Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Scooby
#643355
Hoi allemaal,

Tot nu toe was ik meer een lezer dan een schrijver op Barfplaats. Ik heb nu echter dringend jullie kundige hulp nodig, dus ik hoop dat jullie het niet erg vinden, dat ik nu pas iets post?
Het gaat om het volgende:

Drie weken geleden is bij onze Lana (een duitse dog van bijna 9,5 jaar) met spoed een tumor in het darmscheil verwijderd. Omdat de darmen verstrikt zaten om de tumor en al aan het afsterven waren, moest er tijdens deze operatie ook 80 cm. van de dunne darm verwijderd worden. Ook het eerste stukje van de dikke darm, waaronder de blinde darm, is verwijderd en er is dus een nieuwe aansluiting van de dunne darm op de dikke darm gemaakt.
Na deze zware operatie heeft Lana vier dagen in kritieke toestand bij de dierenarts aan een infuus gelegen. Na vier dagen mocht ze naar huis, omdat ze bij de dierenarts niet at en de hoop was dat ze thuis wel zou gaan eten. Eenmaal thuis at ze echter ook niet en, in overleg met de dierenarts, zijn we haar toen 24 uur lang ieder uur gaan dwangvoeren. (We gaven haar toen die A/D blikjes van Hill's, omdat dat vrij vloeibaar vlees is en heel lichtverteerbaar, maar wel hoog geconcentreerd.) Na 24 uur wilde Lana weer zelf eten. We hebben toen beschuit door de A/D blikjes gemengd en zijn langzaam overgestapt op de I/D blikjes van Hill's. (Dit vlees is veel meer samengeperst en dus al iets moeilijker verteerbaar.)
Na een week ben ik voorzichtig overgestapt op de Carnibest. Dat at ze met smaak, het bleef er in en Lana leek iets aan te komen.
Ze is echter door alle toestanden al 12 kilo afgevallen en woog twee weken geleden nog maar 50 kilo. Sinds de operatie heeft Lana waterdunne diarree. Volgens de dierenarts kan dit nog wel 1-2 maanden duren, omdat de darmen een hele nieuwe manier van verteren aan moeten wennen en daar gaat veel tijd overheen.

Sinds een week (de operatie is nu 3 weken geleden) vinden we Lana niet echt meer aankomen. Zowiezo is ze nog maar heel weinig aangekomen, maar we hebben de hoeveelheid Carnibest ook langzaam opgebouwd. Sinds eergisteren weigert Lana de Carnibest nog te eten. In wanhoop heb ik haar toen Cavom brokken gegeven en dat at ze wel. Dan dat maar, ze moet tenslotte wel eten, want ze moet nog zo enorm veel aansterken.
Echter wil ze sinds vanmorgen ook geen Cavom meer...

Ik heb nu acuut alternatieve ideeen nodig om haar aan het eten te houden en haar daarbij tegelijkertijd voer te geven met waar ze zoveel mogelijk energie uit kan halen wat haar door deze zware herstelperiode heen kan helpen.
Het lijkt er op dat Lana afwisselende dingen nodig heeft, maar ik wil haar zo verantwoord mogelijk voeren en weet nog te weinig van Barf af om haar daar nu, zonder hulp, op over te schakelen in deze moeizame situatie.
Vandaar mijn vraag om hulp. Wat kan ik Lana geven aan natuurlijke voedingsmiddelen waar zij zoveel mogelijk voedingsstoffen en energie uit kan halen en wat toch een zo verantwoord mogelijke maaltijd is, iedere keer?

Ter informatie:
- Lana moet ongeveer 4-5 keer per dag eten nu;
- botten en dergelijke kan zij nu absoluut niet verteren. (Ze mist 80 cm. dunne darm, dus het is zowiezo de vraag of ze dat in de toekomst nog zou kunnen, maar nu in elk geval niet.);
- op dit moment eet ze wel kipfilet, ei en brood.

Alvast bedankt voor het meedenken.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#643365
Ik had op het hf al een gedichtje geschreven, dus die plant ik dan ook hier maar even neer. Kunnen anderen er nog op door breien als ze dat nodig vinden :).

Ik zou even een vleesmolen aanschaffen.

Dan zou ik in ruime mate spiervlees in huis halen, dus kipfilet (zelf kip afpellen mag natuurlijk ook) runderlappen/kopvlees/geitenvlees enz.

Als je aan kipkarkasen/of kipvleugels kunt komen dan ging ik die malen voor de calciumvoorziening en ik maakte een pot eierschaalpoeder voor als je een keer botloos voert.

