Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Golum
#728346
Op een ander forum las ik dat je pens als een complete maaltijd mag rekenen? Ik dacht dat het gewoon onder orgaan viel, en dat je dat niet teveel naast kvv moet geven omdat er al veel orgaan inzit..
Wat is nou waar?
Door Golum
#728374
Ik vond het zo vreemd, pens heeft wel een goede kalium/fosfor verhouding in vergelijking met spiervlees e.d, maar compleet kun je het daardoor toch niet noemen? Of zit er in pens alle stoffen die een hond nodig heeft?
Dan zou een hond alleen op pens kunnen overleven?  ???
Ik ben erg benieuwd naar meerdere meningen  :)
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#728400
Als je de zoekfunctie van Barfplaats gebruikt, dan vind je meerdere discussies hierover.

Ik ben het er wel mee eens dat je pens als "complete maaltijd" kunt voeren. Dus zonder wat erbij. Maar dat kun je een mooi bevleest vleesbot ook. Beide voedingssoorten zijn niet compleet, maar kunnen als maaltijd gevoerd worden. En daarom vind ik de term "compleet" binnen het zelf samenstellen zeer ongelukkig gekozen.

Want bij "compleet" denken mensen aan "compleet". Compleet betekent:

com·pleet (bn.)
1 volledig, voltallig <=> incompleet
2 volslagen, totaal => volledig

En ondanks dat de verhouding calcium:fosfor in pens aardig is, is ie niet compleet te noemen. Want pens bevat nog altijd meer fosfor dan calcium. En kun je een pup op alleen pens, zonder toevoeging van calcium, niet groot krijgen. Overigens denk ik dat een vleesbot qua calcium:fosforverhoudingen veel beter is te noemen dan pens. Je kunt een pup ook beter groot krijgen op allemaal soorten vleesbotten dan op pens. Ik 'ken' mensen die hun pup groot hebben gekregen op 90% vleesbot. Een vleesbot bevat ook meer calcium dan fosfor.

En nee, de eiwitcompositie van pens is niet ideaal. Was de eiwitcompositie wel ideaal, dan kon je gemakshalve schone pens voeren en vreemd genoeg raadt iedereen dat nou weer net af.... Ook alle schrijvers (van Ian Billinghurst tot Mogens Eliasen tot Juliette de Bairacli Levy, Donath, Dhont) vinden schone pens niet ideaal.

Overigens zal een hond op alleen pens zeker overleven. Maar een hond overleeft ook op alleen aardappels en jus. En op alleen brokken. En op alleen 100% vegetarische voeding. Dus dat lijkt me geen bewijsmateriaal dat pens compleet te noemen is.

Vuile pens heeft zeer beslist z'n waarde. Maar net als alles, moet je niks overdrijven. En dus ook niet met pens. Ik ben het hier dan ook totaal oneens met Mogens Eliasen, die vindt dat een hond gemakkelijk ongeveer alleen maar pens kan eten. Wij proberen hier namelijk onze hond zo optimaal te voeren. En niet te laten overleven. Ik vind het ook raar en zeer inconsequent dat Eliasen bij hart de stelling hanteert dat je niet meer dan 5% hart moet voeren, want tenslotte bestaat een gemiddeld prooidier ook niet voor meer dan 5% hart en je wel 50% a 100% pens zou kunnen voeren, terwijl een gemiddelde koe voor maar 3% uit pens bestaat.

Maar goed, mijn mening is dus dat je prima 1 dag in de week een pensmaaltijd kunt geven. En nee, deze is niet compleet. Maar inderdaad, wij voeren ook niet iedere dag compleet. Je kunt ook prima 1 dag in de week alleen een flink vleesbot voeren. En je kunt ook prima 1 keer in de week alleen een groot stuk spiervlees voeren. Geen van alle compleet, maar ja, je kunt zo prima voeren. En om geen verwarring te wekken noem ik pens niet compleet. Noem ik vleesbot ook niet compleet. Hanteer ik de term compleet niet, binnen het zelf samenstel concept. En pens = orgaan.

