-en en barf-en gewoon verder!!
Dank!!
Door ulla
#761367
Misschien nog superder om te horen, dat mijn jongste Sint Bernard reu van 28 maanden een schofthoogte heeft van boven de 80 cm. ;)
En hij heeft altijd kvv gehad, en nu dus Barf.
Zijn zusje die wij ook hebben is ook niet èèn van de kleinste, dus laat mensen die beweren dat vers de groei remt maar lekker L####L. >:(

Ze L####L namelijk uit hun nek. ;)
Door Juud
#761396
:D
Klinkt idd goed, boven de 80cm. Ik heb sam nog nooit gemeten in hoogte maar hij komt tot mijn heupen. nu ben ik niet echt groot... Maar ik vind hem wel indrukwekkend... Bij de wandeling waar nog vele sint bernards waren was hij zeker niet een van de kleinste...maar kreeg toen nog brok...
Sam heeft héél erg veel last van groeipijnen gehad. Dus baal er een beetje van dat ik nu pas met kvv en barf ben begonnen. Máár beter laat dan nooit.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#761399
Dan hebben we Checkro niet genoeg versvlees gegeven. Het is een olifant geworden. Hij is veel en veel te groot. Zonder een centje groeipijn.
Door Juud
#761403
Hij is veel en veel te groot. Zonder een centje groeipijn.
Sam echt enorm veel pijn gehad... en net op vakantie... Dacht dat hij het aan zijn heupen had. Daar naar een arts die gespecialiseerd was in grote hondenrassen... En die vertelde dat Sam 'gewoon' groeipijn had.
:o
Gebruikersavatar
Door Angelique
#761413
Juud schreef: Sam echt enorm veel pijn gehad... en net op vakantie... Dacht dat hij het aan zijn heupen had. Daar naar een arts die gespecialiseerd was in grote hondenrassen... En die vertelde dat Sam 'gewoon' groeipijn had.
:o
Erg toch...dat dat al gewoon gevonden wordt. :(
Door Juud
#761417
Erg toch...dat dat al gewoon gevonden wordt.
ja, precies. we weten nu wel beter. máár moet ook nog heel veel leren.
maar gelukkig is er dit forum
:)
Gebruikersavatar
Door Angelique
#761427
Juud schreef: ja, precies. we weten nu wel beter. máár moet ook nog heel veel leren.
maar gelukkig is er dit forum
:)
Ik doelde eigenlijk nog meer op die dierenarts :-\
Door Lil
#761454
Angelique schreef: Ik doelde eigenlijk nog meer op die dierenarts :-\
Oh die snap ik ook niet  >:( >:( >:(
Boris had al jong groeipijnen en die hebben we met 4 maanden van de puppybrok op een goede volwassenbrok gezet. Gevolg, hij is nadat hij 12 maanden was nog 4 cm gegroeid en hij heeft super dichte botten omdat hij zo langzaam is gegroeid. De groeipijnen waren weg, alleen nu krijgt mijn pup (als ik er een heb/krijg dan  ;)' echt alleen nog maar barf en of kvv, nu ben ik wijzer :D
Door Juud
#761456
Ik doelde eigenlijk nog meer op die dierenarts 
ik ook... eigenlijk hihihi.
Ja precies: dat het heeeel erg is dat het al 'gewoon' is als een hond pijn heeft.
en dat we nu wel beter weten dat dat dus niet zo gewoon is...
En dat er gewoon nog veel te leren valt..
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door