Hoi,
ik ben al een tijdje bezig op www.kattenpraat.nl met het vertellen over al het goede van vers (voor de hele discussie: http://www.kattenpraat.nl/viewtopic.php?t=38&start=30
Nu heeft een dierenwinkel die zich gespecialiseerd heeft in natuurlijk voer en die zich meestal als expert opwerpt op dit forum een aantal vragen. Deze wil ik natuurlijk zo goed mogelijk beantwoorden maar ik ben nog niet zo'n expert:
Wel is het vaker dat bij raskatten een verhoogde darm gevoeligheid bekend is dan bij huis katten (info dierenartsen die onderling ook aardige verschillen op diverse gebieden kennen. Denk aan voedingsallergiën, inenten, darm bacteriës e.d).
Men verdenkt sterke inteelt lijnen in combinatie met een slecht huishoudelijk milieu hiervan. Maar dit heeft niet alleen betrekking op de voeding, maar ook op bepaalde ziekte beelden. Voeding is echter vaak wel verdachte nr 1 op dit gebied en probeert men daarom als 1ste uit te sluiten.
Ook is het verschil versterkt tussen de huiskatten en de raskatten doordat de mensen met huiskatten vaak pas later naar de dierenarts lijken te gaan dan fokkers/raskateigenaren.
Op het gebied van vers rauwvlees is het ook heel moeilijk, de een zweert erbij en de ander kent de risico's ervan uit eigen ervaring.
Merelmo: We hebben de volgende vraag gekregen van onze dierenarts en een voedingsdeskundige. beschik jij hierover over meer info en evt. cijfers.
vraag: Van de suggestie dat brokken de maagwand zouden verruwen, hebben we nog nooit gehoord. Is hier goed onderbouwd onderzoek naar gedaan? Als iemand hier iets van documentatie over heeft, zouden wij daar graag een kopie van willen ontvangen, indien mogelijk. (letterlijk over genomen uit de mailing) (nb ik heb het niet over verruwing gehad, dus hoe ze daar nu aan komen...)
eigenvraag naar aanleiding van het volgende antwoord van de voedingsdeskundige: Ik kan me voorstellen dat sommige honden en katten baat hebben bij een voeding van vers vlees, maar dit zal zeker niet voor alle dieren gelden. Vers vlees is zeker niet per definitie beter dan brokken of blikvoeding. Indien men rauw vlees voert, moet men in elk geval geen varkensvlees geven. Er is een kleine kans dat dit besmet is met de ziekte van Aujeszky, wat dodelijk kan zijn voor honden en katten (als het varkensvlees verhit is geweest, is het virus afgedood en kan het vlees veilig gegeven worden). Het grote nadeel van het voeren van vers vlees is inderdaad het risico op besmetting met schadelijke bacteriën, zoals salmonella. Uit recent onderzoek van het AD blijkt dat ca. 1 op de 4 kipfilets besmet is met salmonella! Een hond of kat kan hier ook behoorlijk ziek van worden.
Heb je hier ook meer tegen onderzoeksinfo van.
Zijn er andere met ervaringen op dit gebied?
eigen vraag naar aanleiding van het volgende antwoord van de voedingsdeskundige:
Het klopt dat veel voedselallergieën veroorzaakt worden door tarwe, maar het aantal honden dat allergisch is voor tarwe is nog steeds zeer laag. Bovendien zijn er aanwijzingen dat honden sneller een allergie ontwikkelen voor iets dat ze niet gewend zijn te eten. Dus als de standaard hondenvoeders over zouden schakelen op rijst in plaats van tarwe, dan zou het wel eens kunnen zijn dat over een aantal jaar zeer veel honden tarwe niet meer verdragen (iets soortgelijks: veel Indonesische mensen verdragen geen melk, omdat men niet gewend is aan het drinken van melk, het lichaam stopt met de productie van lactase, wat nodig is om de lactose, de melksuiker, af te breken; het lichaam vergeet als het ware hoe het melk moet verteren). Dit verhaal geldt ook voor katten.
Heb jij ook hier onderzoeks informatie over. Uiteraard ben ik daar erg benieuwd naar, maar ook de voedingsdeskundige. Bovenstaande hebben we ook van de dierenarts te horen gekregen. Hoe meer informatie hoe beter de voorlichting gegeven kan worden. Lichtverteerbare voedingen als voedingen op basis van rijst worden afgeraden om direct te gaan geven aan een dier zonder klachten. Zelfs door leveranciers die dit in het assortiment hebben.
Kunnen jullie me helpen bij het beantwoorden van deze vragen?