Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Melody
#687293
Hoi allemaal,

Ik ben Priscilla en ben een fokker van American staffords, ik ken dit forum al en ben al eens lid geweest maar dat was alweer een aantal jaren geleden. Ik ben nu op het punt gekomen om over te gaan op Barf, alleen heb echt nog zoveel vragen voordat het zover kan zijn, weet gewoon niet waar ik moet beginnen.
Momenteel heb ik 5 honden thuis en een aantal geplaatst, Little is 12,5 jaar, Kira is bijna 5, Ginger is ruim 2,5 en deflin is 13 maanden en dan een pup van 5 maanden.
Al een hele lange tijd loop ik te te tobben over brokken, heb er echt geen fijn gevoel bij. Niet dat me honden er slecht uit zien maar het liefste wil ik gewoon van de brokken af want dit is voor mij gevoel veel gezonder.
Ginger is begin December ernstig ziek geworden, zo ziek dat ze er bijna aan onderdoor is gegaan, we hebben echt op het punt gestaan om haar in te laten slapen, Ginger is een dame van ruim 25 kilo en op haar slechts woog ze nog maar 17, 5 kilo. De oorzaak was niet te vinden, we hebben vanalles laten onderzoeken dmv endoscopie enzv. Uiteindelijk komt de oorzaak neer op voedseltolerantie. Nu krijgt ze speciale brokken die ze heel haar leven moet hebben, en ze mag niks anders meer. Maar ik heb zoiets van er MOET iets zijn waardoor ze heus nog wel iets anders mag hebben. Maar zet de stap maar eens om over te gaan, ze is bijna dood geweest en daardoor doe je dat niet zo snel. Nu krijgt ze brokken en vlees met eend en rijst. Momenteel is ze gelukkig al 1,5 kilo aangekomen, nog niet veel maar het is wel wat iig, zal wat foto's toevoegen. Zou ik met haar ook over kunnen gaan naar Barf ? en hoe moet ik beginnen met een menu samen stellen ? dat doe je niet zomaar even. Heb net wel het een en ander gelezen maar om een begin te maken met verschillende soorten voeding is erg moeilijk. Is er misschien iemand de me mee kan helpen een menu samen stellen ? ik loop shows en fok met mijn honden dus ze moeten uiteraard wel goede juiste samengestelde voeding binnen krijgen. Ik had al wel een adres ergens gelezen waar ik vlees kan halen in antwerpen, woon zelf in essen bij roosendaal en kom elke dag in Goirle bij Tilburg, dus al iemand nog wat aan te raden weet. Ook zou ik weleens willen weten of het veel duurder is als brokken ? heb natuurlijk 5 hondenmonden te voeren en het moet wel betaalbaar blijven uiteraard. Moet ik ook bepaalde supplementen bijgeven ofzo ? en hoe of wat met een drachtige teef ? Hoop dat iemand me kan helpen !!

Groetjes Priscilla

Dit is Ginger normaal

Afbeelding

Afbeelding

Hier had ik ze weer een dag thuis na ruim 3 weken kliniek, zo ziek was ze !

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Melody op zo 07 jan 2007, 16:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#687302
Hoi Priscilla. Allereerst welkom op Barfplaats. Ik ga je topic wel verplaatsen naar de barf categorie. Dan krijg je meer reacties.

Oh jeetje, Ginger heeft er echt heel beroerd uit gezien zeg :'(. Je zegt dat ze nu vlees krijgt met eend en rijst. Bedoel je daarmee een blikvoer?

Qua Ginger denk ik persoonlijk dat je twee dingen kunt doen:

1)Haar eerst heel voorzichtig overzetten op Carnibest eend en rijst.
2)Haar heel voorzichtig overzetten op BARF waarbij je eerst begint met gemalen eendbotten (ik zou deze eerst malen om te kijken hoe ze het verdraagd), eendenvlees en eendenorgaantjes dus met andere woorden: gemalen hele eend.

Langzaam overstappen doe je zo:

Drie kwart brokken (of dat blikvlees van eend en rijst) en 1 kwart Carnibest of gemalen hele eend. Het kwart Carnibest of gemalen hele eend overgiet je met gekookt water. Je wacht tot het afgekoeld is, giet er dan probiotica over heen (probiotica zijn goede bacterieen en die heeft je hond nodig voor een gezonde darmflora. Jouw hond kan nu wel wat extra's gebruiken. Hier een link naar een topic over merken die zijn getest door de consumentenbond: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?t=0).

