Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Sander
#43484
Vraagje: als het om Salmonella gaat wordt altijd gezegd dat het maagzuur van een (versgevoerde) hond sterk genoeg is om de bacterieen te doden. Prima, maar hoe zit het dan met probiotica? Komen die dan eigenlijk wel in de darmen terecht, of worden die ook allemaal door het maagzuur om zeep geholpen?
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#43486
Goeie vraag! Ik vraag me dat (sinds het boek van Mogens) ook af! Ik weet alleen het antwoord niet....
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 27 jan 2004, 15:03, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Sander
#43489
Zelf heb ik het idee, dat er ondanks het maagzuur toch nog bacterieen levend door de maag heen komen. Ook Salmonella dus. Maar voor een gezonde hond met een goede weerstand zal dit geen problemen opleveren. Voor gezonde mensen levert een Salmonella besmetting geloof ik ook niet zoveel problemen op, terwijl ze toch een veel minder sterk maagzuur hebben. Maar het is natuurlijk maar een idee.
Door qyan
#43490
Lizzy schreef: Goeie vraag! Ik vraag me dat (sinds het boek van Morgens) ook af! Ik weet alleen het antwoord niet....
vraag het me ook weleens af, maar als ik kijk naar de periode dat qyan probiotica pillen kreeg voor de diaree moet ik toch eigenlijk wel concluderen dat het helpt.
met diaree, hup, probiotica en volgende dag was het goed.
of toeval en had ik gewoon 2 a 3 dagen moeten wachten met de probiotica en had zijn diaree dan weg geweest ??? :-\
Door roger
#43491
<<Vraagje: als het om Salmonella gaat wordt altijd gezegd dat het maagzuur van een (versgevoerde) hond sterk genoeg is om de bacterieen te doden. Prima, maar hoe zit het dan met probiotica? Komen die dan eigenlijk wel in de darmen terecht, of worden die ook allemaal door het maagzuur om zeep geholpen?<<



Sander, dat is een heel goei vraag waar ik ook eigenlijk al heel lang mee zit.

Er word aangenomen dat een klein gedeelte de darmen wel levend bereikt maar ik denk dat heel wat klassiek geschoolde voedingsspecialisten daar sterk aan twijfelen, tenminste wat menselijke voeding betreft.

ik hou het op het voordeel van de twijfel en geef yoghurt af en toe, vuile pens , pens- en boekmaag inhoud à volonté (maar ze vreten het niet echt veel) en ik ga nu proberen met kefir , dat zou tot PH 3 kunnen gaan en het is natuurlijk ook nog te zien of je het op nuchtere maag geeft of op een moment dat de maagsappen het zuurst zijn, mochten deze dan al of niet constant zijn.

gr.
Roger.
Door Janet
#43499
Was het niet zo dat sommige micro-organismen een dusdanig sterke celwand hebben dat ze tegen maagzuur bestand zijn en daardoor de maag kunnen passeren? In het kader van overleving zou aanpassing de beste optie zijn. En ééncelligen kunnen makkelijker/sneller aanpassen aan de omgeving dan meercellige wezens, volgens mij.
Door Paul_Barte
#43500
Sander ben het grotendeels met je eens :)

We komen nu bij een verschrikkelijk moeilijk onderwerp en dat is de werking van het immuunsysteem.......

Er zijn onderzoeken geweest dat 1 tot 10% van de cellen 'overleven' en dus in de dunne darm terechtkomen, dit verschilt van stam tot stam. Het kan zelfs dat ze alsnog in de dunne darm (voor een deel) om zeep worden geholpen door de werking van galzouten.
Daarnaast heb ik wel eens gelezen dat met name Lactobaccillus zelf melkzuur aanmaken en dus aardig bestand zijn tegen het maagzuur.
Verder meen ik me te herinneren dat de probiotics ook nog voor een deel opgenomen worden door de maagwand voordat ze allemaal dood zijn.
Je praat vaak over miljoenen tot zelfs miljarden cellen!!

De werking van de probiotics komt niet alleen uit het hetgeen wat zich in de darmen bevindt maar ook van binnenuit!!!
Door Sander
#45190
Paul_Barte schreef: Sander ben het grotendeels met je eens :)

We komen nu bij een verschrikkelijk moeilijk onderwerp en dat is de werking van het immuunsysteem.......

