Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door maja
#553332
ik ben wel benieuwd wat jullie hier van vinden ik vond het wel een interessante uitzending
het is alwel weer een tijdje geleden maar omdat hier veel over visolie word gesproken wilde ik het hier toch even neerzetten
je kunt de uitzending alsnog bekijken op kassa,
de uitzending was op 17-03-06
#553335
Dit is wat ze schrijft:

Gunstige werking Omega-3
Er bestaat geen twijfel over de goede werking van Omega-3 vetzuren. Het is het meest onverzadigde vetzuur en is van invloed op de beweeglijkheid van celwanden. De Omega 3 vetzuren hebben ook een beschermende werking tegen vrije radicalen (dat is een natuurlijk oxidatieproces). Deze vetzuren hebben verder een gunstig effect op het hart en de vaten.


Internist: eet vis!
Kassa heeft aan Johanna Assies, internist / endocrinoloog in het AMC gespecialiseerd in vetstofwisseling gevraagd of het nodig is om visolie-capsules te slikken. Zij vindt van niet en waarom ze het zelfs met klem afraadt valt hieronder te lezen:


- Er worden valse zekerheden gecreëerd en daarmee een onterechte gerustheid opgewekt. Het is zelf kwalijk want het zet mensen op een verkeerd spoor, namelijk dat ze hun slechte eetgewoontes en leefpatroon kunnen rechtzetten met dit soort pilletjes. Maar dat kan absoluut niet. Daarvoor moet men toch echt meer bewegen, minder eten en zorgen dat het voedingspatroon in balans is.- Met ons huidige voedingspatroon krijgen we inderdaad minder/te weinig Omega 3 vetzuren binnen en meer/te veel Omega 6. De verhouding is dus scheef geworden. De hoeveelheid Omega 3 wordt met alle visolie-capsules echter weer uit balans getrokken. Het gaat namelijk om het totaalplaatje van alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Bij vetzuren is de juiste verhouding van groot belang. De wetenschap weet nog helemaal niet of het geïsoleerd toedienen wel het zelfde gunstige effect heeft als het binnenkrijgen via natuurlijke voeding, daar zitten namelijk nog zoveel meer waardevolle stoffen.


- Er moeten eerst veel meer gecontroleerde onderzoeken worden uitgevoerd waarbij ook lange termijn effecten worden onderzocht. Het ziet er namelijk naar uit dat een te veel schadelijker is dan te weinig. Baat het niet dan schaadt het niet gaat hier dus echt niet op. Als je teveel binnenkrijgt van Omega 3 werkt het echter tegen je waardoor de cellen juist niet meer zo goed beschermd worden tegen het oxidatieproces met vrije radicalen.


- Als je gevarieerd en gezond eet en leeft en voldoende beweegt, krijg je genoeg Omega 3 binnen dus zijn dure capsules volstrekt overbodig.


Claims visolie-capsules nog onvoldoende bewezen
De voordelen zijn niet zo eenduidig als de industrie ons wil doen geloven, al helemaal niet in pilvorm. Op alle potjes staan absurde en voorbarige claims. De uitkomsten van gemeenschappelijke studies zijn namelijk uiterst inconsistent en de positieve effecten zijn marginaal. Er moeten eerst veel meer gecontroleerde onderzoeken worden gedaan.


De claim dat het helpt tegen ADHD bij kinderen is ook nog niet goed bewezen. De resultaten uit het onderzoek hebben verschillende uitkomsten, het kan vriezen en het dooien. Er zijn nog onvoldoende studies om er echte conclusies uit te trekken.


Dosering omega 3 vetzuren uit voedsel/vis
De Gezondheidheidsraad adviseert aan volwassenen, net als in de VS, per dag 0,2 gram (200 mg) visvetzuren bij voorkeur verkregen uit voeding. Als je 2x per week vis eet, is dat ruim voldoende. Dat is in verhouding ook veel goedkoper dan capsules. Vis uit blik volstaat ook prima.

Voedingsmiddelen verrijkt met Omega 3 vetzuren
Er zijn ook nog andere producten waar Omega 3 aan is toegevoegd zoals eieren, brood en vleeswaren. Daarvoor geldt ook dat de effecten daarvan voor het menselijk lichaam nog niet zijn onderzocht.
#553338
Ik denk zelf dat er wel behoorlijk ver-gaand onderzoek is gedaan naar de gunstige werking van visolie. En er zijn ook behoorlijke diepgaande/vergaande studies gedaan met visolie en depressies bijv. Dus ik weet niet persee of het waar is, wat mevrouw de Internist daar beweerd. Aan de andere kant ben ik wel met haar eens dat als je 2 keer per week vis eet (en dat geldt ook voor de honden): dan moet dat genoeg zijn.
#553833
Heel veel mensen eten tegenwoordig niet elke dag gezond, stress, vervuiling

Als je iedere dag gewoon gezond eet, niet teveel, niet te vet, veel afwisseling en voldoende bewegen.
Klein beetje vlees, vis(100 gr, is meer dan voldoende) dan zou je alles binnen kunnen krijgen.

Echter de voeding is niet meer zo rijk als vroeger, meer vervuiling. Zalm mag je eigenlijk maar 1x per week eten i.v.m. vervuiling.
Het schijnt dat vooral vrouwen te weinig vit. A en magnesium/calcium binnenkrijgen.
Een supplement is dan aanbevolen waar alles inzit.

www.ortho.nl

Karin
#554992
Lizzy schreef: Aan de andere kant ben ik wel met haar eens dat als je 2 keer per week vis eet (en dat geldt ook voor de honden): dan moet dat genoeg zijn.
ik geef mijn hondjes 1x p/week vis zalm of makreel
1 daarvan lust het absoluut niet die geef ik een blikje
en 1xper week een visoliecapsule is dat genoeg
of geven jullie meer , want ik wil niet teveel en niet te weinig geven .
Laatst gewijzigd door maja op ma 22 mei 2006, 21:32, 1 keer totaal gewijzigd.
#555063
Ik geef eigenlijk ook niet meer als dat en ik merk niet dat mijn honden daar nadelige gevolgen van hebben. Brutus krijgt als enige wat vaker visolie, omdat hij artrose heeft.
Laatst gewijzigd door Lizzy op ma 22 mei 2006, 22:20, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door