Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Suzanne
#509205
Tsja.. eigenlijk zegt de titel het al, maar toch even voor de zekerheid van dit domme gansje ;-)

Als ik bijv. een lamsribbetje als tractatie wil geven... is het dan de bedoeling dat dit 100% vers is, dus rauw, niet ingevroren? Of mag het ingevroren zijn geweest? Of, belangrijker MOET het ingevroren zijn geweest.

Enne.. waarschijnlijk al even dom.... is het dan de bedoeling dat Merlijn (Sheltie van 7 maanden) het bot ook (deels) opeet of is het de bedoeling dat hij het vlees ervan opeet.

Voorlopig is het alleen mijn bedoeling om 'dit soort dingen' als tractatie te geven, dus extra naast zijn eten. Kan vast wel he? Als ik dat niet elke dag doe ;-)

Groetjes,
Suzanne
Door Lizzy
#509212
Joh, dit zijn toch geen domme vragen :o! In tegendeel!

Ik zou nooit 1 enkele rib geven. Dit is 1 keer gigantisch misgegaan bij mijn Linga (pup) en ik geef dus nooit meer enkele ribben. Wel meerdere ribben aan elkaar, met vlees ertussen. Het mag invroren zijn geweest het mag ook direct gegeven worden: dat maakt echt niet uit.

Qua het opeten van Merlijn: dit hangt er helemaal vanaf of hij gewend is aan het eten van botten. Op zich, als je ribben ter tractatie geeft (en dus niet als calciumleverancier binnen je barf maaltijd - zoals je dus zelf al schrijft: als extraatje, niet iedere dag) : dan hoeft hij het bot niet op te eten. Maar als hij gewend is aan bot: mag het wel. Onze Linga is nu 9 maanden en eet sinds een maand of 2 alle botten van grotere dieren helemaal op. Dus ook lamsribben.
Door Truus
#509214
Domme vragen bestaan hier niet hoor ;).

Je hoeft ze niet persé in te vriezen maar als voorraad is het wel makkelijk.
Heb je ook al eens om te beginnen aan platgeslagen kippennekken gedacht? Daar kan echt niks mis mee gaan.
Het is ook de bedoeling dat Merlijn het bot op eet als alles maar RAUW is en niet gekookt!
Heb je ook het bottendocument al gelezen?:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=801
Door tieneke
#509345
Ik zou zeker nog geen ribben en ander groot bot geven ;)
Eerst beginnen met wat kippennekjes en na een paar keer eens een kipkarkasje geven.
Als dit allemaal goed gaat pas beginnen met bijv een stuk lamsrib of halve kip etc,zeker erbij blijven met het eten van deze botten.
En vers of ingevroren mag alletwee,hier heb ik vanavond verse jonge Kachna(eend)gekocht die morgenochtend samen met wat kippenhartjes op het menu staat,ik denk eerlijk gezegd niet dat ze veel verschil proeven :-\
#509630
Hoihoi
Nou, ik heb ze hoor :-)
Drie kippenekjes. De slager had nog nooit zo gek gekeken, maar dat terzijde.
Ik zal ze zo met enig geweld platslaan ;-) en dan maar 's kijken wat er gebeurt als ik er daar 1 van geef. Het zijn overigen 'stukjes' van een cm of 4 groot, dus vast niet de hele nek? Ze zijn wel rauw, onbewerkt, niet ingevroren geweest....
De slager vond trouwens de botjes daarin vrij hard en scherp , en ik ook, dus even voor de zekerheid..... kan het echt geen kwaad? ;-)

Groetjes,
Suzanne
Door geer
#509636
Volgens mij ben je ook niet helemaal zeker wat het verschil of de overeenkomst is van rauw/vers/diepvriesvoer etc. Tenminste, dat maak ik uit je eerste vraag op. 'T is ook soms een beetje verwarrend.

Met 'vers' wordt niets anders bedoeld dan rauw en onbewerkt. En met onbewerkt wordt bedoeld onverhit en niet geconserveerd: gewoon rauw dus ;) Maar het maakt dus helemaal niet uit of het ingevroren is geweest. Dus je hoeft niet altijd de meest verse, net geslachte diertjes te vinden en die direct te geven omdat het dan niet meer vers is. Vers is eigenlijk een beetje een misleidende term, 'rauw' is beter ;)
#509742
Suzanne schreef: De slager vond trouwens de botjes daarin vrij hard en scherp , en ik ook, dus even voor de zekerheid..... kan het echt geen kwaad? ;-)

Groetjes,
Suzanne
Gelukkig zijn slagers slagers en geen hondenvoedingsspecialisten ;). Wij zijn dat wel. En nee, kippennekjes kunnen geen kwaad. Ik vind dit zelfs zeer zacht bot. Mijn pupsel Linga kreeg dit al toen ze 5 weekjes oud was!
Door Suzanne
#509830
Hoihoi,
Ja, ik zit inderdaad met het woord 'vers' en 'rauw'....
Voor mijn gevoel is 'rauw' perse 'vers' dus niet ingevroren geweest, maar in dit kader van barfen geldt dat dus zeker niet. Dan is 'rauw' meer ongekookt, ongebakken, ongebraden.

Als ik dus 'vers van de kip' iets invries en later ontdooi en dat aan Merlijn geef is het nog steeds 'rauw' volgens het barfprincipe. Ik ga daar ff aan wennen ;-)

Dan zijn de kipnekjes inderdaad prima geschikt zoals ik ze gekregen heb. Ik laat jullie weten hoe hij erop reageerde; ik ben erg benieuwd! ;-)

Groetjes,
Suzanne
Door Suzanne
#510688
Hoihoi,
Merlijn heeft op zaterdag een nekje gekregen .. een kippenekje dus.
Nounou... daar kon hij dus ff niets mee :-)
Eraan likken... denken 'was DAT nou??'... teruglopen, in bek nemen, neerleggen, bek likken....
Uiteindelijk heb ik er 3 minuscule stukjes af 'gescheurd' (stukjes 'vlees' dus) en die gevoerd. Ja, dat lustte meneer wel. Toen het 'hele' nekje weer neergelegd. En ja, toen had hij het! Kauwen, en weg!!!

Kijk, dat was dus leuk!!!

Maar 's zien hoe hij er een volgende keer mee omgaat en wat daarna ons volgende projectje gaat worden.

Groetjes,
Suzanne
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door