Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door workingmalinois
#591389
Hoe lang geven jullie al barf en hebben jullie ervaring met het feit of honden op termijn al dan niet ouder worden met barf dan met andere voeding?

Jaren geleden voerde ik vers (kende toen geen barf en kookte het vlees) en mijn honden bereikten stuk voor stuk een gezegende leeftijd.
Toen ben ik (dacht dat het beter was :() overgestapt op brok voor mijn 2 toenmalige honden. Dacht dat ik er beter aan deed omdat de voeding uitgebalanceerd zou zijn. De ene stierf op 8 jaar en de andere op 10 jaar, beide aan kanker. Het kleine bastaardje dat ik gelijk met hen had en dat geen brokken lustte, at met ons mee van tafel en werd 17....
Kan toeval zijn natuurlijk, maar wat zijn jullie ervaringen?

Mijn jongens doen het nu prima op barf. De 2 jongste zijn bijna 3 en Tim bijna 9, maar de overschakeling verliep vlekkeloos :)
Deze week werd de kleine "Fun" geboren en die zal op vers gaan 'from the start"!
Door conleeuw
#591406
ik kan er niet zo veel over zeggen. Ik heb zelf een ierse setter gehad, brokken hond met wel vers vlees erbij, en zij is bijna 17 geworden, was in die tijd oud voor een ier. Ik heb border collies gehad, die zijn niet veel ouder dan 10 geworden, een enkeling 11. Die kregen zelfgekookt, en brokken, en vlees. Maar dat waren echt werkende honden, dus op een borderij werkend. Nu heb ik een Border Collie van 15, en die is nu anderhalf jaar aan het Barfen, maar of de Barf er wat mee te maken heb....... we'll never know. Mischien dat ik in een jaar of 15 meer kan zeggen over Barf invloed op leeftijd?? ;) Als Border Collie Dot 18 is ;D
Door Lizzy
#591486
Ik durf eerlijk gezegd niet te beweren dat honden ouder worden met BARF.....

Het is een beetje hetzelfde verhaal als met mensen. Er zijn mensen die hun hele leven roken en drinken en 99 jaar worden (en in mijn ogen zijn dit overigens uitzonderingsgevallen, maar het is er eentje die altijd zo lekker bekt als je met mensen discussieert over slechte leefgewoontes). Er zijn mensen die netjes sporten, gezond eten, niet roken en toch op hun 35 of 45 kanker krijgen..... Of een hartaanval. Of hersenbloeding.

Ik denk zelf dat er meerdere factoren zijn die bepalen of mensen en dieren oud of niet oud worden. Genetische aanleg, omgevingsfactoren (meeroken, langs een snelweg wonen, veel stress, etc. etc.) en gezonde leefgewoontes.

Als in de genen van je hond geschreven staat dat hij niet oud gaat worden: kun je nog zo lekker barfen: dan wordt je hond volgens mij niet oud.

Als in de genen van je hond geschreven staat dat hij gemimddeld oud wordt en je voert hem troep, je ent hem veelvuldig en je smeert hem onder het gif en je woont naast een snelweg en je hond rookt 7x24 uur met je zware sjag mee en je hond heeft heel veel stress omdat hij gewoon een rotleven bij je heeft: dan wordt je hond mogelijk minder oud als in z'n genen staat...

En troep zoals deze in brokken zit: daarvan weten we gewoon inmiddels (wetenschappelijk vast komen te staan) dat ze bijv. kankerverwekkend zijn. dus wat er ook in de genen van de hond staat: die brokken kunnen wel degelijk een mede-oorzaak zijn van het te vroeg overlijden van een hond...

Dus in mijn ogen: stel je neemt twee identieke honden (en die bestaan niet maar het gaat om het voorbeeld) en die plaats je in exact dezelfde omstandigheden (dezelfde omgeving, dezelfde hoeveelheid stress, beide roken wel of niet mee, etc. etc.) en je voert de een brokkenmeuk met BHA en BHT en Etoxyquine en de ander voer je BARF: dan wordt hond 1 definitief minder oud als hond 2. Denk ik. Maar onderzoek heb ik er niet naar gedaan.

