Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Rowena
#566394
Hallo hier even wat beginners vraagjes....

Ik ben afgelopen februari bij een lezing geweest van Mogens Eliasen. hij had het toen over dat je maar een paar keer per week eten hoeft te geven doen jullie dat ook of voeren jullie elke dag?

En hij zei dat je beter met pens kunt beginnen.... of maakt het niet zo veel uit of je met kippennekken of pens begint?
Brenda heeft tot nu toe 2 keer tussen door pens gehad wat ze erg lekker vond en ook goed op reageerde.

En ik vroeg mij af of jullie me kunnen uitleggen hoeveel voeding ik per dag of per week moet geven?Mijn teckel weegt nu 8kg
ze mag wel een kilo afvallen...

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen en dat ik geen dubbelen vragen stel... :)
Door Laura2004
#566426
Jij zou je teckel 2.5 of 3 % van haar lichaamsgewicht kunnen geven, wat dus neerkomt op ongeveer 200 gram per dag.
Ik geef mijn honden 6 keer in de week eten en ze krijgen 1 keer per dag eten. Ik was ook van plan om 5 keer per week eten te geven, maar met mijn teefje durf ik dat niet aan (zij heeft heel vaak last van haar darmen) en dus vind ik het onhandig om mijn reu ook zo te voeren. Maar ik moet er wel bij zeggen dat je niet ineens 5 keer per week kan gaan voeren dat moet je opbouwen.
Volgens mij voert Kruimel haar honden 4 of 5 keer per week, dus misschien dat zij je er wat meer over kan vertellen.
Er zijn trouwens ook veel mensen die hun honden 2x per dag voeren en gewoon zeven dagen in de week, dus het is aan jou om te beslissen wat jou het beste bevalt.
En over het beginnen met pens of kippennekken, het maakt niet zoveel uit. Kippennekken geef je om je hond langzaam aan botten te laten wennen, misschien dat hij aanraadt om met pens te beginnen omdat het maagzuur er zuurder van wordt (ik zeg maar wat hoor 8)).
Succes in ieder geval!!
Als je nog meer vragen hebt horen we het wel ;)
Laatst gewijzigd door Laura2004 op do 08 jun 2006, 22:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Door 202Spots
#566444
Rowena schreef: Ik ben afgelopen februari bij een lezing geweest van Mogens Eliasen. hij had het toen over dat je maar een paar keer per week eten hoeft te geven doen jullie dat ook of voeren jullie elke dag?
Er zijn 'n paar leden die volgens Mogens methode voeren, en zijn leden die 1 vastendag per week hebben, er zijn leden die 1 keer per dag voeren en er zijn leden die 2 keer per dag te eten geven.
Persoonlijk geef ik 2 keer per dag, en ik zou eventueel 1 vastendag kunnen begrijpen, maar ik ben er dus geen voorstander van om eens in de 3 dagen te voeren.

Wat geef je NU aan je hond?
Anders misschien eerst even het een en ander in de bieb lezen voordat je besluit hoe en waar je begind.
Door Truus
#566459
202spots schreef:

Wat geef je NU aan je hond?
Uit haar voorstelberichtje ;):
Hoi Allemaal,
Ik ben Rowena ik heb een hondje genaamd Brenda zij is een ruwharige teckel van 4 jaar jong. En ik heb een kat genaamd Tommy en hij is net 2 jaar geworden.
Ik Barf nog niet maar wil heel graag overstappen. Ik verdiep me er wel al in. En ik hoop dat jullie mij antwoord kunnen geven op al mijn vragen......

Groetjes Rowena
Door Laura2004
#566468
Truus schreef: Uit haar voorstelberichtje ;):
Hoi Allemaal,
Ik ben Rowena ik heb een hondje genaamd Brenda zij is een ruwharige teckel van 4 jaar jong. En ik heb een kat genaamd Tommy en hij is net 2 jaar geworden.
Ik Barf nog niet maar wil heel graag overstappen. Ik verdiep me er wel al in. En ik hoop dat jullie mij antwoord kunnen geven op al mijn vragen......

Groetjes Rowena
Zit ik dan iedere keer bij een verkeerde Rowena te kijken ??? Ik ga nog een keer kijken :-[
Door Rowena
#566511
202spots schreef: Wat geef je NU aan je hond?
Ik voer nu nog 1 keer perdag brokken.
Laura2004 schreef: Sorry :-[ :-[ Ik zat bij het voorstel berichtje van iemand anders te kijken.
Geeft niks kan gebeuren!! :D

Ik ben overigens nog niet begonnen met barfen hoor wil me er eerst goed in verdiepen. Maar wel een goed idee om eens naar de bieb te gaan...
Door Laura2004
#566514
Rowena schreef: Ik voer nu nog 1 keer perdag brokken. Geeft niks kan gebeuren!! :D