Aan orgaanvlees haal je wat lever (kip/lam), niertjes, pens, hart. Dat kun je ook malen c.q. kleinsnijden.

Als ze het lust en je denkt dat ze het kan verdragen zou ik ook verse sardines aanschaffen.

Lust ze groente/fruit dan zou ik dat ook met mate tussendoor geven. Fruit niet tesamen met vlees in één maaltijd want dat kan gasvorming geven en daar zit je al helemaal niet op te wachten natuurlijk.

Omdat ze toch nog zo vaak per dag eet zou ik op dit moment niet meer dan 2 componenten in één maaltijd zetten. Dus gemalen kipkarkas met wat hart, andere maaltijd alleen spiervlees, volgende maaltijd alleen pens of hart, die manier. Ik zou zelf even zuinig zijn met het toevoegen van olietjes, kan me indenken dat die darmen dat niet zo geweldig vinden.
Wel zou ik haar extra nutriënten geven in de vorm van een gede vit.mineralencomplex, b.v. die van de Groene os omdat er met die diarree veel nutriënten te snel het lichaam verlaten en ze nog herstellende is en dan kan ze uberhaupt wel wat extra's gebruiken.
Door Scooby
#643375
Hoi Angelique,

Zal ik hier dan ook maar dezelfde reactie neerzetten?  ;)

Hartstikke bedankt voor je uitgebreide antwoord. Hier kan ik zeker wat mee! 
Welk mineralencomplex bedoel je hierboven?
Ik geef Lana op dit moment ook pro-biotica, was ik vergeten te vermelden, van Arkocaps. Voegt dat mineralencomplex daar wat aan toe?
Door 202Spots
#643381
Scooby schreef: Hé, dank je! Dat kan ik allicht proberen! Heb je enig idee hoeveel ik Lana daarvan mag geven? Is het gewoon een lekker tussendoortje of kan ik dat ook als een maaltijd geven?
Het kan wel als hele maaltijd,maar voor Lana zou ik het als extra tussendoor geven...kan paar keer per dag apart geven
3-4 ballen of gewoon samen met andere eten mengen.
Door Scooby
#643384
202spots schreef: Het kan wel als hele maaltijd,maar voor Lana zou ik het als extra tussendoor geven...kan paar keer per dag apart geven
3-4 ballen of gewoon samen met andere eten mengen.
O.k., dat ga ik doen. Nogmaals bedankt!
Door conleeuw
#643394
de satin balls kunnen echt uitkomst bieden. Ik heb mijn Deerhound (die niet ziek was, maar wel mager en futloos) satin balls gegeven met goede effect, ze kreeg meer energie en is inmiddels wel beter op gewicht, hoef dus ook niet meer aan te komen, zij is goed zo. Ik voer meer vet dan de gemiddelde barfer, daarmee bedoel ik, dat ik de vet van bijvoorbeeld geitenvlees en geitenribben niet verwijderd terwijl de meeste mensen de extra vet wel verwijderen. Als ik kippenvlees voer, dan voer ik ook kippenvellen er bij, dat is ook extra vet. Ik zou wel even voorzichtig zijn met vet voeren omdat jou hond niet optimale werking van darmen heb (dus niet te veel), maar in de satinballs zit ook de nodige extra vet in de vorm van olie verwerkt. Sterkte ermee, ik hoop dat zij snel een beetje opknapt en haar gewicht weer langzaam maar zeker toeneemt ;)
Door Audrina
#643421
Mag je haar voor die diarree geen psyllium geven? (vezels die vocht opnemen en dan een soort gladde puddingachtige brei vormen) Of zou dat te zwaar zijn voor haar darmen?
Door Lizzy
#643422
Jeetje, wat een drama met Lana!

Ik denk dat je eerste prioriteit is dat ze weer gaat eten. Het keurig volgens de regels samenstellen komt daarna wel, vind ik.

Ik denk dat een vleesmolentje inderdaad een uitkomst zou zijn. Je kunt dan ook bijv. eendennekken malen. Eend bevat meer vet als kip. Maar goed, ook gemalen kippennek is perfect als calciumbron. Je kunt ze afwisselen.

Je kunt dat vermengen met vlees. Vet vlees is lam, geit, vettig runderkopvlees, vette pens. Ik zou aan de pens en vet geitenvlees het vet dus laten zitten. Tenzij het heel erg veel is, want je wilt ook weer niet dat ze aan de dunne blijft, met al dat vet. Maar, wat extra vet is dus wel goed voor haar, om wat aan te komen.

