- wo 30 aug 2006, 15:51
#624385
Borstbeen van rund is veel te hard voor een hond om te kunnen eten. Sommnige mensen geven zoiets als recreatiebot, dus om lekker te knagen, maar het geeft risico op doorslikken van grote stukken als de hond die eraf krijgt, en het slijten dan wel afbreken van het gebit.
Onder vleesbotten verstaan we eetbaar bot, met voldoende vlees eraan. Dus geen kale harde dikke botten, geen poten van grazers zoals koe, schaap, geit e.d., geen botten van volwassen grazers, maar wel bv lams- of jonge geitenribben, kalfsribben als ze zacht genoeg zijn, kalfsstaart, en verder botten van kleine dieren als kip, kwartel, parelhoen, konijn, duif e.d.
Ja, we gaan er van uit dat gemiddeld genomen vleesbotten half of bot en spiervlees zijn. Een kale kippenrug bevat minder vlees maar een kippenpoot of rugstuk weer duidelijk meer (reken maar op 1/5 tot 1/4 bot).
Voor lams- en kalfsribben en ruggengraat is 350 per kilo geen slechte prijs, voor puur recreatiebot ga je dat natuurlijk niet betalen.
Hoeveel soorten vlees? Ik neem aan dat je bedoelt van hoeveel soorten dieren. Zoveel als je kunt krijgen. Maar minstens 3 a vier soorten, en van geen een soort meer dan 50% van het dieet. Dus niet bv 80% kip en dan nog een beetje rund, schaap, geit en kalkoen erbij.