Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door *Remy*
#714502
Even jullie mening tav het volgende. Enkele weken geleden raakte ik aan de praat met een man over mijn en zijn honden.  We praatte over training, omgang en voeding (hij vroeg ernaar aangezien mijn honden, die toch al op leeftijd beginnen te geraken, er zo vitaal uit zien). Goed, ik eerst voorzichtig, maar al vrij snel heel enthousiast verteld over barfen. De man wilde direct zijn brokken aan de kant zetten (niet vaak krijg ik zo een reactie). Ik heb hem de naam van deze site meegegeven zodat hij eerst info zou kunnen inwinnen over barfen. Ik raadde hem aan om te starten met een kvv en dan vervolgens, wanneer hij meer kennis heeft verzameldl, over te gaan op barf.

Gisteren kwam ik de man toevaliig weer tegen. Hij vertelde dat hij zijn honden nu runderbotten, kipfilet, rijst, aardappelen en pens aan het geven was. Hij had echter totaal geen idee over de percentages die hij aan het voeren was, over dragende of niet-dragende botten, groentemixen, diersoorten, zoetwater vis invriezen enz.  Eigenlijk wist hij helemaal niet wat hij aan het doen was, terwijl hij zelf meende dat hij perfect aan het barfen was. Hij had geen tijd om de artikelen op barfplaats te lezen en is gewoon maar begonnen. Ik heb gezegd dat dit in mijn ogen niet verantwoord barfen is en dat hij toch echt eerst info moet verzamelen over het zelf samenstellen. Hij wimpelde mijn bezwaren af en is verder gelopen. Zich niet realiserend dat het de gezondheid van zijn honden kan schaden en dat hij andere mensen op een verkeerd spoor zet (hij meent dat hij barft en vertelt dit ook door). Ook een dierenarts zal wanneer hij deze man en zijn honden hoort praten over zelf samenstellen alleen maar bevestigd worden in zijn overtuiging dat barfen toch wel echt ongezond is voor honden.

Ik heb het gevoel dat het bovenstaande veel vaker voorkomt dan dat wij denken. Ik zelf ben meer dan een half jaar bezig geweest om alles te lezen op deze site, boeken over zelf samenstellen door te spitten, jullie te bombarderen met vragen en nog was ik onzeker toen ik de stap maakte van kvv naar barf. Ik kan me bijna niet voorstellen dat mensen zomaar van de ene op de andere dag gaan barfen en ervan overtuigd zijn dat ze goed bezig zijn. Of zie ik het fout?
Laatst gewijzigd door *Remy* op vr 23 feb 2007, 22:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Truus
#714513
Ik kan alleen maar zeggen dat je je best gedaan hebt. Er zijn jammer genoeg domme mensen die alles beter weten. Ik ben ze ook tegen gekomen en tsja :-\...
Door Mevroi Kruim
#714542
Ja, ik heb ooit ook eens zo iemand meegemaakt. Kromme tenen  :(
Je doet er niks aan. Sommige mensen zijn niet van de brok af te praten en andere gaan als kippen zonder kop van alles aan onzin aan hnun hond geven zonder ergens over na te denken. Daar ben jij niet verantwoordelijk voor, daar is die manz elf verantwoordelijk voor.
Door Lil
#714617
Oh ik maak het ook mee, vooral mensen die brokvoeren en dan hetzelfde als ik kippennekken kopen of gansonderdelen, dit koken en dan de hond voeren. Als ik ze dan vertel dat dit levensgevaarlijks is, wimpelen ze het af en zeggen dat ik ook botten voer. Naar het verschil willen ze niet luisteren en rauw willen ze het ook niet geven, want dan worden de honden ziek. Het gaat al jaren goed zeggen ze dan, hopelijk blijft het ook goedgaan.

