Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Zou je dit proberen?

Ja tuurlijk, mooi toch!
10
21%
Ja, maar dan wel meer spiervlees kopen.
18
38%
Nee, ik koop liever schoongemaakt vlees zonder werk.
18
38%
Nee, dat kan nooit gezond zijn.
1
2%
Door Henk en Donja
#758822
Goed, ik als regelmannetje ben natuurlijk eens gaan kijken wat en voor hoeveel ik kan krijgen voor ons hondje, stel dat wij gaan barfen. Dit hangt even nog af van hoe alles gaat met de vertering van ons hondje, lijkt allemaal prima nu, maarja jeweetwel.

Nu eigenlijk blijkt dat ik door kippebouten heel goedkoop te kopen, ik en mijn gezin en mijn hond te eten kan geven voor bijna niks, heb ik natuurlijk even de smaak te pakken gekregen. Nu blijkt er bij mij in de buurt een slachthuis met winkel te zitten. Daar kan ik dus voor een heel aantrekkelijke prijs vlees kopen voor mijn gezin en -nu komt het mooie- daar willen ze rustig een hele lading vlees afval voor de hond bij doen, geen probleem.

Nu kan ik dus twee vliegen in een klap slaan, mooier kan niet, maargoed het is dan dus wel zo dat ik dan dus alleen onbewerkt spul en afval(wel kale ribben enzo trouwens) kan krijgen, als ze er een mes in moeten zetten kost het geld zegmaar, dus dat moet ik dan zelf gaan doen. Dus ik kan dan bijvoorbeeld de volgende dingen krijgen.

Alle ingewanden van alle hoefdieren wat dan geslacht wordt natuurlijk. Hoeven, kale ribben en in beperkte mate ook lamskop met nek(helemaal compleet). Verder eventueel lippen, oren, en resten van staarten en andere onbruikbare stukken(veel vet denk ik).

Nu gaat het dus even om de theorie he, ik zeg niet dat ik dit van plan ben, maar ik vind het een heel grappig idee. Het houd dus wel in dat je flink wat werk krijgt omdat je dus afhankelijk qua spiervlees bent van je eigen slagerskunsten, zon lam/schapekop met nek lijkt me best veel werk om kapot te krijgen.

Dat betekend dus dat je qua barfen vrij laag in het spiervlees uit zult uitkomen, echter dit kunstje kun je natuurlijk ook bij de visboer proberen en bij de poelier. Vissekoppen kunnen misschien wel aardig het tekort aanvullen qua spiervlees, toch?

Verder -in deze misschien wel erg 'economische crises' barfvisie- het hondenmenu natuurlijk aanvullen met (groente)resten van de tafel zoals jullie wel zullen begrijpen.

Voor de houvast misschien uitgaan van de volgende samenstelling, verhoudingen kunnen natuurlijk aangepast worden, maar de lamkop/nek is in dit geval natuurlijk een vast gegeven. Lippen en andere resten heb ik nog buiten beschouwing gelaten, wegens twijfelachtige bruikbaarheid (ik zat eigenlijk te denken aan koken en vermalen ofzoiets?).

Kop en nek lam    20%
Ribben                  20%
Ingewanden        30%    (veel pens, hart, wat nieren of lever)
Tafelrestjes          10%    (zoveel blijft er bij ons niet over ;D )
Vissekoppen          10%
Kipruggen              10%  (bovenste stuk van de bout)
Afvalvlees              ?        (gekookt en gemalen lippen vet ogen enz.)

Nouja zoiets dan, ben benieuwd hoe jullie erover denken,

Groetjes Henk en Donja,
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#758830
Als ik het even snel op tel, zit je aan 60% vleesbot waarvan een deel alleen kaal bot bevat. Ik vind dat inderdaad teveel. Kale botten vind ik al zo niks. En botten van oudere dieren, ook al hebben ze geen gewicht gedragen, vind ik ook niks. Dus die zou ik in de kilo gooien. En dan zou ik 50% vleesbot geven.

Lippen en dergelijke: die zou ik niet koken. Gewoon rauw geven. Voedingswaarde is inderdaad laag, dus meer dan een paar procent zou ik dit niet van het menu uit laten maken.

Vissenkoppen bevatten ook graat. Dit valt ook onder bot. Dus met 10% vissenkoppen los je niks op, qua spiervlees.