Wikipedia:

Specifieke dierlijke organen:
In de dierenwereld komen andere gespecialiseerde organen voor:

vleermuis en dolfijn: sonar (echolocatie)
rund en andere herkauwers: pensmaag, netmaag, boekmaag, lebmaag (analoog met onze maag)
vogel: twee paar longen met gespecialiseerde luchtbeweging en luchtzakken die zich tot in de beenderen uitstrekken
vis: kieuwen
amfibie: ander hart en bloedsomloop
bij: (extra zintuigorganen)
Door evelyn02
#728670
Schone pens is toch gekookt of gestoomd? Of heb ik het mis. als dat zo is dan kan ik me voorstellen dat de BARF-goeroes afraden schone pens te voeren.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#728851
evelyn02 schreef: Schone pens is toch gekookt of gestoomd? Of heb ik het mis. als dat zo is dan kan ik me voorstellen dat de BARF-goeroes afraden schone pens te voeren.
Gebleekt, volgens mij wordt het daarbij niet verhit.
Door roefus
#728937
Ik zie het eigenlijk zo: aardappeltjes, spinazie, stukkie vlees zijn voor de mens misschien ergens óók wel 'compleet' qua maaltijd.
Maar als je het dag in dag uit zou eten, zonder enige afwisseling, dan heft in mijn ogen 'de compleetheid' zich op.
Dit omdat enkel 'afwisseling' van goede voedingsstoffen iets werkelijk 'compleet' of 'goed' maakt.
Verder denk ik dat dat hele pensverhaal vooral leuk is om het goedkoop te houden.
Gebruikersavatar
Door **Marjolijn**
#728950
roefus schreef: Ik zie het eigenlijk zo: aardappeltjes, spinazie, stukkie vlees zijn voor de mens misschien ergens óók wel 'compleet' qua maaltijd.
Maar als je het dag in dag uit zou eten, zonder enige afwisseling, dan heft in mijn ogen 'de compleetheid' zich op.
Dit omdat enkel 'afwisseling' van goede voedingsstoffen iets werkelijk 'compleet' of 'goed' maakt.
Verder denk ik dat dat hele pensverhaal vooral leuk is om het goedkoop te houden.


ik ben het met je eens roefus.
Ik geef Fayah 2 keer per week een penslap van een kilo. Het is redelijk compleet en lekker goedkoop.
Door roefus
#728953
Fayah schreef: ik ben het met je eens roefus.
Ik geef Fayah 2 keer per week een penslap van een kilo. Het is redelijk compleet en lekker goedkoop.
:-\  maar dan zou ik wél zorgen dat de rest van de maaltijden voortréffelijk is.  ;)
Door Golum
#729118
Bedankt Lizzy, je verwoordde precies wat ik dacht eigenlijk  :D
(en het was idd calcium ipv kalium  :-[)
Ik vond het al zo gek, ik probeer het voedsel wat ik Gollum geef zoveel mogelijk te laten lijken op een compleet prooidier qua verhoudingen. Ik dacht als ik nu veel pens ga geven raakt dat toch uit balans? Ik strijk de balans zo ongeveer over 2 weken uit, en als Gol de ene week een kilo pens eet eet ze het de andere week niet omdat ik ook nog andere organen wil geven.
Ik vind alle meningen van alle goeroes hardstikke leerzaam, maar trek het liefste toch mijn eigen plan en gebruik wat ik belangrijk vind... (maar vind het wel prettig als het even bevestigd word wat ik denk, hihi)
Door Golum
#729144
Aha, ik ben erachter wat diegene bedoelden, we hebben gewoon een andere interpretatie van het woord compleet  ;D Best wel verwarrend voor mensen lijkt me...
Als ik denk aan compleet bedoel ik wat ik in 2 weken geef, en is in mijn ogen 1 heel prooidier zelfs niet compleet, omdat daar weer hele andere stoffen inzitten als in een ander soort prooidier.. En als ik dan nog verder denk is het eigenlijk het maandelijkse menu omdat ik ook niet elke week dezelfde diersoorten geef... Pffff, inderdaad maar gewoon niet gebruiken die term  ;D
Door kaszi
#729149
Ik geef ze hier 1 keer per week enkel pens. Een grote lap waar de ene slechts 1 minuut over doet (hoe hij het geklaard krijgt is voor mij een vraagteken) en de andere een 10 tal minuten. Verder krijgen ze de rest van de week, kip, paard, runds, geit, parelhoen, konijn, zalm, hert, haas, fazant en eend, alles in de juiste verhoudingen en met als andere orgaansoorten nog hart en lever en maag van verschillende diersoorten + natuurlijk hun groentenpapje.  Heb een schema opgemaakt en dat plakt nu op de grote vriezer. De pens vinden ze geweldig. Is één van hun lievelingsmenu's, naast Geit en kip. De rest gaat er ook in, maar dan moet ik wat meer aandringen.
Variatie genoeg zou ik zo zeggen. 
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door