Blikjes zalm zijn ook vaak een lekkere smaakmaker en lekker vet. Goed en gezond vet (met omega 3 vetzuren). Je kunt dat bijv geven met gemalen eenden of kippennek, om er nog meer smaak aan te geven. Of met vlees. Je kunt ook een blik los geven met bijv huttekase en wat groenterestjes van je eigen maaltijd (misschien vindt ze dat wel lekker hoor, bijv. gekookte brocolli of worteltjes - honden kunnen een rare smaak ontwikkelen, als ze ziek zijn en ze hebben darmproblemen).

Probiotica is een perfect idee. Ik zou daar zeker vooral mee doorgaan.

En ik ben het ook geheel met Angelique eens: extra vitamines/mineralen: een goed idee! Ik zou zelf ook de poeder van de Groene Os nemen. Het is een multivitamine voor honden en ik vind het goed spul.

Satinballs kan op dit moment waarschijnlijk inderdaad een uitkomst bieden. Ten eerste vinden de meeste honden het heeeerlijk. Ten tweede bevat het koolhydraten, en daar komt de hond van aan. Het is een luie energie-leverancier (geeft direct energie). Normaalgesproken ben ik niet echt een voorstander van Satinballs, juist omdat het een goeie hoeveelheid koolhydraat bevat en de hond dat niet nodig heeft, maar in geval van Lana kan het wel helpen om haar wat dikker te krijgen. In plaats van eenvoudige stroop zou je kunnen kiezen voor rauwe honing. Dat geeft energie, dat is zeer smakelijk EN het voegt ook nog wat gezonds toe. Rauwe honing is te koop bij reformwinkels en zaken als "de Tuinen".

Nou heb ik wel een beetje rottige vraag... Heb je enig idee wat voor tumor er uit haar darmen verwijderd is? Goedaardig? Of misschien kwaadaardig? Ik hoop natuuuuurlijk heel erg het eerste (goedaardig dus), maar mocht het een kwaadaardige tumor zijn, dan zou ik persoonlijk toch wel weer vrij snel overstappen op een koolhydraat-arm dieet en stoppen met de Satinballs als ze voldoende is aangekomen. Ik ga daar verder maar niet op in, want hopelijk is dat helemaal niet aan de orde, maar mocht het wel aan de orde zijn: dan zijn er nog wel tips die ik je zou willen geven.
Door Scooby
#643425
conleeuw schreef: de satin balls kunnen echt uitkomst bieden. Ik heb mijn Deerhound (die niet ziek was, maar wel mager en futloos) satin balls gegeven met goede effect, ze kreeg meer energie en is inmiddels wel beter op gewicht, hoef dus ook niet meer aan te komen, zij is goed zo. Ik voer meer vet dan de gemiddelde barfer, daarmee bedoel ik, dat ik de vet van bijvoorbeeld geitenvlees en geitenribben niet verwijderd terwijl de meeste mensen de extra vet wel verwijderen. Als ik kippenvlees voer, dan voer ik ook kippenvellen er bij, dat is ook extra vet. Ik zou wel even voorzichtig zijn met vet voeren omdat jou hond niet optimale werking van darmen heb (dus niet te veel), maar in de satinballs zit ook de nodige extra vet in de vorm van olie verwerkt. Sterkte ermee, ik hoop dat zij snel een beetje opknapt en haar gewicht weer langzaam maar zeker toeneemt ;)
Ik ga de satinballs ook zeker proberen! Ik ga ze vanmiddag gelijk maken! Maar zou het vet wat er in zit niet te veel voor Lana zijn? Ze heeft nu natuurlijk echt waterdunne diarree. Is het dan verstandig om vet te gaan voeren?

Het gewicht vind ik op dit moment het minst belangrijke voor Lana. Ik vind het belangrijker dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te herstellen, dan komt dat gewicht vanzelf wel weer, denk ik?
Door Scooby
#643427
Audrina schreef: Mag je haar voor die diarree geen psyllium geven? (vezels die vocht opnemen en dan een soort gladde puddingachtige brei vormen) Of zou dat te zwaar zijn voor haar darmen?
Hoi Audrina,

Dat is dus een soort indikkingsmiddel, denk ik? De dierenarts wilde daar voorlopig nog even mee wachten, omdat je dan niet meer kunt zien of de darmen het werk nu doen of dat indikkingsmiddel. Hij wil het herstellen van de darmfunctie zeker twee maanden de tijd geven. Als ze tegen die tijd nog steeds waterdunne diarree zou hebben, wil hij zo'n indikkingsmiddel proberen.
Door Scooby
#643429
Lizzy schreef:

