Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door rovianne
#639973
ben nu voor het eerst kefir aan het maken...
Ben bang dat ik er teveel melk op gedaan heb  :o
ik had een bodem vol met bloemetjes en heb daar ruim melk bovenop gedaan (augurkenpot vol) het staat nu sinds vrijdagavond. Het begint nu wat dikker te worden en ik begin nu wei te zien. Maar er zit nog helemaal geen korst op.
Moet ik het dan nog langer laten staan of heb ik er gewoon te veel melk op gedaan om iets fatsoenlijks te krijgen?
Door Lizzy
#639980
Wacht even hoor, het staat sinds vrijdag, dus bijna 6 dagen? Ehhhh.... Ik weet niet wat je verwacht van kefir?

Ik heb hier toevallig een mailwisseling over gehad met Michel Kemperman van www.solcon.nl/kemperman/kefir. Hij heeft behoooorlijk wat verstand van kefir. En volgens hem is 3 a 5 dagen rijpen voor kefir echt te lang.

Als je teveel melk hebt gebruikt, dan zal de kefir inderdaad niet genoeg rijpen.

Ik denk dat je de kefir nu beter af kunt gieten. De melk zal waarschijnlijk of bedorven zijn (doordat er te weinig kefirkorrels aanwezig waren om de boel te conserveren). Als ik jou was zou ik de korrels afspoelen en opnieuw in veel minder melk zetten.

Mijn ervaring is dat goede kefir eigenlijk na 24 uur al het juiste resultaat geeft. Overigens wordt de kefir nooit echt dik hoor. Het blijft karnemelkachtig dun en dat is normaal (na afgieten bedoel ik dus, want als de kefir staat te rijpen, krijg je inderdaad een afscheiding van wei en de korrels die in een soort korst boven komen drijven. Je moet ook 2 keer per dag even de boel doorroeren). Wanneer de kefirkorrels een te waterig resultaat geven of te zuur resultaat geven of als de kefir gaat stinken: dan kan het zijn dat je korrels gewoon niet goed meer zijn.....

Mijn ervaring is dat goede, actieve kefir soms een paar dagen de tijd nodig heeft (als er een portie naar een nieuwe eigenaar gaat) om op krachten te komen, maar dat de kefirkorrels na 24 uur al een prima resultaat geven.

Lees anders ook de site van Michel: http://www.solcon.nl/kemperman/kefir/#W ... 0Melkkefir

Barfplaats wordt gesponsord door