30% orgaanvlees vind ik te hoog. Ik zou 10% naar beneden gaan.

Goed, als je 10% minder bot gaat geven en 10% minder orgaanvlees, houd je mooi 20% over voor spiervlees en dat lijkt me redelijk.
Door Henk en Donja
#758840
Nog een idee voor gratis spiervlees of vervanging daarvoor? Paar eitjes met de lippen misschien? We hebben ook zelf kippen dus die zijn ook gratis ;)
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#758846
Henk en Donja schreef: Nog een idee voor gratis spiervlees of vervanging daarvoor? Paar eitjes met de lippen misschien? We hebben ook zelf kippen dus die zijn ook gratis ;)
Nou, de slachterij waar je deze onderdelen kan krijgen: die heeft volgens mij ook heus wel spiervlees waar ie niks mee doet. Met zenen en vet eraan. Of zaken als kopvlees. Die krijg je misschien dan niet gratis, maar mogelijk voor een leuke prijs.
Door Henk en Donja
#758863
@Lizzy, alle onbruikbare delen komen in een bak en gaan samen met de longen naar de frikandelfabriek denk ik. Ik kan me herinneren dat daar ook redelijk spiervlees bij zit ja, maar dan zou ik het moeten uitzoeken en het vet en zooi wegdonderen, ook jammer. Maargoed ik zat er gewoon over na te denken toen ik verhalen las over wat sommige mensen betalen voor afval van eend en konijn enzo, echt heel raar vond ik dat. Is dat trouwens wat, de longen? En waarom valt hart eigenlijk onder organen, het is toch ook spierweefsel?

@conleeuw, volgens mij niet, daar zijn gespecialiseerd slachthuizen voor hier in de omgeving. Inderdaad belangrijk om te weten als ik daadwerkelijk aan de barf ga, en dan valt ook inderdaad afvalvlees sowiezo af. Het is overigens zo dat ik in een gebied woon waar veel varkens gehouden worden, dus ik ben er al angstig genoeg voor, reken er maar op dat ik voorzichtig ben.
Door Henk en Donja
#758881
Tinker schreef: IkIk voer slechts een van mijn cavaliers dmv Barf,maar alles komt tot nu toe uit de dorps C1000 ;D.
Heb ik ook gevraagd bij onze c1000, de man keek me toch raar aan joh, had ie nog nooit van gehoort dat mensen afvalvlees aan hun honden gaven, een flink bot kon hij wel regelen, maar daar ben ik nu net weer tegen. Ik werd netjes naar de diepvriezer met rodi/smul doorverwezen. Ditto bij de lokale slagers, daar beginnen ze niet aan, alleen de poelier op de markt wou wel karkassen en nekken voor me apart houden voor 2 euro per kilo, 'daar koop ik ook hele bouten voor' heb ik toen gezegd. De visboer vast wat vriendelijker, ik koop daar ook graag en gebakken visje  :D en die wil ze best bewaren voor me, als ik hem van tevoren even bel, dus die is wel binnen ;)

Grappig eigenlijk dat dat hier nog allemaal zo vreemd is, maarja.....
Door Borke
#758886
Tja het zou mij allemaal teveel werk zijn en te veel tijd kosten.
Als je tijd zat hebt en wilt besparen, dan is het een prima idee als je er spiervlees bij koopt.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#758896
Mijn spullen komen ook allemaal in bulk van de slachterijen af waardoor ik natuurlijk goedkoper uit ben dan wanneer ik het ingepakt en uitgepond zou kopen.

De meeste dingen die je krijgt zou ik ook meenemen, alleen dat laatste gekookte prakje zou ik laten liggen.
Door Mevroi Kruim
#759040
Nou, ik zou het zeker doen, met aanvulling van spiervlees.
Ik zou de dragende delen van poten daar laten, zoals Lizzy al zegt  ;) en hoeven ook maar beperkt, die zijn echt hard behalve van hele jonge dieren.
Verder darmen, die zou ik niet hoeven, of kleine beetjes. Vet is goed maar met mate. En ik zou ook niks koken, tenslotte hebben we het hier over barf.

