Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#631660
Joke Miedema schreef: Kat en hond mogen geen vegetariers worden
De titel van een stukje over brokken op de voorpagina (!) van het Nieuwsblad van het Noorden van vanmorgen.
Ik heb het even gescand, ik hoop dat het leesbaar is zo.
http://www.de-border-terrier.com/intern ... rokken.jpg
leuk, goed zo, een stap in de juiste richting,  alleen jammer dat er niet ook vers voer genoemd wordt, nu wordt de blikjes voer weer je van het :( maar hij heeft tenminste genoemd dat ze vleeseters zijn ;D
#631944
Ik heb het inderdaad ook vandaag gelezen, in de Gelderlander. Was bijna hetzelfde, maar toch net iets anders:

VERMENSELIJKING

Huisdier eet als mens en krijgt dezelfde kwalen

Huisdieren, vooral katten en honden, eten vaak verkeerd voedsel. De Wageningse dierenwetenschapper professor Wouter Hendriks waarschuwt: “Ze eten als mensen en krijgen dezelfde kwalen als mensen.”

Door HÉLÈNE VAN BEEK
WAGENINGEN ? Onze honden en katten proppen zich vol met het verkeerde eten. De schuldigen? Zowel de baasjes als de diervoedingsindustrie, zegt professor Wouter Hendriks, die morgen zijn intree-rede houdt aan de Wageningen Universiteit. “Diereneigenaren leggen hun eigen menselijke waarden en normen op aan hun huisdieren. Honden en katten zijn vleeseters. Maar doordat sommige eigenaren hun eigen opvattingen overdragen op hun huisdier, worden katten en honden soms opeens, gedwongen, vegetariërs of veganisten.” Omdat veel mensen nat voer, blikjes met vlees of vies, vinden stinken, ontstaat volgens de hoogleraar de wonderlijke situatie dat echte vleeseters als katten en honden steeds meer droge brokken krijgen voorgezet met plantaardige bestanddelen. Helemaal onbegrijpelijk vindt Hendriks het geven van kattenbrokken in allerlei prachtige vormpjes en kleurtjes, terwijl katten vrijwel kleurenblind zijn. Ook vinden baasjes dat een huisdier gevarieerd mag eten en dus om de paar dagen ander voer moet hebben. Hendriks: “Want zeg nou zelf. Wie zou er drie weken lang spaghetti willen eten?” De petfoodindustrie – de producenten van honden- en kattenvoer – komt maar al te graag aan de wens van de eigenaren tegemoet, stelt Hendriks. “De regel is: mode in menselijke voeding wordt binnen drie tot vijf jaar mode in de petfoodindustrie.”
De gevolgen van de vermenselijking van het voer voor huisdieren, laten zich raden. Obesitas of zwaarlijvigheid neemt onder honden en katten momenteel de vorm aan van ‘een ware epidemie’, aldus de Wageningse dierwetenschapper. Geschat wordt dat 40 procent van de honden en 25 procent van de katten te dik is. Kwalen die daarmee samenhangen, zoals suikerziekte, gewrichtsproblemen of hart- en vaatziekten komen daarom ook steeds vaker voor. Hendriks: “Een zware kat wordt geassocieerd met gezondheid maar als je de ribben van een hond of kat kunt zien, zijn ze veel gezonder. Magere katten en honden leven langer.” Maar of gezelschapsdieren straks gezonder te eten krijgen? Hendriks vraagt het zich af. Petfood is booming business. Wereldwijd eten 430 miljoen katten en honden jaarlijks rond de 35 miljard euro aan petfood. Driekwart van het voer wordt verkocht in Noord Amerika en Noord Europa. Twee bedrijven, Mars en Nestlé, hebben meer dan 50 procent marktaandeel. Hendriks: “Ieder jaar groeit de petfoodindustrie met ongeveer 3 procent waarvan de groei in verzadigde markten wordt bewerkstelligd door verdere humanisatie van onze huisdieren.” Omdat het zo’n groeiend markt is, en kennis over goed huisdiervoedsel heel belangrijk is, gaat Wageningen Universiteit studenten opleiden voor een carrière in de petfoodindustrie. Hendriks wil dat ‘Wageningen’ het Europese centrum wordt voor onafhankelijk onderzoek van en onderwijs over het gezelschapsdier.
#631979
Femke schreef: ik hem hem vorig jaar gemaild. Misschien heeft Syl die mail nog (als het goed is hem jij 'm toen ook via haar gehad)

Hij vindt barf inderdaad de ultieme voeding voor huisdieren, maar omdat dat niet voor iedereen te bewerkstelligen is roept hij overal maar dat mensen blikvoer moeten voeren.
Jammer want het meeste blikvoer heeft niet veel met vlees te maken  :D [onderzoek keuringsdienst van waarde] en er zijn zoveel goede diepvries kant en klaarproducten te koop.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door