Ik ben overigens nog niet begonnen met barfen hoor wil me er eerst goed in verdiepen. Maar wel een goed idee om eens naar de bieb te gaan...
Succes!!! Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Ik zou gewoon beginnen met 2 keer per dag een barf maaltijd en als je 1 keer per dag wil voeren of nog minder kan je dat afbouwen (of opbouwen hoe je het ook wilt noemen). Misschien is het ook wel interessant voor je om bij de menu's te kijken om te zien hoe andere mensen hun honden voeren.
Door Mevroi Kruim
#566641
Als je nu 1 x per dag voert en dat bevalt goed kun je dat gerust ook met het beginnen met barfen aanhouden.
Of je met pens of met kippennekken begint, tja, dat zijn twee heel verschillende voedingsmiddelen. Pens kun je eigenlijk sowieso geven, daar zal je hond qua vertering weinig moeite mee hebben. De kippennekken zijn om je hond voorzichtig aan bot te laten wennen, heel ander onderwerp dus ;D
Die kun je in eerste instantie lekker platmeppen met een hamer (we; in een plastic zakje doen, anders ziet je aanrecht eruit als een slagerij ;D) en dan vasthouden terwijl je hond eet. Zo weet je zeker dat ze hem niet in een geheel naar binnen schrokt. En dan ff afwachten hoe het valt. Gaat dat goed dan kun je eens een kippenvleugel proberen, en dan een karbo, enzovoort. Bot kun je beter voorzichtig opbouwen.

Verder kun je je hond cold-turkey overzetten op barf of kvv, maar je kunt het ook langzaam opbouwen en de brokken tegelijk langzaam afbouwen. Hangt erg af van hoe de darmen en de maag van je hond zijn, als het zo'n gietijzeren exemplaar is als bv mijn Tara dan kun je zonder problemen gelijk overstappen, heb je een gevoelig exemplaar dan is langzaam beter. En dan is het handig om per bv week niet meer dan 1 nieuwe soort te geven, zo merk je gelijk of en waar je hond moeite mee heeft.

Ja, ik voer idd 4 a 5 x per week en ik varieer de grootte en de samenstelling van de maaltijden en het tijdstip waarop ik voer. Dus ik geef bv een maaltijd met groentemix en ei en dan een flink vleesbot, dan een dag niks, dan spiervlees, bot en orgaan bv, dan een dag met een kleine maaltijd (1 kipkarbo bv), dan een dag niks, dan weer een flinke maltijd, en zo voort.
Mijn honden doen het daar heel goed op, ze verteren hun eten beter en kunnen dus met minder toe ewn ze zijn na de maaltijd zeer tevreden (lekker uitbuiken).
Je moet het wel plannen. Als ik bv op zaterdagochtend behendigheid doe krijgen ze uiterlijk vrijdagochtend nog een kleine maaltijd. Dan werken ze duidelijk beter dan wanneer ik ze 's avonds voer. Hetzelde met een flinke wandeling in de planning, daar pas ik het voerschema op aan.
Door Bianca75
#567709
Hoi Rowena,

Ik heb zelf twee teckels Rico van 4,5 kg, hij krijgt zo'n 150 a 160 (3,5 %) gram vlees/botten ed p/d., mijn kleine muts Bowy is even terug op kvv, hij krijgt hier zo'n 145 gr.(4 %) dit kreeg hij ook van rauwvlees. Het ligt er ook een beetje aan hoe actief je teckel is, probeer eerst een berekening van zo'n 3% mocht ze afvallen dan kun je altijd meer geven. Veel succes.
Door Femke
#567941
Rowena schreef: Ik voer nu nog 1 keer perdag brokken. Geeft niks kan gebeuren!! :D

Ik ben overigens nog niet begonnen met barfen hoor wil me er eerst goed in verdiepen. Maar wel een goed idee om eens naar de bieb te gaan...
Hartstikke goed, dat je je erest goed wil verdiepen!
Als je nu 1 keer per dag voert zou ik dat ook aanhouden op de barf. Als je daar dan later behoefte aan hebt kun je je honden altijd 1 of twee keer per week laten vasten, en dan kom je uit op 5 maaltijden per week.
Overigens laat ik zelf mijn honden niet vasten, ze eten één keer daags op wisselende tijden.

Enne.........met de bieb bedoelde Dory de bilbiotheek- afdeling hier op Barfplaats ;)

Je kunt ook de afdeling met menuutjes eens doorlezen, dan ze je wat mensen zoal aan hun honden voeren en dan krijg je vanzelf een idee van hoe zo'n menu eruit ziet.

Tot slot: als je hond nu nog brokken eet zou ik wat betreft de botten voorzichtig zijn met overschakelen. Bijv. eerst een tijdje kipnekken, daarna wat kipvleugeltjes en langzaam opbouwen.
Ribben bijvoorbeeld zijn geen botten voor beginners........
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door