Kijk uit met varkensvlees!!!!!!!!!!
Nederland is nog steeds niet aujezkyvrij. Er wordt wel gecontroleerd, maar dit gebeurt alleen dmv steekproeven. In een artikel wat k ooit gelezen heb, werd toegegeven dat die gevallen die nog ontdekt werden varkens waren die elke keer gemist zijn door de controles. Aujezky is niet schadelijk voor de mens. Daarom kunnen besmette varkens zonder problemen in de voedselketen terecht komen. Varkens zelf worden, als ze volwassen zijn, even ziek, maar herstellen snel (maar blijven besmettelijk), alleen de biggen gaan er dood aan. Een hond die besmet raakt met het virus, hetzij door het eten van besmet vlees, hetzij door contact met een besmet varken, gaat onherroepelijk dood. Er is geen medicijn tegen.
Vraag aan de zelfslachtende boer hoe hij omgaat met het slachten van zowel varkens als de dieren waarvan jij het vlees/botten wilt geven. Hoe scheidt hij deze dieren. Andere ruimte? Ander gebouw? Of alleen 'goed' schoonmaken of zelf dat niet.
Over de pup,
Een pup mag gerust alle dagen vers vlees. Graag zelfs. Liever never nooit geen brokken. Bij een pup moet je wel goed de regels toepassen als je zelf samenstelt. Anders een compleet versvoer en misschien een of twee dagen zelf.
De combi brokken en botten is niet altijd aan te raden. Het maagzuur moet zuur genoeg zijn om de botten te verteren en brokken (granen) en het water wat ze erbij drinken, zorgen ervoor dat het maagzuur minder zuur wordt. Het hoeft niet fout te gaan hoor. Bij Chooky is het ook erg goed gegaan. Nooit problemen mee gehad.
Als je begint met zelf samenstellen zijn kippenekken en vleugels inderdaad de beste keus. Dit zijn de zachtste botten, zodat de hond en zijn spijsverteringsstelsel aan het nieuwe voedsel kunnen wennen. Als je alleen compleet vers en zelf samenstellen geeft en je al een paar keren kippenek en vleugels hebt uitgeprobeerd (en het gaat goed
) kun je ook wat hardere delen gaan geven. Karkassen zijn nog steeds geen dragende delen, maar wel wat meer een uitdaging voor de hond.
De hartjes en zo, zou ik in kleine porties invriezen en bijvoorbeeld mengen (gepureerd) met groentemix. Ik geef ze ook wel is bij een karkas of bij wat vleugels, vooral als er veel bot inzit, om de ontlasting wat te versoepelen.
groetjes Eva