serradomar schreef:
Hoi Lizzy,
Sorry dat ik niet duidelijk ben, maar.....we zijn er zelf ook nog niet uit dus het is ons ook nog niet duidelijk....hihi 
Ons streven is zoveel mogelijk vlees, maar we moeten ook zelf nog wat te eten hebben
nadat onze 13 hondjes te eten hebben gekregen....
13?! Ehh, da's best veel

!
Nu denken we bijv aan 4 dagen vlees en 3 dagen (vieze rot)brokken. Van die 4 dagen willen we in ieder geval een dag helemaal Duck doen ofzo en de rest dus samenstellen.
Nou, dan mogen jouw 13 honden niet klagen!
Nu deden we dus 1 dag helemaal pens, maar toen er eentje zo uit zijn bek begon te stinken bedachten we dus dat dit misschien wel eens helemaal verkeerd kon zijn.
Ik vind zelf dat 1 dag in de week alleen pens wel moet kunnen. Je zou het dan het liefst in lappen moeten geven zodat ze hun tanden schoon houden! Lappen vuile pens zijn zeer goede tandenborstels. Eerlijk gezegd kan ik me haast niet voorstellen dat ze van de pens zullen gaan stinken.
Nu willen we dus iets redelijk kompleet samenstellen waar wel alles (voldoende) inzit zodat ze niets te kort komen. Maar dan zonder karkassen en ribben etc.
Waarom geen karkassen en ribben? Helemaal geen botten? Oef...., dat wordt dan best lastig! Want botten zijn nu eenmaal DE beste calciumbron (zit nog veel meer in als alleen calcium). Durf je geen botten te geven? Misschien moet je er eens overdenken of het een idee is om dan karkassen en nekken van kip te gaan malen.
Dus dan komen wij al snel uit op iets van: pens, hart, lever, kip, vis ofzo ?
Nou, dat bevat dus eerlijk gezegd veel te veel orgaanvlees, te weinig spiervlees en het bevat al helemaal geen calcium... Dus dit raad ik je ten zeerste af!
Wat is dan een goed maaltje ?
Nou, ik zou dan toch kiezen voor een maal waar ongeveer 20% (gemalen) botten in zit, spiervlees, maximaal 15% orgaanvlees, 20% gepureerde groentes en bijv. wat visolie en chlorella of spirulina.
Is het zo een beetje duidelijk ?
De Duck wilden we er dus half bij geven om er voor te zorgen dat ze alles wel voldoende binnen krijgen en ook voor de groenten. Maar misschien is dan inderdaad een optie om 's morgens Duck te doen en 's avonds een samengesteld menu ? Maar wat dan ?
En hoeveel moeten ze dan van alles (bijv een hond van 50 kilo) ?
OK, dit is al duidelijk. Dus eigenlijk wil je 4 dagen in de week vlees waarvan de helft Duck en de rest brokken? Ik zou dan zelf eerlijk gezegd kiezen voor 3 dagen brok, 2 dagen Duck en 2 dagen zelf samengesteld. Nou, voor de brokken en de Duck weet je zelf hoeveel je moet geven. Ik zou voor de zelf samengestelde maaltijden ongeveer even veel geven als de hoeveelheid Duck die je geeft. Dus zeg even 1 kilo (ik weet het niet precies). Kijk, als je 2 dagen in de week zelf samenstelt, dan hoef je niet zo bang te zijn dat jouw honden niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Ze krijgen immers 5 dagen per week compleet! Je zou dus 1 maal per week een flinke lap pens kunnen geven. En de tweede maaltijd die dag zou je gemalen kippen of eendennekken kunnen geven met wat groentepuree en een rauw ei ofzo. Je zou dus ook 1 maal per week rauwe/hele vissen kunnen geven (sardientjes, makreel) met gepureerde groentes met bijv. een scheutje yoghurt of huttekase.
Voor voorbeeld menu's zou je ook even in de categorie MENU'S kunnen zoeken!
Maar goed, feitelijk is het dus zo dat hoe vaker je zelf samenstelt, hoe meer je je aan de regels moet houden. Dit zijn de regels volgens Ian Billinghurst:
60% rauwe vleesbotten (50% bot en 50% vlees)
15%-20% gepureerde groentes en fruit
10%-15% orgaanvlees
5%-10% tafelrestjes en/of supplementen
Maar, ook al stel je maar 2 keer per week zelf samen en je geeft daarna Duck (of een ander versvleesvoer), dan raad ik je toch aan om de zelf samengestelde maaltijden niet te laten bestaan uit orgaanvlees (op de pens na). Want, in Duck zit al veel orgaanvlees. Geef je dan zelf OOK nog eens orgaanvlees, dan wordt het gewoon teveel. Ik raad je eigenlijk aan juist vooral voor DIE voedingsmiddelen te kiezen die niet in het versvlees zitten. Dus bijv. 1 dag vis maar ook dingen als spiervlees (de snijdsels), eieren, beetje zuivel, etc. En als je niet met (gemalen) botten wilt werken, dan zul je toch een andere calciumbron moeten vinden. Je zou kunnen denken aan gemalen eierschalen. Je hebt ongeveer 1 theelepel op 500 gram vlees nodig. Maar, ga je vaker als 2 a 3 keer per week zelf samenstellen, dan zou ik toch botten aan willen raden.... Ook eierschaal is niet DE perfecte calciumbron volgens sommigen.
Hoop dat ik zo iets duidelijker ben geweest ?
bedankt alvast voor de prijzen, dan weet ik waar ik naartoe moet afdingen... 
groetjes
Marit
Is mijn antwoord een beetje duidelijk?
Prijzen.... Oef, dat is moeilijk hoor! In de Randstad bestaal je echt veel meer als in de rest van NL en Belgie is ook echt veel goedkoper. Maar goed, richtlijntje van wat ik ongeveer betaal:
1 euro voor 1 kilo kippennekken
1 a 2 euro voor 1 kilo kippenkarkassen
2 euro voor 1 kilo kippenvleugels (dit is wel biologisch)
6 a 8 euro (echt!) voor lamsribben
4 a 5 euro voor 1 kilo rundersnijlingen
5 a 6 euro voor 1 kilo lamssnijlingen
4 euro voor 1 kilo runderhart
2 a 3 euro voor 1 kilo pens (lap)
4 euro voor 1 kilo sardientjes
4 euro voor 1 kilo parelhoen (heel)
4 a 5 euro voor 1 kilo tamme eend (heel)
4 a 5 euro voor 1 kilo kalkoendijen