Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door mas
#623125
Hallo allemaal,

Mijn blauwe rus Gorbi eet graag textiel en papier (keukenrol, zakdoekjes). Dit heet 'Pica' en komt vaker voor bij raskatten (m.n. oosterse katten, Siamezen), las ik op internet. De 'deskundigen' weten niet precies waarom katten dit doen. Het schijnt van alles te kunnen zijn: tekort in voeding, fysiologische afwijking, verveling, etc. Ik probeer hem extra veel aandacht te geven, heb een maatje aangeschaft en laat hem af en toe ook naar buiten aan een looplijn. Echte bruikbare tips om je kat hiervan af te helpen ben ik echter nog niet tegengekomen. Ik dacht dat het de moeite waard zou zijn om in ieder geval anders te gaan voeren (vers vlees), omdat ik het idee heb dat hij gewoon graag op iets substantieels kauwt. En ik las dat sommige mensen hun kat stukjes fijngeknipt textiel of papieren zakdoekjes door het eten geven. Dit lijkt mij echter niet zo gezond!

Gorbi is nu 8 maanden, gecastreerd, heeft gezelschap van zijn Maine Coone vriendin Floortje en kan (helaas) niet alleen naar buiten. Hij is een vrolijke, redelijke drukke kat die erg op mensen gericht is en vaak 'praat'.

Wie weet raad? Ik hoop dat er iemand ervaring mee heeft.

Groetjes,
Mas
Door Mevroi Kruim
#623129
Geen ervaring mee, had er zelfs nog nooit van gehoord. En ik vind het echt heel vreemd, maar ja, katten zijn vreemd.
Overgaan op gezonde voeding, dus rauw, kvv of barf, kan iig nooit kwaad en is altijd gezond voor je kat. Of het ook tegen deze vreemde gewoonte helpt, geen idee.
Door Suzan54
#623178
Zou het kunnen zijn dat hij ergens een ontstekinkje heeft of wat misselijk is door een worminfectie en dat hij dat wil wegeten met deze gevaarlijke gewoonte? Een ontsteking is via een bloedonderzoek soms? aan te tonen. Een parasiet is bijna nooit aan te tonen. Ontlastingonderzoek zegt erg weinig. Hoe jonger het dier, hoe gevoeliger. Een herhaling met een goed middel via de dierenarts kan ook zijn nut bewijzen.

Ik hoop dat je dit snel goed krijgt.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#623474
Pica kan een teken van ziekte zijn, maar dan heeft hij het niet van jongs af aan. Bij jonge dieren denk ik aan speelsheid of verveling. Bij oudere dieren aan maag/darmproblemen of nierproblemen.

Keukenrol enn zakdoekjes bestaan uit cellulose en kunnen niet echt kwaad tenzij er veel verf van bedrukking of andere chemische middelen op zit.
Door mas
#623696
Bedankt voor jullie reacties!

Ik heb het mijn dierenarts ook eens gevraagd. Hij zei ook dat het waarschijnlijk kwam omdat hij nog speels is en dat het over kan gaan. Ogenschijnlijk blaakt hij van gezondheid en hij is ook goed ontwormd. Afijn, ik heb zelf ook het idee dat het is ontstaan uit verveling toen hij nog alleen was. Ik heb namelijk pas na 4 weken een kat erbij genomen. Maar nu heeft hij de smaak te pakken...  :(
Door conleeuw
#623735
katte gras neerzetten om te eten, lekker rauw voer gaan geven, leuke katten speeltjes inclusief een klim meubel, karppaal, dan hopen dat hij het niet meer doet ;) Ik heb daar zelf ook geen ervaring mee. Ik hoop dat het ook weer over gaat ;)
Door mas
#623741
Ik heb een klimmeubel, drie krabpalen en tientallen speeltjes!!! Een propje van alumiumfolie najagen is op dit moment favoriet. En verder speel ik ongeveer een uur per dag met een hengel met speeltjes eraan. Doet het ook altijd goed.  ;)

Kattengras heb ik nog niet in huis gehaald, omdat mijn vorige kat daar altijd veel te veel van at en daar raakte haar maag van van streek. Vandaar dat ik er een beetje huiverig voor ben...
Door conleeuw
#623756
mas schreef: Ik heb een klimmeubel, drie krabpalen en tientallen speeltjes!!! Een propje van alumiumfolie najagen is op dit moment favoriet. En verder speel ik ongeveer een uur per dag met een hengel met speeltjes eraan. Doet het ook altijd goed.  ;)

Kattengras heb ik nog niet in huis gehaald, omdat mijn vorige kat daar altijd veel te veel van at en daar raakte haar maag van van streek. Vandaar dat ik er een beetje huiverig voor ben...
tja, te veel kattengras is mischien toch nog beter dan te veel textiel. Jij doe al heel veel om deze kat te amuseren. Wat geef jij zo al aan voeding? Wellicht dat het eten van rauw voer meer bevrediging biedt?
Door mas
#623919
conleeuw schreef: tja, te veel kattengras is mischien toch nog beter dan te veel textiel. Jij doe al heel veel om deze kat te amuseren. Wat geef jij zo al aan voeding? Wellicht dat het eten van rauw voer meer bevrediging biedt?
Ja ik heb mijn handen vol om dit schatje te entertainen! ;D Ik voer nu kittenbrokjes (Royal Canin) en kittenblikvoer (Whiskas Junior) en ga volgende week eens proberen wat KVV te voeren. Ik ben ervan overtuigd dat hij het lekker gaat vinden. Maar mijn andere kat (Floor) zal lastiger zijn. Zij eet het liefste brokjes, de muts!
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door