Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door reneemettrie
#572067
Eens rondgezocht - hieronder enkele uittreksels.
Bij de laatste site heb ik lookolie, lookpoeder en spray besteld.

Citaat 1:
De onderzoekers ontdekten dat de knoflook de hoeveelheid tekenbeten met 21 procent deed dalen
-----
Citaat 2: Uit Dog Mountain.
Antitekenbehandeling
In principe zijn de meeste middelen die tegen vlooien worden gegeven ook werkzaam tegen teken. Net als bij vlooien kunnen natuurlijke middelen als knoflook, karnemelk, lavendel- of tea-treeolie of aloë-veraspray preventief worden gebruikt.
Chemische middelen worden niet alleen ter preventie gebruikt maar ook om teken die al op de hond zitten te doden. Daarbij dient men wel te bedenken dat het dagen kan duren voordat de teek dood is; middelen als Frontline en Defendog doden de teek relatief snel - binnen 24 tot 48 uur - waardoor de besmettingskans enigszins wordt gereduceerd; de Frontline-spray heeft een betere werking tegen teken dan de -pipetjes.
Het is aan te raden voor aanschaf de verpakking van antivlooienmiddelen te bekijken op werkzaamheid tegen teken. Zo beschermen Advantage en Stronghold bijvoorbeeld niet tegen teken. Honden die erg veel teken hebben, kunnen met een speciale tekenshampoo, bijvoorbeeld van Scalibor, worden gewassen. Hierbij worden de teken direct gedood. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing want een antitekenshampoo is een agressief middel.
De werkingsduur van chemische middelen is voor teken korter dan voor vlooien: beschermt Frontline bijvoorbeeld maximaal drie maanden tegen vlooien, de beschermingsduur tegen teken bij dit middel is ten hoogste vier weken (in de praktijk vaak korter). De Scalibor-tekenband blijft 6 maanden werkzaam en dient voor het zwemmen te worden afgedaan omdat de werkzame stof schadelijk is voor vissen en waterorganismen.
Efficiëntie van de middelen
Ook een hond die is beschermd met een antitekenmiddel kan teken krijgen en dus ziek worden, bijvoorbeeld doordat de teken bij regelmatig gebruik van een bepaald middel resistent kunnen worden (in bepaalde regio’s zijn teken al immuun voor sommige van deze middelen). Verder kan de mate waarin teken voorkomen van invloed zijn: in een tekenrijk gebied is de kans groter dat de hond ondanks het antitekenmiddel teken meeneemt. Ten slotte lijkt de ene hond aantrekkelijker te zijn voor teken dan de andere. Iets soortgelijks geldt voor natuurlijke middelen die ter preventie worden gegeven; terwijl de ene hond nooit meer een teek heeft sinds hij geregeld knoflook door het voer krijgt of dagelijks wordt behandeld met tea-treeolie heeft eenzelfde behandeling bij een andere hond geen enkel effect.
Teken verwijderen
Het verwijderen van een teek is niet moeilijk, mits je een goede tekentang hebt. Gebruik van een minder goede tekentang, een pincet of zelfs de vingers kan ertoe leiden dat het volgezogen lichaam knapt en de teek alsnog de inhoud van de speekselklieren in de hond spuit met mogelijk besmetting als gevolg. Ook is het belangrijk dat de hele teek wordt verwijderd. Blijven de snuitdelen achter, dan zullen deze er na enkele dagen vanzelf uit zweren; houd de plek wel in de gaten. Ontsmet de plek na verwijdering van de teek met een desinfecterend middel als alcohol of tea-treeolie. Verdoof de teek nooit vooraf met alcohol of welk ander middel ook. De teek kan in de schrikreactie die hierop volgt de inhoud van de speekselklieren in de hond ledigen. Spoel een verwijderde teek door het toilet (teken die door de gootsteen worden gespoeld kunnen weer terugkruipen) of doe ze in een potje alcohol. Een teek die in een vakantieland op de hond wordt aangetroffen kun je in een buisje doen en de datum van de beet erop noteren (in 70% alcohol kan de teek langere tijd worden bewaard). Mocht de hond snel daarna ziekteverschijnselen vertonen, dan kan de teek worden onderzocht op een bacterie of virus (bijvoorbeeld bij de diergeneeskundige faculteit in Utrecht) zodat een mogelijk verband eerder kan worden gelegd. Overigens is dooddrukken of verbranden van de teek een minder goede methode omdat het volgezogen bloedlichaam kan knappen en er miniscule besmette bloeddeeltjes bloed op de huid kunnen komen. Ook kunnen er bij het knappen van de teek eitjes vrijkomen.
Er zijn tevens speciale chemische spuitbussen op de markt die op de teek kunnen worden gespoten om hem te doden, evenals antitekensprays op natuurlijke basis. Nadat de teek met dergelijke middelen is bespoten en gedood is, moet hij er vanzelf afvallen. Het is echter altijd mogelijk dat de dode teek aan de hond vast blijft zitten en je hem alsnog zelf moet verwijderen.
© Dog Mountain.
Citaat 3 http://www.huisdierendokter.nl/index.html

VLOOIEN EN TEKEN VOORKOMEN

U kunt uw huisdier op natuurlijke basis het gehele jaar beschermen tegen vlooien en teken. Effectief en veilig is biologisch gekweekte knoflookpoeder en essentiële knoflookolie. Voor de goede werking is het belangrijk dat deze producten biologisch zuiver zijn.
U begint gedurende twee weken een druppel knoflookolie te geven aan uw huisdier (gedurende deze 2 weken geen poeder). Daarna geeft U dagelijks een geringe hoeveelheid knoflookpoeder door het eten.
De bovenstaande behandelmethode is gebaseerd op vele jaren ervaring met onze eigen honden. Deze lopen elke dag los op het erf rond onze boerderij. Op ons erf staan veel struiken en eikenbomen (bevatten veel teken) en toch hebben onze honden geen last van vlooien en teken (ook lintwormen worden tegengegaan, omdat de vlo in de ontstaanscyclus van de lintworm zit).
Onze producten kunnen niet vergeleken worden met de standaard bij de natuurwinkel vergelijkbare "tabletjes of capsules", deze zijn van een geheel ander concentratie, en werken niet sterk genoeg.

Opmerking: Uw huisdier gaat niet naar knoflook ruiken!

Knoflook poeder   100 gram   € 5,45

Knoflook poeder   1000 gram   € 45,00

Knoflook olie   5 ml (= 100 druppels)   € 13,84

Dosering:

kleine/ middelgrote kat:
•   elke dag ¼ theelepeltje knoflookpoeder door het eten
•   in maart gedurende twee weken elke dag 1 druppel knoflookolie door een beetje yoghurt of honing
grote hond:
•   elke dag ½ theelepeltje knoflookpoeder door het eten
•   in maart gedurende twee weken elke dag 1 druppel knoflookolie door een beetje yoghurt of honing

Bijwerkingen: geen bijwerkingen bekend

Tip: toedienen knoflookolie, neem een theelepel honing en zet deze in een beker. Een druppel knoflook olie toevoegen en overgieten met een beetje lauw water. Een half uurtje laten staan en over het eten gieten.
Door Boefje
#772131
Tegen teken en vlooien kan ik defendog aanbevelen ipv frontline en heeft iemand wellicht een alternatief voor de scaliborband? wij gaan naar het buitenland en de hond krijgt stuiptrekkingen en jeuk van de scalibor, maar ivm de leishmania vliegjes .... :-\ wat dan te gebruiken?? ik weet nl niet of defendog voldoende beschremt aangezien de hond ook zwemt iedere dag?

graag advies.

Groet
pauline
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door