Misschien dat deze link interessant is: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=819
Gebruikersavatar
Door Angelique
#591487
Lastig te zeggen omdat er natuurlijk veel meer factoren meespelen bij het behalen van een hoge leeftijd.
Kijk ik even bij mezelf in de rondte. Ik heb een bouvier gehad die weliswaar geen barf kreeg, wel grotendeels vers aangevuld met diner en later seniorbrok die is op een week na 16 jaar geworden. Onze Chica, nu 12,5 jaar, niet de beste papieren (slechte heupen) op zak om erruug oud te worden, maar nu toch al één van de langstlevende van het nest van 10. Mucho, net tien geworden, krijg ik nou ook niet het idee van dat hij vandaag of morgen in elkaar stort. Deze laatste 2 krijgen pas de laatste 5 jaar vers, daarvoor enkel brok gehad. Dusty, ruim 9 heeft eerst altijd brok in combi met Rodi/Duck gehad en is met 4 jaar helemaal van de brok af gegaan. Ook die doet het nog lekker. De rest, die wel alleen maar vers hebben gehad zijn nu nog te jong om over te oordelen, dan spreken we nu even af dat we elkaar over 10 jaar hier weer over spreken. :D

Maar goed, de vorige bobtail van één van mijn puppymensen is op de hills met heel af en toe een bakje pens ook bijna 16 geworden.
Laatst gewijzigd door Angelique op vr 14 jul 2006, 15:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Door 202Spots
#591516
Wat mij betreft weet ik haast wel zeker dat Cis langer leeft op Rauw, want als ze 'n brokkehond was geweest dan was ze er waarschijnlijk al niet meer!

Ik Barf nu bijna 7 jaar en ondanks de problemen die we dit afgelopen jaar met Cis hebben gehad ( eerst pancriatitis sept 2005, toen de thyroid kanker Feb. 2006) ben er absoluut overtuigd dat haar weerstandsvermogen optimaal was omdat ze rauw voer eet.
En daarom in staat was om volledig te herstellen.

De DA was verbaasd dat ze NA de pancreatitis en de herstelling daarvan, toch opnieuw aan 't barfen was.
En gelijk al tijdens de 2 1/2 uur durende thyroid operatie,was het hem ook opgevallen hoe goed ze tijdens de operatie was, weinig gebloed had en geen probleem met hartslag, en daarna opnieuw verbaasd hoe snel ze herstelde net NA de operatie.
En 2 weken later was het alsof of er nooit wat gebeurd was, en nu 6 maanden later nog beter nieuws....... ;D ;D ;D

Wanneer er kanker of andere ziektes in de genen zitten, dan kan je dat niet veranderen....maar ik denk dat in Cissy's geval,het toch wel 'n andere afloop had gehad wanneer haar weerstandsvermogen niet zo optimaal was geweest als dat het NU dank zij Barf dus wel blijkt te zijn.
Door ~Joke~
#593081
Mijn oudje [Border Terrier] is 18 geworden op brok, waarvan de laatste jaren ook nog op nierdieet....
Ik denk dat Spike er op brok nu niet meer geweest was of in ieder geval er veel slechter aan toe zou zijn geweest. Hij staan twee-en-een half jaar op rauw graan[gluten] vrij en hij heeft sinds 20 februari dit jaar geen aanval meer gehad [het was op brok 30-35 per jaar!!!]
Door amber9960
#597773
mijn vorige bouvier is maar 7 geworden kanker ook en constant van alles en nog wat gehad van huidklachten,gewrichtsproblemen en noem maar op.Ik denk niet dat we moeten vragen worden ze ouder door te barfen? maar hebben ze de tijd dat ze leven een kwalitatief goed leven gehad,en dat betekend zonder alle ziekteverschijnselen die ze met brokken kunnen hebben.
Door Borke
#598307
Ik heb de indruk dat honden vroeger (40 jaar geleden) ouder werden dan nu.
Toen bestonden er volgens mij nog geen hondenbrokken?

Komt het door de brokken en/of komt het door de vele rashonden die vaak op lijnteelt (ik noem het inteelt) gestoeld zijn?
Komt het doordat honden vroeger een 'natuurlijker' leven hadden.
In mijn jeugd waren er nog zat mensen die de deur open deden en de hond ging zijn rondje lopen.
De verveling die je bij sommige moderne hodnen ziet, speelde toen wellicht minder?