Ik ken trouwens ook een hond die altijd met de pot heeft meegegeten, hij is vorig jaar overleden op een leeftijd van 25 jaar..... tja die mensen hoef je over voeding niets te zeggen, ze weten het beter (denken ze).
Gebruikersavatar
Door MoniqueAppels
#714645
Ik maak dat ook regelmatig mee. Mensen bestellen gewoon maar wat in mijn winkel en als ik dan toevallig zelf bezorg daar, dan vraag ik ook altijd hoe ze het gaan geven en wat hun ervaring is. Helaas komt het nog vaak voor dat ze van toeten noch blazen weten (ze vragen of ze vlees moeten koken of zijn bang dat kippenbot splintert). Het is jammer, maar hier doe je niets aan. Je bent nou eenmaal niet verantwoordelijk voor wat een ander doet; je kunt slechts informatie geven en hopen dat ze er wat van opsteken.
Door Marielle
#714650
Misschien dat die man (uit het eerste berichtje) nu in ieder geval beter af is dan wanneer hij brokken voert.
(waarbij ik niet zeg dat het goed is wat ie doet)
Gebruikersavatar
Door Angelique
#714653
Ik heb hier ook zo iemand over de vloer gehad. Neee, hij gaf alleen maar goed vlees, slachtafval zoals orgaan hoefden zijn honden niet te eten. Botten.....krijgen ze genoeg...enkel wat wij recreatiebotten noemen.
Uhhh inmiddels staan ze alweer een poosje op de brok, want de klachten bleven zich opstapelen en ik l*lde toch tegen de muur en dan heb ik zoiets van...ga maar weer brokken voeren dan loopt je hond in ieder geval niet tegen megatekorten aan.
Met de informatie die beschikbaar is kan ik me mateloos ergeren aan mensen die echt zitten aan te rotzooien en dan ook nog apetrots zijn op zichzelf.
Gebruikersavatar
Door *Remy*
#714686
Denken jullie niet dat juist door mensen die zonder na te denken gaan barfen (en echt geen idee hebben wat ze aan het doen zijn) het hele principe van barfen ondermijnd wordt, waardoor barfen een slechte naam krijgt. Ik weet niet om hoeveel mensen het gaat, en misschien is het aantal zo klein dat ik me er überhaupt niet druk over hoef te maken, maar wanneer de groep mensen die "maar wat aanrommelt" groeit dan vind ik dit echt een slechte ontwikkeling.
Ik heb me zelf voorgenomen om heel voorzichtig te zijn met het praten over barfen. Ik vertel mensen, wanneer ze er naar vragen, over vers voer en over kvv, maar ik ga ze, zker in eerste instantie, niet meer vertellen over de runderstrotten, geiteribben en penslappen. 
Door Happy Tail
#714698
ik weet dat er echt heel veel rare praatje over voeding en honden in de wereld zit.

Hoe vaak hoor je nog steeds niet dat wanneer een hond dik is, dat je dan maar veel sperciebonen moet voeren. Maar dan gaat er gewoon een blik bonen door de normale hoeveelheid brokken.
Net als hond en diaree, gelijk van de brokken over op rijst en gekookte kip. weer een totaal ander iets voor zijn maag darm stelsel en ja dan kan het best zijn dat daar weer andere klachten van komen.
En als gezond tussendoortje hoor ik ook vaak, gewoon een droge boterham, want daar zit toch niets in. Behalve graan graan en graan en tja waar een hond nu eenmaal van aanzet is....
oh en weet je wat gevaarlijk is voor honden...kippenbotten want die splinteren en er zit salmonella in.

De mensen die serieus met Barf bezig willen zijn informeer ik een klein beetje wat het inhoudt, stuur ze naar deze pagina (bedankt Lizzy en Leo!!)en als ze dan nog vragen hebben dan wil ik best een uurtje uitleg komen geven en een eerste inkooplijstje opstellen en meenemen.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#714714
Ik heb dit tot nu toe nog nooit meegemaakt zelf. En ik vraag me werkelijk af of het zo'n vaart loopt. En of dit iets is waar ik me druk om zal maken....

Want ja jeetje, kun je mensen behoeden voor stompzinnigheden? Ik bedoel, we weten allemaal dat te hard rijden, rijden zonder gordel, roken, te vet eten, etc. slecht voor ons is en toch doen we het. En er is op Internet zo veel te vinden aan informatie, mensen kunnen zich niet verschuilen achter "ik kon het niet weten". Bovendien merk ik juist dat de meeste mensen eerder als de dood zijn dat hun hond een pietamientje tekort komt (en daarom niet durfen te barfen) dan dat zelf wat aan gaan zitten klooien. En dus dat kleine percentage mensen die echt letterlijk maar een dotje gaan zitten doen: die red je nooit van de ondergang. Dat zijn lui (volgens mij) die Lidl brokken met moorkoppen met lauwe koffie bij hun honden naar binnen gooien. Nou, of die nou maar een dotje zitten te doen met barf of met gore brokken en nog goordere tussendoortjes: ik weet niet wat erger is....

