Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Ziviaantje
#648571
Ik vroeg me af waarom hart onder orgaanvlees valt, want het hart is een spier. Zou het dus niet onder spiervlees moeten vallen ?  :-\
Gebruikersavatar
Door -Saskia-
#648572
Omdat men de definitie geeft aan spiervlees als in "al het vlees dat het skelet bijeenhoudt" (vrije vertaling  :D), valt het hart niet onder spiervlees, maar dus onder orgaan.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#648576
aussie schreef: Ik vroeg me af waarom hart onder orgaanvlees valt, want het hart is een spier. Zou het dus niet onder spiervlees moeten vallen ?  :-\
Een hart is een orgaan, dus valt het alleen om die reden al onder het orgaanvlees.
Niet alleen hier, ook bij de slager.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#648584
Orgaan: een orgaan is een geheel van weefsels die samen een eenheid vormen om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen.

Een aantal organen samen vormen orgaansystemen (stelsels). Deze organen hebben elkaar nodig om een grotere functie te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld: het spijsverteringsstelsel bestaat onder andere uit de slokdarm, de maag, de darmen, de lever en de alvleesklier.

Enkele menselijke organen zijn
alvleesklier (pancreas) - baarmoeder (uterus) - bijnieren (adren) - bijschildklieren (parathyroiden) - blaas (vesica urinaria) - darm - eierstokken (ovaria) - hart (cor) - hersenen - huid - lever (hepar)- longen (pulmo) - lymfeklieren - maag (gaster of ventriculus) - milt (lien)- neus - nier (ren) - oog - oor - penis - prostaat (prostata)- teelbal (testis) - schildklier (thyroid) - slokdarm (oesophagus) - spieren - vagina - zwezerik (thymus).

Specifieke dierlijke organen
In de dierenwereld komen andere gespecialiseerde organen voor:
  • vleermuis en dolfijn: sonar (echolocatie)
  • rund en andere herkauwers: pensmaag, netmaag, boekmaag, lebmaag (analoog met onze maag)
  • vogel: twee paar longen met gespecialiseerde luchtbeweging en luchtzakken die zich tot in de beenderen uitstrekken
  • vis: kieuwen
  • amfibie: ander hart en bloedsomloop
Maar goed, om het simpel te houden heb je dus skeletspieren oftewel spiervlees en orgaanvlees. En hoewel hart een spier is: als je naar de eiwitcompositie en vitamines/mineralen gaat kijken: dan komt runderhart niet direct overeen met rundvlees.

Dit zegt Mogens Eliasen erover :

"Man wants to classify everything - and it does not always follow Mother Nature's intentions... ;-)  The limits between our classifications do not always make sense - and heart is definitely an example of that.

Heart is muscle - but a special kind of muscle that is different from the muscles you use to move your arms and legs with.  The stomach and the intestines also have muscles - of yet another nature.  Heart meat contains many of the amino acids from proteins that are typical in organ meat, but not as many as, for instance, kidney and liver.

Heart makes up less than 1% of a prey animal's weight - and shold not make up much more on your dog's menu either.  If you want to stretch it to 5%, I see no big problem - but if you feed, say, 10% or more, you are screwing up your balances, because heart meat, although very rich in certain proteins, is also a very poor source of others....  So, in other words, if your choice of category for heart messes up your balance of the diet, then there is something fundamentally wrong with your balance....  Alternatively, you are trying to copy a diet recipe that is WAY too specific in terms of numbers!".

Ook om deze reden vind ik het verstandig om hart (en ander orgaanvlees) tot de categorie orgaanvlees te laten vallen.
Door Ziviaantje
#648594
Ok, duidelijk  ;)  Ik voer KVV, dus voor mij niet echt ban belang, maar ik was er wel benieuwd naar  ;D
Gebruikersavatar
Door pike
#648598
Lizzy schreef: Dit zegt Mogens Eliasen erover :
........
Heart makes up less than 1% of a prey animal's weight - and shold not make up much more on your dog's menu either.  If you want to stretch it to 5%, I see no big problem - but if you feed, say, 10% or more, you are screwing up your balances, because heart meat, although very rich in certain proteins, is also a very poor source of others....  So, in other words, if your choice of category for heart messes up your balance of the diet, then there is something fundamentally wrong with your balance.... 
???Ja maar...
dit zou betekenen dat ik per week maar 36 gram hart zou mogen voeren, da's net één lekker stukje :o! Ik geef 2 of 3x per week hart van verschillende soorten, dat is 150-225 gram. Zo kom je al gauw aan die 5%.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#648623
pike schreef: ???Ja maar...
dit zou betekenen dat ik per week maar 36 gram hart zou mogen voeren, da's net één lekker stukje :o! Ik geef 2 of 3x per week hart van verschillende soorten, dat is 150-225 gram. Zo kom je al gauw aan die 5%.
Maar hij zegt ook: "If you want to stretch it to 5%, I see no big problem - but if you feed, say, 10% or more, you are screwing up your balances".
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door