Ik weet in ieder geval dat er geen hond of kat meer hier in huis brokken zal krijgen.
Dat ik door zal gaan met groentemix geven en dat ik bij een nieuw dier naast de voeding en socialisatie ook heel goed de stamboom in de gaten zal houden.
Dan hoop ik onze dieren een goed leven te geven, hoe lang of kort dat dan ook moge zijn 8)
Door Mevroi Kruim
#598340
Grappig is dat! Ik heb juist de indruk dat honden en katten ouder worden, maar niet gezonder. Vroeger als een dier een en ander ging mankeren en pijn kreeg en ging sukkelen, dan kreegtie een spuitje. Klaar. Nu zijn er allerlei operaties die toen nog niet eens voor mensen bestonden, voor huisdieren beschikbaar. BV heupkoppen vervangen, allerlei tandheelkundige zorg, weet ik veel. In mijn omgeving was er niemand die het in z'n hoofd zou halen om bv een invalidenwagentje voor z'n hond aan te schaffen als die verlamd raakte aan de achterhand. Hond met HD? Als hij niet meer kon lopen was het afgelopen. Laat staan voor htk katten. Wij hebben ooit meer dan 30 jaar geleden een kat aan een verbrijzelde achterpoot laten opereren. Ze kreeg er een gootje ingebouwd waar de botstukjes ingelegd werden en dan zouden ze weer aan elkaar groeien. De da wilde dolgraag die toen nog splinternieuwe operatie doen en rekende alleen de materiaalkosten, 200 gulden. Iedereen verklaarde ons voor gek dat we zoveel geld aan een doodgewone kat uitgaven (was meer dan ik in een week verdiende).

Tegenwoordig zie ik regelmatig dieren nog 'in leven' gehouden worden waarbij ik me afvraag of het geen dierenmishandeling is. De ene behandeling na de andere, de ene nog duurder dan de andere, het beestje mag gewoon niet dood hoewel het er al lang aan toe was en het leven geen dierwaardig bestaan meer is, althans zoals ik het zie. Allerlei moeilijk dieten, operaties, behandelingen, van de ene kliniek naar de andere, tonnen worden eraan gespendeerd. Ja, zo kun je als da makkelijk beweren dat de dieren tegenwoordig veel ouder worden door de goede zorgen en de puike brokken die ze krijgen, als je ze met allerlei kwalen nog in leven houdt.
Door JR
#598508
ik denk niet dat een hond per definitie ouder word op barf,maar dat hij langer gezond blijft en kwalitatief een beter leven eheft.
Door Borke
#599064
Kruimel schreef: Tegenwoordig zie ik regelmatig dieren nog 'in leven' gehouden worden waarbij ik me afvraag of het geen dierenmishandeling is. De ene behandeling na de andere, de ene nog duurder dan de andere, het beestje mag gewoon niet dood hoewel het er al lang aan toe was en het leven geen dierwaardig bestaan meer is, althans zoals ik het zie. Allerlei moeilijk dieten, operaties, behandelingen, van de ene kliniek naar de andere, tonnen worden eraan gespendeerd.
Ik sta er niet achter wat ik soms hoor en vind het dan inderdaad dierenmishandeling.
Wees toch blij dat je voor je dierbare dier wel kunt doen wat je voor je dierbare mensenvriend niet mag!
Is ethisch een lastige discussie ik weet het....
Gebruikersavatar
Door MoniqueAppels
#608099
AstridStraver schreef: Ik sta er niet achter wat ik soms hoor en vind het dan inderdaad dierenmishandeling.
Wees toch blij dat je voor je dierbare dier wel kunt doen wat je voor je dierbare mensenvriend niet mag!
Is ethisch een lastige discussie ik weet het....
Weet je wat het probleem is. Je weet gewoon niet wanneer het genoeg is. Wanneer stop je een behandeling? Wanneer beslis je dat het mooi geweest is? Er is gewoonweg geen regel voor te geven. Het ligt aan zoveel aspecten. Als mijn hond een behandeling moet ondergaan van, pak-m-beet, 3 duizend euro dan houdt het voor mij op. Ik kan dat namelijk niet betalen. Als ik het wel kon betalen zou ik het misschien wel doen. Ik weet het niet. Volgens mij weet je dat alleen zeker als je zelf voor die keuze staat.
Door ~Joke~
#608402
Uit eigen ervaring weet ik dat je met een jonge hond verder gaat dan met een oudje.
Over Spike heb ik toen hij zo'n 30-35 aanvallen per jaar had ook wel eens een opmerking gehad waarom ik 'die hond' niet uit zijn lijden verloste, liet inslapen.
Na eerst de overstap op rauw en daarna 100% glutenvrij gaat het nu zo goed met hem. Hij is laatst zelfs 5 maanden lang aanvalvrij geweest dat ik blij ben dat ik het toen niet heb laten doen.
Het is maar net wat de hond en wat de eigenaar aankan en voor mij staat voorop dat de hond een hondwaardig bestaan moet kunnen leiden.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door