Dit geef je zo twee dagen. Na twee dagen ga je de helft brokkenen de helft Carnibest of gemalen hele eend geven. De ene helft Carnibest of gemalen hele eend overgiet je wederom met gekookt water. Je wacht tot het afgekoeld is en dan pas de probiotica erover (anders sterven de bacterieen).

Dat geef je zo twee dagen. Na twee dagen ga je 1 kwart brokken geven en drie kwart Carnibest of gemalen hele eend. Die overgiet je wederom met gekookt water.

Na twee dagen geef je alleen nog Carnibest of gemalen hele eend. Dit overgiet je nog 1 of 2 dagen met gekookt water. Daarna ga je 1 kwart rauw geven en 3 kwart overgieten. Dan ga je de helft rauw geven en de andere helft met gekookt water. Dan ga je drie kwart rauw geven en het resterende kwart met gekookt water. En je geeft iedere dag probiotica. Dan ga je de Carnibest of gemalen hele eend helemaal rauw geven. Wel op kamertemperatuur. En blijf probiotica geven.

Als dat goed gaat, als ze dit goed verteerd en ze blijft gezond en ze blijft aankomen: dan kun je heel langzaam nieuwe rauwe vleessoorten, vleesbotten, orgaanvlees en groentemixen aan haar menu gaan toevoegen. Of een andere smaak Carnibest. Ik denk dat je er verstandig aan doet om 1 diersoort/Carnibestsmaak per twee weken toe te gaan voegen. Ga gewoon niet te snel, want als het mis gaat, dan moet je weten waar het op mis is gegaan.

En als je besluit te gaan barfen, dan zou ik je willen aanraden om de vleesbotten voorlopig even te malen. Als het goed gaat, dan kun je eens beginnen met het toevoegen van geplette eendennekken. En als dat goed gaat, dan geef je de eendennekken zonder ze te pletten. En pas als dat goed gaat, probeer je eens andere vleesbotten van een ander diersoort. Maar, geef in eerste instantie gewoon liever vleesbotten van kleine dieren zoals eend, kip, parelhoen, konijn. En pas als dat een aantal maanden goed gaat, ga dan eens vleesbotten geven van grotere dieren. Maar doe gewoon rustig aan. Je hebt geen haast.

Qua het zelf samenstellen voor Ginger met hele eenden: heel simpel. Je koopt een paar hele eenden, je maalt deze, vriest ze in porties in en geeft Ginger elke dag haar portie. Dit geef je een week of 6 a 12 totdat je zeker weet dat ze het goed kan verdragen.

Carnibest eend en rijst is al gemalen en in porties ingevroren.

Qua het zelf samenstellen en het maken van een menu: heb je dit topic al gelezen? http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 448.0.html
Laatst gewijzigd door Lizzy op zo 07 jan 2007, 18:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Door hellenbanjerbo
#687323
aan bovenstaande heb ik niets toe te voegen. maar je vroeg ook nog naar de kosten. een  kant en klaar vers vlees product zoals carnibest  is denk ik duurder dan de duurste brokken. of barfen duurder is weet ik niet. hangt er van af hoe creatief je bent in het vergaren van je spullen. ik heb zelf bijvoorbeeld gratis pens, zalmkoppen, haas- en kipkarkassen, vlees uit de supermarkt dat over de datum is. kip- en eendennekken, kopvlees is goedkoop. geit- en lamsrib weer wat duurder. maar ik koop ook sardines, konijn, kwartel, hart en lever. dat kost wel weer wat. maar wat kost een dierenartsrekening? dat weet jij (helaas) beter dan ik.
Door Melody
#687397
Heel erg bedankt alvast !!! Ik ga morgen de specialist bellen om te zeggen/vragen of ik dit ook mag geven, ik vermoed haast van wel. Normaal gezien zou ik zeggen hoppa over, maar ik durf dit nu echt niet ivm dat Ginger kantje boord heeft gelegen, en zelfs nu is ze nog aan het aansterken ze is niet echt veel dikker als op de foto's. Het klinkt iig heel erg goed ! ik zal ook dat topic over die bacterien eens doorlezen, dus dit mag ze dan ook hebben ?? ook al heeft ze voedseltolerantie. Op dit moment krijgt ze dierenartsvoeding royal canin ( ja weet het  :o ) blikvoer idd en brokken.  Wil graag over gaan maar ben zo bang dat ze een terugslag krijgt waardoor ik ze misschien alsnog kwijt zal zijn, weet niet in hoeverre dit mogelijk is.
Nu zeg je ook de botten en eend malen, hoe moet ik dit doen ? Pff het is wel even moeilijk zeg als ik dit zo allemaal lees. Dit doe je niet zomaar 1,2,3.
Het samenstellen voor de andere honden weet ik niet welk topic je bedoelt.