Er zijn onderzoeken geweest dat 1 tot 10% van de cellen 'overleven' en dus in de dunne darm terechtkomen, dit verschilt van stam tot stam. Het kan zelfs dat ze alsnog in de dunne darm (voor een deel) om zeep worden geholpen door de werking van galzouten.
Daarnaast heb ik wel eens gelezen dat met name Lactobaccillus zelf melkzuur aanmaken en dus aardig bestand zijn tegen het maagzuur.
Verder meen ik me te herinneren dat de probiotics ook nog voor een deel opgenomen worden door de maagwand voordat ze allemaal dood zijn.
Je praat vaak over miljoenen tot zelfs miljarden cellen!!

De werking van de probiotics komt niet alleen uit het hetgeen wat zich in de darmen bevindt maar ook van binnenuit!!!

En hoe zit het dan met Salmonella? Bereikt dat dan ook de darmen en wat gebeurd daar dan mee?
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#45198
Salmonella is gevoelig voor zuren en dus voor een lage pH waarde. De pH waarde van het maagzuur van een hond (wanneer hij geen koolhydraat heeft gegeten) is pH 1. Da's erg zuur!! Bij mijn weten overleeft salmonella daar niet in.

Dit wordt eigenlijk onderschreven door:

Quote van : http://www.madsci.org/posts/archives/ma ... .Bc.r.html

"Also, acid-sensitive pathogens such as Salmonella have proven to be infective in small doses -- if they are
protected from the stomach acid by being covered by the food, especially fatty food, such as chocolate, cheese, and even hamburger (good reason to
chew your food well)".

En:

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=10657"3:

"Acid-Sensitive Enteric Pathogens Are Protected from Killing under Extremely Acidic Conditions of pH 2.5 when They Are Inoculated onto Certain Solid Food Sources" ~

En: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... ds=8132468

Dit is misschien ook leuk om te lezen: http://gsbs.utmb.edu/microbook/ch095.htm

En misschien moet je dit ook nog even lezen want dat is ook wel interessant!

Lactobacillus GG is the most clinically proven and scientifically documented strain of bacteria available, shown to help maintain a healthy intestinal flora. In study after study, LGG has been proven to better withstand stomach acid and form a stronger barrier to bad bacteria than other Lactobacillus varieties, including L. acidophilus.

To learn more, go to http://www.newhope.com/news.cfm?news=1257

Groetjes, Lizzy
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 27 jan 2004, 11:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Sander
#45215
Poe, je zet ons wel aan het werk zeg :)
Wel interessant om te lezen overigens. Hoewel het meeste over mensen gaat, denk ik dat het voor het belangrijkste deel ook wel voor honden opgaat.
Ik heb meteen ook het antwoord gevonden op een ander probleem waar ik mee zat: natuurlijke mensenvoeding en vittamine B12.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#45222
Hoi Sander, gne gne! Maar het was niet mijn bedoeling om je aan het werk te zetten hoor!

Ja het gaat over mensen en er is natuurlijk wel zeker verschil. Ons maagzuur is bijv. minder zuur. Mag ik vragen wat jouw probleem was met natuurlijke mensenvoeding en vitamine B12? Ik ben zo nieuwsgierig als de pest ;D!
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 27 jan 2004, 12:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Paul_Barte
#45225
Bij een eventuele 'salmonella explosie' kan een hond wel degelijk ziek worden maar dat is zeldzaam.
Een brokkenhond kan OOK ziek worden want salmonella kan overal vandaan komen.

Evenals bij mensen gaan dan de zwaksten in de samenleving onderuit (meestal zijn dit de oudjes met een sterk verminderde weerstand).

Een versvleeshond die goed in zijn vel zit en een goed immuunsysteem heeft zal beslist ziek worden in zo'n geval maar dat geheid overleven............en dat durf ik dus niet te beweren van honden die op brokken staan.
Door Sander
#45226
Lizzy schreef:Mag ik vragen wat jouw probleem was met natuurlijke mensenvoeding en vitamine B12?
Ja dat mag best! Zal ik dan ook maar meteen het antwoord geven? Mijn vraag was hoe je bij een menu van uitsluitend (rauw) plantaardig materiaal aan voldoende vitamine B12 komt. De oplossing is dat darmbacterieen dit voor je maken. Mits je natuurlijk bezit over een gezonde darmflora.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#45232
Sander schreef:
Ja dat mag best! Zal ik dan ook maar meteen het antwoord geven? Mijn vraag was hoe je bij een menu van uitsluitend (rauw) plantaardig materiaal aan voldoende vitamine B12 komt. De oplossing is dat darmbacterieen dit voor je maken. Mits je natuurlijk bezit over een gezonde darmflora.
Dank je Sander! Interessante vraag trouwens en een interessant antwoord! Ik had dat zelf niet gelezen, maar ik ga dat nog een keer lezen want ik ben vegetarier en dit boeit me dus.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door