Ik zou wel bv ribben en koppen laten zagen, dat kost dan misschien iets maar zelf doen is een giga-klus en de slager haalt ze ff langs de lintzaag.
Hebben ze daar ook vrijbankvlees? Dan kun je daar goedkoop spiervlees opdoen. En idd vragen naar kopvlees, dat hoeft je ook de kop niet te kosten  ;D ;D
Door Shiloh
#759139
Zo'n aanbod heb ik ook gekregen bij een Turkse slager hier in de buurt, moest dan wel een hele zak afval meenemen en zelf uitzoeken wat wel en niet bruikbaar was.
Probleem was dus dat hier ook runderbotten bij zaten waar ik niks mee kon doen.
Weggooien in de kliko (of hoe jullie dat ding daar ook noemen) mag helaas niet, dit moet je op laten halen door een speciaal bedrijf (vertelde me een andere slager), en daar betaal je dus ook voor.

Ik weet niet of je zelf kunt kiezen wat je wel en niet wil hebben, of dat je gewoon moet nemen wat zij je aanbieden.

In het eerste geval zou ik het zeker doen en het resterende bijkopen, en in het 2e geval zou ik het niet doen, hiermee proberen ze alleen maar zelf kosten te besparen en  kun jij betalen voor hun afval.  ;)
Gebruikersavatar
Door Hitam
#759152
Mooi toch. Geregeld als maaltijd een graai in de bak. Niks schoonmaken ofzo. Alleen geen darmen, dat is wel erg vies.

Wel daarnaast nog andere maaltijden geven met wat meer spiervlees. En af en toe wat groente. Lippen en wangen is hard vlees maar is niets mis mee. Zijn ze lekker even mee bezig. Niet te veel hakken en snijden, dat kunnen ze ook zelf. En de te grote botten laat je ze lekker even mee stoeien en op knagen en haal je weg als het vlees er af is.

Hoe wolfer kunnen we het krijgen?
Door Henk en Donja
#759197
Shiloh schreef: Zo'n aanbod heb ik ook gekregen bij een Turkse slager hier in de buurt, moest dan wel een hele zak afval meenemen en zelf uitzoeken wat wel en niet bruikbaar was.
Probleem was dus dat hier ook runderbotten bij zaten waar ik niks mee kon doen.
Weggooien in de kliko (of hoe jullie dat ding daar ook noemen) mag helaas niet, dit moet je op laten halen door een speciaal bedrijf (vertelde me een andere slager), en daar betaal je dus ook voor.

Ik weet niet of je zelf kunt kiezen wat je wel en niet wil hebben, of dat je gewoon moet nemen wat zij je aanbieden.

In het eerste geval zou ik het zeker doen en het resterende bijkopen, en in het 2e geval zou ik het niet doen, hiermee proberen ze alleen maar zelf kosten te besparen en  kun jij betalen voor hun afval.  ;)

Ik kan gewoon uitkiezen ja en dat gooien ze dan ongeveer in zakken, de stukken rib die te hard zijn kan ik weer een bouillon van maken voor door de groente, dus dan mag het volgens mij als etensresten wel in de kliko.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#759210
Shiloh schreef: Zo'n aanbod heb ik ook gekregen bij een Turkse slager hier in de buurt, moest dan wel een hele zak afval meenemen en zelf uitzoeken wat wel en niet bruikbaar was.
Probleem was dus dat hier ook runderbotten bij zaten waar ik niks mee kon doen.
Weggooien in de kliko (of hoe jullie dat ding daar ook noemen) mag helaas niet, dit moet je op laten halen door een speciaal bedrijf (vertelde me een andere slager), en daar betaal je dus ook voor.

Ik weet niet of je zelf kunt kiezen wat je wel en niet wil hebben, of dat je gewoon moet nemen wat zij je aanbieden.

In het eerste geval zou ik het zeker doen en het resterende bijkopen, en in het 2e geval zou ik het niet doen, hiermee proberen ze alleen maar zelf kosten te besparen en  kun jij betalen voor hun afval.  ;)

Ja, dat is bij de slager. Dan moet het in een aparte bak en wordt het door een destructor opgehaald en daar moeten ze per kilo voor betalen, vandaar dat ze botten vaak graag meegeven ;D. Hier heb ik nog nooit iemand mijn grijze kliko zien controleren op de aanwezigheid van botten. Ze gaan er dus gewoon in.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door