- zo 05 feb 2006, 16:24
#484591
Ik lees hier toch ,niet altijd......
Deze haringen worden gevangen nog vóór de paaitijden. Dan zijn ze het vetst, omdat ze dan het meeste hom (kuit) bij zich hebben. Dan zeggen we: de geslachtsorganen zijn uitgegroeid en goed. De vers gevangen haringen worden aan boord gekaakt. Dat wil zeggen de vissers halen de kieuwen er uit, het hart en het voorste deel van de darmen. Ze leggen de vissen in een kantje (tonnetje) en gooien er flink wat zout over. Het gebeurt ook wel eens dat de haringen aan boord worden ingevroren. Dan komen ze in de diepvries, los door elkaar (in bulk zegt de vakman) maar ook wel eens in kisten. Vissen die vers en ongekaakt zijn gaan naar de rokerijen, waar hele vlugge handen er gestoomde haring en gerookte haring, bokking, van maken. De andere vissen komen terecht bij de inleggerijen. Daar worden ze in het azijn met kruiden en ui gelegd. - Dat heet marineren, en zo krijgen we zure haringen.