Tuurlijk is het niet leuk en willen we ook niet dat zelf samenstellen een slechte naam krijgt. Maar ik denk dus dat het zo'n vaart niet loopt.
Door suusje
#714752
Natuurlijk moet je weten waar je mee bezig bent maar het is nog altijd beter dan het hondje waar ik af en toe op mag passen. Dat arme ding krijgt dinner. >:( En dan bedoel ik dus Dinner. Niet eens aangemaakt met water! En echt ik kan praten tot ik een ons weeg, het haalt niet uit. Ik ben hardstikke gek met dat rauwe voer.. en dan, het water staat er toch naast...
En als het al een een brok krijgt is het het meest goedkope dat er te vinden is.
Door Fido
#714754
Jacquemine schreef: Denken jullie niet dat juist door mensen die zonder na te denken gaan barfen (en echt geen idee hebben wat ze aan het doen zijn) het hele principe van barfen ondermijnd wordt, waardoor barfen een slechte naam krijgt. Ik weet niet om hoeveel mensen het gaat, en misschien is het aantal zo klein dat ik me er überhaupt niet druk over hoef te maken, maar wanneer de groep mensen die "maar wat aanrommelt" groeit dan vind ik dit echt een slechte ontwikkeling.
Ik heb me zelf voorgenomen om heel voorzichtig te zijn met het praten over barfen. Ik vertel mensen, wanneer ze er naar vragen, over vers voer en over kvv, maar ik ga ze, zker in eerste instantie, niet meer vertellen over de runderstrotten, geiteribben en penslappen. 
Helemaal mee eens!

Ik denk niet, dat het zo'n vaart niet loopt. Hoor het veel te vaak.
Er komen steeds meer verkooppunten van rauwe voeding die geen weet of begeleiding geven over rauwe voeding.
Natuurlijk kan je zeggen het is ieder zijn eigen verantwoording maar ik persoonlijk vind dat je mensen wél goed moet kunnen vertellen over de producten die je verkoopt en de voor- en nadelen hiervan.

Dit topic gaat over iemand die zelf aan de slag gaat zonder zich erin te verdiepen. Als het mis gaat dan krijgen een heleboel da weer gelijk helaas  :'(
Door Boefke
#714796
Fido schreef: Er komen steeds meer verkooppunten van rauwe voeding die geen weet of begeleiding geven over rauwe voeding.
Natuurlijk kan je zeggen het is ieder zijn eigen verantwoording maar ik persoonlijk vind dat je mensen wél goed moet kunnen vertellen over de producten die je verkoopt en de voor- en nadelen hiervan.
Van een winkelier is dit net zo dom als wat deze ene man doet. Maar heel eerlijk verwacht ik ook niet van een winkelier dat hij/zij verstand heeft van de producten die hij verkoopt. Waarom niet? Omdat maar al te vaak blijkt dat dit niet zo is. Natuurlijk, het is mooi meegenomen wanneer een winkelier zich oprecht verdiept heeft in zijn spullen, maar het is aan de consument, net als bij alles, om in te schatten in hoeverre dit is gebeurd. En daarbij zul je dus heel gewoon zelf moeten nadenken en je niet moeten laten verleiden door allerlei pretenties die specialisme doen vermoeden. En de info die je krijgt dus dubbel moeten checken. Zo zit het leven in elkaar. Dus ja, ik vind wel dat alles wat je beslist heel gewoon je eigen verantwoordelijkheid is. Het is iig niet de verantwoordelijkheid van de winkelier hoe ik mijn hond voer.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#714806
Ik ben van mening dat je als verkoper van rauwe artikelen niet meteen de aangewezen persoon bent om mensen te begeleiden met het samenstellen van een menu. Zelf haal ik uitsluitend spullen bij slagers, poeliers vishandels e.d. die mensen hebben 0,niks verstand van hondenvoer, hoeft ook niet, ze moeten me alleen spullen leveren.
Er zijn genoeg bronnen tegenwoordig waar mensen hun kennis vandaan kunnen halen, als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het menu, kun je die verantwoordelijk (nog) niet aan, dan koop maar een kvvtje. Maar ik vind het een zwaktebod om de verantwoordelijkheid van wat iemand aan zijn hond voert bij de verkopende instantie neer te leggen. Het is wel berehandig als die instanties weten WAT ze precies verkopen, maar hun adviezen over hoe exact om te schakelen, wat aan welke hond te voeren enz. mogen ze wat mij betreft houden, dan ga ik liever voor een onafhankelijk advies.
Laatst gewijzigd door Angelique op za 24 feb 2007, 18:43, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Borke
#714912
Eens waren er geen brokken en voerden de mensen hun honden zo ongeveer zoals deze man doet, beetje van dit en een beetje van dat.
Is niet ideaal, maar ging volgens mij eigenlijk meestal prima en veel beter dan met brokken.

Hier op BP zijn we soms 'roomser dan de paus' met al onze percentages, diersoorten etc.
Zelf heb ik ook heel lang ingelezen en honderden vragen gesteld.
Je kunt je afvragen of dat echt noodzakelijk is.
Moet je kiezen tussen brokken of wat deze man doet, dan is het zo gek nog niet.

Mensen zijn zelf verantwoordelijk, winkeliers verkopen, meer is het niet wat je van hen moet verwachten. Als je voorlichting vraagt dan zal je vast goede info krijgen, maar je kunt het als ondernemer toch niet afdwingen dat mensen informatie vragen ;D
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door