Laurence schreef:
Tja, ik vind het nog niet zo makkelijk Lizzy... Ik sluit mij 100% aan bij de denkwijze die je uiteen zet m.b.t. rauwvoer! Wolven eten ook geen gekookte kip e.d.... Ik vind een GESLACHT DIER alleen wat anders als een VERS LEVEND GEVANGEN DIER, begrijp je... En daar zit voor ons het probleem.
Ik moet zeggen dat als niemand die de BARF methode hanteert ooit problemen heeft gehad met zijn hond, dat dit ons wel aan het schommelen brengt wat betreft deze visie... Maar jullie halen je vlees dus gewoon uit de schappen van de slagerij? Als we nog wisten dat die beesten pas geslacht zijn en je geeft ze dan aan de hond...
We willen niet zeuren ofzo maar nadat we 1 hond kwijt zijn (naar ons gevoel toch een beetje onze eigen (voedings)schuld) willen we er niet nog 1 kwijt...! We zijn een beetje radeloos met het hele voer gebeuren omdat we nu dus ook niet het gevoel hebben dat we het helemaal goed doen...
OK, ik begrijp best dat het bacterie en parasieten-issue en vers gevangen versus geslacht moeilijk is.... Dat is ook best een grote stap waar je je overheen zou moeten zetten (als je dat zou willen - ik verplicht jullie nergens toe)! Ik denk dat vele van ons het ooit moeilijk hebben gevonden om deze stap te zetten. Ik zal eerlijk bekennen dat ik het ook doodeng vond om over te stappen op een rauwe voeding (ik ben eerst overgestapt op een kant-en-klare rauwe voeding). Ik was heel bang dat mijn honden enge ziektes zouden oplopen enzo.
Maar als je dan naar de feiten gaat kijken... Om te beginnen komt in Nederland geen afgekeurd vlees bij de slager of super te liggen. Met andere woorden: vlees met parasieten zal je nooit aantreffen.
Vlees met bacteriën tref je dus wel aan. We kennen allemaal de salmonella kip! Maar, een hond die rauw vlees eet (en geen brokken of maaltijden met veel koolhydraten) heeft een maagzuur met een pH waarde van 1. Dat is ZO zuur dat je hand op zou lossen als je deze erin steekt

. De bacteriën zoals salmonella en E. Coli sterven in zo'n zuur millieu.
Dan houden we virussen over. Vee kan besmet zijn met een virus. En niet ieder virus is onschuldig voor de hond. Om eens een bloemige te noemen: Aujeszky. Dit virus is absoluut 100% dodelijk voor hond en kat. Dit virus zou voor kunnen komen (kans is klein) in varkensvlees. Wanneer je rauw en BESMET varkensvlees aan je hond geeft, dan overlijd de hond beslist. Dus: geen rauw varkenvlees voeren!! Dit virus is overigens onschadelijk voor de mens. Vandaar dat een besmet varken wél in de voedingsketen terecht kan komen.
Er zijn nog wel meer virussen (BSE, vogelpest, etc.). Dieren die besmet zijn met deze virussen, die komen niet in het voedselketen terecht. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Overigens, honden zijn ongevoelig voor BSE en ook voor vogelpest....
Trouwens, veel bacteriën en parasieten en virussen sterven ook bij het invriezen (niet allemaal - Aujeszky bijv. niet).
Natuurlijk zijn er altijd risico's verbonden aan het voeren van rauw vlees en rauwe botten (eerder aan rauwe botten - van rauw vlees weet ik zo gauw geen risico te noemen). Ik vind zelf het risico verwaarloosbaar klein wanneer je de juiste maatregelen neemt (en dus niet zomaar een ongeschikt bot aan je hond geeft terwijl hij bijv. nog brokken eet, om maar eens wat te noemen). Ik vind bijv. de risico's die brokken met zich mee brengen veeeeel groter. Maar OK, mijn hond zou kunnen sterven aan het verkeerd vallen van een bot..... (en ik zou daar waaaaanzinnig ziek van zijn!). En toch neem ik dat risico. Want bij de "kosten-baten analyse" die ik gemaakt heb (voor mijzelf) vind ik de voordelen van bot-eten opwegen tegen de eventuele nadelen/risico's.
En gaan we dan nOg dieper in op de materie.... Een wolf en een hond eten het allerliefst rijp bestorven vlees.... Eigenlijk vinden ze dat hele verse vlees, net uit de winkel, niet het lekkerste wat er is. Een wolf en een hond zouden het allerliefst ook vlees en botten eten dat ze eerst hebben begraven. En 6 weken later graven ze dit rijpe vlees op en DAT is pas lekker! Geloof mij nou, ik ken zelfs mensen die een vleesput hebben gemaakt waar ze het vlees voor de honden eerst een paar weken laten rijpen, alvorens het aan de honden te geven! En dit vlees is nOg makkerlijker voor hen te verteren ook.
Ik wil jullie echt niet over halen om dingen te doen waar jullie 's nachts niet van kunnen slapen. Je moet ook aan je eigen gezondheid denken. Maar, rauw vlees is voor een hond echt geen probleem. En als je het eng vindt om botten te geven (hetgeen ik me ook goed kan voorstelen - ik ben ook heel bang geweest toen ik het eerste bot aan mijn honden gaf): geef dan eerst compleet versvlees waar gemalen bot in zit of stel zelf samen met gemalen botten van kippennekken, kippenkarkassen en kippenvleugels ofzo.
Dus als je aan mij vraagt: haal je het vlees gewoon bij de slager/supermarkt? Dan zeg ik ja. Hoewel ik er wel 100% zeker van wil zijn dat er geen rauw varkensvlees in het vlees zit dat ik koop. Ik koop dus nooit gemalen vlees. Nooit. Ik vertrouw dat niet (ik ken zat mensen die al JAREN gemalen vlees kopen aan hun hond - maar goed, ik ben ook wel een beetje een mutzzz met dit soort dingen hoor). Maar verder koop ik vlees bij poeliers, de VEN/Makro, slager, supermarkt en de Islamitische slager.
Ik hoop dat ik jullie niet nOg raderlozer heb gemaakt. Want dát is echt mijn bedoeling niet..!! Maar wat hebben jullie, voor je gevoel, fout gedaan met voeding? Kun je daar wat meer over vertellen? (hoeft niet hoor).
Misschien moet je er anders eens over denken om gewoon eerst eens compleet versvlees te gaan geven. Gewoon, om eens te proberen. Het vlees dat in het complete versvlees wordt verwerkt wordt direct bij slachterijen gehaald en diep ingevroren. Het wordt direct verwerkt (onder de meest hygienische omstandigheden - ik ken mensen die een rondleiding bij Carnibest en Energique hebben gehad en daar stijl van achterover waren geslagen van hoe brand en brandschoon daar alles is! Zo schoon kunnen wij het in onze keuken niet krijgen

) en diepgevroren. Het vlees is geschikt voor menselijke consumptie. Van de meeste merken weten we 100% zeker dat het vlees niet in de buuuuurt is geweest van varkensvlees en het eindproduct wordt gecontroleerd op bacteriën. Een (1) bacterie teveel en de fabrikant heeft een mega-groot probleem! En echt, ze worden heel streng gecontroleerd, juist omdat deze voeding rauw aan de hond wordt gegeven! Ik heb geen idee of dit helpt om jullie over dit probleem heen te helpen..... Ik heb het zo ook gedaan en mij hielp het wel.
Groetjes, Lizzy