Ik denk dat je eerste prioriteit is dat ze weer gaat eten. Het keurig volgens de regels samenstellen komt daarna wel, vind ik.
Hoi Lizzy,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Op zich wil Lana dus wel wat eten, maar veel ook niet. En aangezien ik gewoon niet zo goed thuis ben in Barf, zat ik een beetje met mijn handen in het haar. Vandaar mijn vraag hier.  ;)
Maar vanochtend heeft ze ongeveer 300 gram rundergehakt op en dat wilde ze wel eten. Ik heb alleen het idee dat ze het niet vanuit haar (ijzeren) bak wil eten, wan toen het daarin lag, hoefde ze het niet en toen ik het bakje van de rundergehakt zelf voorhield, at ze het wel?!  :-\
Lizzy schreef:Je kunt ook een blik los geven met bijv huttekase en wat groenterestjes van je eigen maaltijd (misschien vindt ze dat wel lekker hoor, bijv. gekookte brocolli of worteltjes - honden kunnen een rare smaak ontwikkelen, als ze ziek zijn en ze hebben darmproblemen).
Ik wilde haar vanochtend ook wat yoghurt geven en dat wilde ze dus niet?!  :-\ Kan dat te zuur zijn voor haar op dit moment? Zou ze dan wel Huttekase willen?
Lizzy schreef:Satinballs kan op dit moment waarschijnlijk inderdaad een uitkomst bieden. Ten eerste vinden de meeste honden het heeeerlijk. Ten tweede bevat het koolhydraten, en daar komt de hond van aan. Het is een luie energie-leverancier (geeft direct energie). Normaalgesproken ben ik niet echt een voorstander van Satinballs, juist omdat het een goeie hoeveelheid koolhydraat bevat en de hond dat niet nodig heeft, maar in geval van Lana kan het wel helpen om haar wat dikker te krijgen. In plaats van eenvoudige stroop zou je kunnen kiezen voor rauwe honing. Dat geeft energie, dat is zeer smakelijk EN het voegt ook nog wat gezonds toe. Rauwe honing is te koop bij reformwinkels en zaken als "de Tuinen".
De Satinballs ga ik vanmiddag voor Lana maken!
Lizzy schreef:Nou heb ik wel een beetje rottige vraag... Heb je enig idee wat voor tumor er uit haar darmen verwijderd is? Goedaardig? Of misschien kwaadaardig? Ik hoop natuuuuurlijk heel erg het eerste (goedaardig dus), maar mocht het een kwaadaardige tumor zijn, dan zou ik persoonlijk toch wel weer vrij snel overstappen op een koolhydraat-arm dieet en stoppen met de Satinballs als ze voldoende is aangekomen. Ik ga daar verder maar niet op in, want hopelijk is dat helemaal niet aan de orde, maar mocht het wel aan de orde zijn: dan zijn er nog wel tips die ik je zou willen geven.

Ik weet niet precies wat voor tumor er weggehaald was, maar volgens mij niet kwaadaardig. Ik denk dat de dierenarts dat anders namelijk er wel bij gezegd zou hebben? En daarbij was de vraag of je bij een 9,5-jarige dog zo'n zware en risicovolle operatie om een kwaadaardige tumor weg te halen al heel anders geweest, denk ik?
Er waren in elk geval geen uitzaaiingen van de tumor en de tumor is in zijn geheel verwijderd. Op zich had de tumor op die plek ook best kunnen blijven zitten, vertelde de dierenarts en had Lana er helemaal nooit last van hoeven krijgen, mits die darmen er maar niet omheen gedraaid waren. Ik denk dus niet dat het een kwaadaardige tumor was?
Door Audrina
#643430
Scooby schreef: Hoi Audrina,

Dat is dus een soort indikkingsmiddel, denk ik?
Ja klopt.  :)
De dierenarts wilde daar voorlopig nog even mee wachten, omdat je dan niet meer kunt zien of de darmen het werk nu doen of dat indikkingsmiddel. Hij wil het herstellen van de darmfunctie zeker twee maanden de tijd geven. Als ze tegen die tijd nog steeds waterdunne diarree zou hebben, wil hij zo'n indikkingsmiddel proberen.
Daar had ik ff niet bij nagedacht. Maar idd, je moet natuurlijk wel weten waardoor het komt als de ontlasting beter zou worden en met die vezels weet je niet of het nu door de vezels komt of dat het beter gaat met de darmen. Heel veel sterkte met je hond i.i.g.  ;)
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door