@hellenbanjerbo, ik weet zeer zeker wat dierenartkosten zijn, helaas wel dit jaar zijn er al duizenden naartoe gegaan, veel kosten aan ginger ed. Gelukkig voor de rest geen zieke honden ! Ik moet idd uitzoeken waar ik goedkoop vlees kan halen, dat is vast en zeker puzzelen, hoe ben jij bij dat supermarktvlees gekomen ? dat is wel ideaal !

Waar kan je normaal gezien kippenekken halen ed niet bij een gewone slachter denk ik ?
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#687402
Melody schreef: Heel erg bedankt alvast !!! Ik ga morgen de specialist bellen om te zeggen/vragen of ik dit ook mag geven, ik vermoed haast van wel. Normaal gezien zou ik zeggen hoppa over, maar ik durf dit nu echt niet ivm dat Ginger kantje boord heeft gelegen, en zelfs nu is ze nog aan het aansterken ze is niet echt veel dikker als op de foto's. Het klinkt iig heel erg goed ! ik zal ook dat topic over die bacterien eens doorlezen, dus dit mag ze dan ook hebben ?? ook al heeft ze voedseltolerantie. Op dit moment krijgt ze dierenartsvoeding royal canin ( ja weet het  :o ) blikvoer idd en brokken.  Wil graag over gaan maar ben zo bang dat ze een terugslag krijgt waardoor ik ze misschien alsnog kwijt zal zijn, weet niet in hoeverre dit mogelijk is.
Nu zeg je ook de botten en eend malen, hoe moet ik dit doen ? Pff het is wel even moeilijk zeg als ik dit zo allemaal lees. Dit doe je niet zomaar 1,2,3.
Het malen van de eend en de eendenbotten kun je doen met een vleesmolen. Je kunt dus ook eerst Ginger over laten stappen op Carnibest eend en rijst. Dat is kant en klaar en compleet. In de tussentijd kun je je dan een beetje inlezen.
Het samenstellen voor de andere honden weet ik niet welk topic je bedoelt.
Ik vergeet er de link bij te zetten :-[ (da's nou de tweede keer deze week dat ik dat vergeet): http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 448.0.html
Door Melody
#687404
Haha maakt niks uit, maar had die link idd al gezien en heb het een en ander gelezen. Zou echt geen idee hebben waar te beginnen  ???
Door hellenbanjerbo
#687517
Ik moet idd uitzoeken waar ik goedkoop vlees kan halen, dat is vast en zeker puzzelen, hoe ben jij bij dat supermarktvlees gekomen ? dat is wel ideaal ! gaan praten met de slager van je supermarkt. wel even je gène opzij zetten.

Waar kan je normaal gezien kippenekken halen ed niet bij een gewone slachter denk ik ? bij een poelier b.v. op de markt. het is soms wat zoeken, maar je wordt echt steeds handiger en 'brutaler'. ik weet niet waar je woont maar hier op barfplaats kun je veel adressen vinden.

[quote][/quote]
Door Melody
#687527
Heb je bericht goed kunnen lezen, morgen is er bij ons markt, zal eens langsgaan om te kijken. Ik woon zelf in Essen (Belgie) maar kom van Roosendaal, om een stukje te rijden vind ik geen probleem, zelf werk ik in Tilburg dus daar zou ook een goedkoop adres kunnen zitten. De compagnon van ons heeft een vriend en die heeft een slachterij in Rucphen dus we gaan morgen eens informeren om te kijken van hoe of wat. Ben ook al druk op zoek naar een goede vriezer ! Ik ga er nu echt werk van maken !
Ik heb trouwens ook een link gevonden van wat Ginger nu krijgt
http://www.royalcanin.nl/ioh/?p=product ... ath=&lang= en dan sensitivity control dieet
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door