Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#517880
Suzanne schreef: Hoihoi,
Ik realiseer me dat ik een vraag op een verkeerde plek op dit forum heb gesteld en dat ik dat beter hier had kunnen doen.
Tsja, dat krijg je dan, als je in gesprek raakt over iets anders ;-))))

Feiten.
Ik kreeg van Rodi bericht (op mijn vraag daarnaar) dat het product wat ik nu geef voor 80% uit lamsHART blijkt te bestaan, voor 10% uit rijst en de overige 10% zijn 'vezels, vitamininen, mineralen'. Kreeg meteen een hartverzakking; ik had 'gehoopt' dat er tenminste een percentage aan spiervlees zou inzitten. Foutje.

Al met al heb ik nog een aardige hoeveelheid kvv in de vriezer van verschillende merken en soorten.

Maar, ook al met al heb ik al zo'n 15 zakjes met diverse barf-producten in de vriezer, al verdeeled in porties avondeten. Kipnekken, kipmaagjes, kiphartjes, biefstuk, kalfsoester... in diverse samenstellingen. Eigenlijk bedoeld voor de weekendmaaltijden ;-)

Ik wil namelijk eerst nog (veeeeeeeeel meer) lezen over Barf voordat wij (man en ik) kunnen besluiten om er volledig toe over te gaan. Want, Barfen 'doe je niet zomaar' daar moet je wel over nadenken, veel over weten en niet 'pleur een bot in zijn etensbak' want dan gaat het dus fout.

Goed, dat komt wel.
Belangrijk vind ik nu dat Merlijn hoe dan ook niets te kort gaat komen als wij (eventueel wat vaker dan 2 x per week) een van zijn maaltijden vervangen door echt vlees. Merlijn eet 2 x per dag. Een van die maaltijden is ofwel een 'complete brok' (niet slaan) ofwel een kvv-maaltijd in een 'complete versie'.

Is er een kant en klaar 'aanvullingspreparaat' wat ik eventueel kan geven? In zijn brokken en kvv zit natuurlijk wel van alles aan 'aanvulling' maar het is een puber van bijna 8 maanden en ik wil absoluut NIET dat hij ook maar de kans loopt iets te kort te komen!
Je wilt 2 dagen zelf gaan samenstellen, naast kvv en brokken? Nou, dan zou ik me helemaaaaal niet druk maken over tekorten! Brokken bevatten namelijk eerder teveel (onnatuurlijk) vitamines en mineralen als te weinig. Bovendien, zo snel loopt een hond geen tekorten op. Ik zou zeker geen vitamine of mineralenpreparaat erbij gaan geven, want de kans dat je juist alleen maar dingen uit balans haalt en schade aanricht is groter als dat je er goed mee doet.

Je hebt : Kipnekken, kipmaagjes, kiphartjes, biefstuk, kalfsoester.

En dit geef je naast de Rodi Lam & Rijst? Nou prima! Daar zit geen kip in. Het nadeel is natuurlijk wel dat je al veel orgaanvlees voert met de Rodi. Ik zou dus zelf geen orgaanvlees in de zelf samengestelde maaltijden stoppen. Je kunt de kippenmaagjes en hartjes natuurlijk opmaken, maar ik zou (zolang je die Rodi voert) geen orgaanvlees meer kopen.

Biefstuk is natuurlijk inderdaad veeeeel te duur en kalfsoester idem dito. Niet dat het kwaad kan hoor, maar koop de volgende keer vooral gerust goedkoper in ;D. Runderkopvlees is prima en niet duur.

OK, ik zou zelf 1 maaltijd per week vis geven. Hele/rauwe sardientjes. Makkelijk aan te komen (markt, visboer) en gezond en een 'heel prooidiertje' en het bevat gezonde omega 3 vetzuren.

Je zou 1 keer per week een maaltijd kunnen geven van spiervlees (biefstuk, kalfsoester ;D of runderkopvlees) met bijv. wat groentemix of restjes groente van je eigen maaltijd en toe een paar kippennekken.

Nou, ben je al 1 dag onder de pannen ;D!

Je zou 1 maaltijd kunnen geven met de kippenhartjes en maagjes (tot ze op zijn). Hier zou je ook wat groente aan toe kunnen voegen. En weer wat kippennekken.

Je kunt nu ook gerust nog een maaltijd geven met runderkopvlees, omdat je dus Rodi Lam voert. Eventueel een rauw eitje erbij. En eventueel weer wat tafelrestjes.

Als ik jou was zou ik zeker ook proberen om vuile runderpens te scoren. Dit verkopen de meeste dierenspeciaalzaken wel. Je moet wel rauwe vuile pens hebben en geen gestoomde (ik was laatst in een DSZ en daar hadden ze gestoomde pens :o). Je kunt dit ook mengen met bijv. groente. Of een rauw eitje. Maar kippennekken toe mag ook.

Misschien lukt het je ooit eens om eend bij bijv. de Lidl te scoren! Je kunt dan een maaltijd geven met gewoon een deel van een hele eend. Vaak zijn ze niet ongelofelijk duur bij de Lidl.

Barfplaats wordt gesponsord door