Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Javelin
#47333
hoi
ik ben nieuw op deze site.
onze Jack russel van 9 (bijna 10) heeft een probleem met blaasstenen, ze krijgt hiervoor speciale voeding, maar eet hierbij ook winter wortel ze is hier gek op en het lijkt alsof we haar geen groter blezier doen dan haar een stuk te geven, kan dit kwaad?
???
Door Lizzy
#47335
Hoi Javelin, wat voor speciale voeding krijgt jouw Jack Russel?

Ik denk overigens niet dat winterwortel kwaad kan. Hij heeft er ook niet zoveel aan, qua het eruit halen van voedingsstoffen omdat een hond de cellen van een plant niet kan verteren. Maar kwaad kan het niet.

Groetjes, Lizzy
Door Lizzy
#47367
Mmm, misschien niet zo gek idee om hem op versvlees over te zetten. Dit werkt bij de gemiddelde blaasgruis veel beter als dit soort brokken.

Heeft hij struviet? Of een andere blaasgruis?y

Groetjes, Lizzy
Gebruikersavatar
Door chooky
#47369
Kan iemand misschien een keertje uitleggen wat blaasgruis precies is (behalve dan dat het steentjes zijn in de blaas dan ;D) en hoe het ontstaat, voor zover bekend, en wat de speciale brokken menen ertegen te kunnen doen, en evt. wat versvlees daarvoor kan betekenen.
Ik weet nu alleen van meerdere mensen dàt versvlees beter helpt dan brokken en niet waarom. Weet iemand anders dat wel?
Door Lizzy
#47386
Hahaha, daar vraag je me wat! Een simpele vraag, een gecompliceerd antwoord!! Want, er zijn meerdere oorzaken. En soms is het zelfs een combinatie van oorzaken. En er zijn dus ook verschillende type blaasgruis en die zijn dan opgebouwd uit andere mineralen.

OK, de eerste oorzaak zijn mineralen die in grote hoeveelheden in de urine voor kunnen komen. Dat kan zijn magnesium, fosfor, calcium en ammonium. Deze gruis/steen (geloof mij nou maar ;D) wordt veelal veroorzaakt door voeding (lees brokken - daar zit gewoon teveel onnatuurlijk mineraal in). Voeding kan dit probleem dus ook oplossen. De dierenarts geeft je een brok waar weinig bepaalde mineralen inzitten. Maar waarom gewoon geen natuurlijke voeding?!!! Overigens zie je hier ook nog wel eens een combinatie van mineralen in 1 blaasgruisje. Nooit twee tegenovergestelde blaasgruissoorten (als calcium en uraat) maar wel complementaire mineralen.

Tweede oorzaak: bacteriën. Er kunnen bacteriën in de urine voorkomen (blaasontsteking) zoals E. Coli of bijv. Staph. spp. Deze horen niet in urine want urine is steriel. Maar, deze bacteriën helpen dus mee om blaasgruis te creeeren. Ze verzieken trouwens dusdanig het millieu van dat de pH waarde veranderd in een pH waarde waar de bacterië zich OOK nog eens perfect thuis voelt. Hier wordt antibiotica voorgeschreven en meestal ook een brokkendieet die de urine zuur maakt (meestal gaat het hier trouwens om Struviet). De urine kan dus ook zeer goed aangezuurd worden met vitamine C, cranberry en natuurlijk : vers/rauw vlees!

De pH waarde van de urine, maar eigenlijk een aangeboren afwijking is oorzaak 3. En dit heeft vaak een aangeboren oorzaak. Neem nou de Dalmatische hond. De Dalmatische hond zal een zure urine ontwikkelen wanneer je hem voert met een purine rijke voeding. In deze zure urine vormt de Dalmaat dan uraatkristallen in zijn urine. Meer honden zijn met soortgelijke "afwijkingen" behebt. Maar OK, honden zonder afwijking hebben een zurige urine (pH waarde van onder de 7.0 en zo ongeveer rond de 6.4). En sommige blaasgruisjes vormen zich in zure urine en andere vormen zich in alkalische urine (struviet bijv). Schnauzers hebben overigens ook een aangeboren afwijking waardoor ze gevoelig zijn voor blaasgruis. Dit is dan weer een ander type blaasgruis als die de Dalmaat bijv. heeft.

Medicijnen kunnen oorzaak zijn van blaasgruis. Er zijn bijv. medicijnen die de pH waarde van de urine veranderen waardoor blaasgruis kan optreden. Sommige medicijnen kunnen het calcium niveau in de urine verhogen waardoor er blaasgruis kan ontstaan. En, er zijn ook medicijnen die gewoon letterlijk blaasgruis kunnen veroorzaken. Voorbeeld daarvan is prednison.

Ziektes zijn oorzaak nummer 5. Problemen met de lever (shunts) kunnen blaasgruis veroorzaken.

Maar goed, als je het bovenstaande leest, dn begrijp je ook gelijk waarom niet iedere blaasgruis hetzelfde behandeld moet worden. En dierenartsen hebben niet allemaal veel verstand van blaasgruis. En daar heb ik persoonlijk de afschuwelijkste dingen bij mee gemaakt (honden die nog maar op het nippertje gered konden worden). Dus, wees zelf altijd zeer bedacht wanneer de dierenarts blaasgruis constateert. Stel moeilijke vragen ala welk type gruis, wat is de pH waarde van de urine, etc. etc. En laat je nooit de eerste beste pak brokken aansmeren....

Groetjes, Lizzy
Laatst gewijzigd door Lizzy op zo 01 feb 2004, 11:33, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door