Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

#556276
In de Dierenkliniek Horst e.o. is bij een hond de gevaarlijke ziekte Babesia vastgesteld. Deze levensbedreigende aandoening wordt overgebracht door teken maar kwam tot voor kort alleen in zuidelijkere landen voor.

De hond, een Karabash, heeft de tekenbesmetting naar alle waarschijnlijk in de regio Venlo opgelopen. Aangenomen mag worden dat in dat gebied meer teken voorkomen met de Babesia besmetting. De hond kwam in de kliniek met klachten als traagheid, bleke slijmvliezen, kortademigheid, hoge koorts en koffiebruine urine. Uitgebreid klinisch onderzoek wees op besmetting met Babesia. Deze diagnose is inmiddels bevestigd door de Universiteitskliniek in Utrecht.

Omdat de diagnose snel werd gesteld kon de hond tijdig worden behandeld. Zonder behandeling is Babesia dodelijk.

Huisdieren, maar ook mensen, lopen gemakkelijk een tekenbeet op bij een wandeling door het gras, onder bomen en langs struiken.
Niet elke tekenbeet leidt tot een ziekte, maar het is wel belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Besmette teken dragen de ziekte doorgaans pas na twee dagen over op hun gastheer.
Ook preventie is belangrijk. Er zijn verschillende soorten shampoos, banden en druppels in de handel die een goede tot zeer goede preventieve werking hebben.

Bron: Dierenkliniek Horst e.o. tel. 077-3982169

Barfplaats wordt gesponsord door