Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door Spanielgek
#478564
Ik wilde even een vraagje stellen omtrent de kater van mijn zus.Het gaar hier om,ze had al een kater van een jaar en heeft er sinds 3 maand een kater bij gekregen van 4 jaar.
Die kater is onzinndelijk,en doet dus echt niets in de kattenbak,alles op de overloop dus het is echt geen pretje om dat elke dag op te ruimen.
Nu heeft ze contact met de vorige eigenaar op genomen,en waarschijnlijk komt het door stres omdat hij geen andere kat was gewend in z;n vorige huis.
Nu heeft ze van iemand gehoord van het middel Clomicalm,heeft iemand hier ervaring mee of dit de stres wat verminderd,en zo niet heeft iemand nog andere sugesties [medicijnen of dergelijke.
Alvast bedankt
#478568
En die kat was wel een kattenbak gewend?
Als hij steeds op 1 plek plast zou ik op die plek een kattenbak plaatsen ;) Sowieso, 2 katten 2 kattenbakken en iedere dag schoonmaken, zeker als de kat moeite heeft met op de bak gaan, misschien wel vaker dan 1 x per dag.
En misschien de kat goed laten wennen aan de kattenbak door hem een paar dagen in een bepaalde ruimte op te sluiten met een mandje, eten en drinken en een kattenbak als er niet op de kat gelet kan worden.

Ook misschien aan de vorige eigenaar vragen welk merk kattengrit die had, katten kunnen daar erg moeilijk in zijn.

Ook zou ik de kat zijn urine ff laten checken bij de dierenarts zodat je zeker weet dat de kat geen medisch probleem heeft.
Is het trouwens een gecastreerde kater?

Ik zou eerst meer in oplossingen denken, voor dat ik naar een middel als Clomicalm zou grijpen.
Je zou bv Bach Bloesem Rescue remedie kunnen proberen.
Door sylvia
#478749
Ik zou niet gelijk met antidepresiva gaan gooien, dat is een laatste redmiddel.
Katten kunnen om heel veel reden niet op een bak gaan de meest voorkomende reden zijn:

De bak is niet schoon, sommige katten vinden dat al als er 1 ding in de bak ligt.

De kattenbak heeft een overkapping, zeker als de kat zich in een vreemde omgeving bevind kan een afgesloten katten bak onveilig aanvoelen.

Verkeerde korrels in de bak, katten kunnen heel pietleutig zijn over de korrels die in de bak zitten

Er komt al een andere kat op diezelfde bak, sommige katten plassen alleen in een eigen bak.

De bak staat op de verkeerder plaats.

het kan één van bovenstaande reden zijn, misschien zelfs wel allemaal, gewoion even van alles proberen.
Door Borke
#478776
Ik neem even aan dat beide katers gecastreerd zijn, zo niet dan zou dat voor mij stap nummer 1 zijn.
Is de nieuwe kat soms een ex-dekkater die recent gecastreerd is, want dan heb ik nog wel een ander idee.

Naast alle wijze woorden van de beide Sylvia's nog even dit.
Hoeveel kattenbakken staan er in het huis, zijn dit bakken met een kap erop?
Zorg voor in ieder geval minstens 2 bakken en zonder kap. Het komt voor dat een kat gestresst is en dan niet op de bak mag van de andere kat, of gewoonweg niet durft op die bak te gaan. Een kap erop verergert dit alleen maar.

Zelf hebben wij een half jaar getobt met onze eigen ex-dekkater die naast de bak bleef plassen.
Homeopathie in combinatie met benchtraining etc en uiteindelijk toch Clomicalm en dat slikt hij nu al jarenlang. Het is chemische troep die je beter niet aan je kat kan geven, ik heb al een aantal malen geprobeerd om de dosering te verlagen, altijd is plassen naast de bak het resultaat.

Als de suggesties die door anderen en door mij gegeven zijn niet helpen, probeer dan een bench te lenen en die op de overloop te zetten met een kleine kattenbak erin (je kan zo'n plastic schonendoos gebruiken). Doe dat in combinatie met maatwerk homeopathie (dus niet iets standaard kopen, maar na consult met homeopaat).
Helpt dat niet, dan zou ik aan grover geschut als Clomicalm gaan denken. Bedenk wel dat het risico is dat de kat (net als de onze) jarenlang dagelijks gepild moet worden en dat is niet bij alle katten zo gemakkelijk...
Door hamada
#481940
wij kregen een sterk verwaarloosde en daarmee getraumatiseerde kat in huis die constant bij enige stress onzindelijk werd. Eindeloos geprobeerd met benchtraining, feromonenstekkers, wisselende kattenbakken/kattenbakspul, en het neerzetten van bakken op de plekken waar hij wel zijn behoeftes deed. Niets hielp lang genoeg. Na een week benchtraining hoefden we maar een keer 's avonds wat later thuis te komen of het was weer 1 of 2 weken mis. :(
Uiteindelijk ten einde raad clomicalm laten voorschrijven en dit hielp inderdaad. De eerste 8 maanden was het gelijk weer mis als hij een pil oversloeg.
ook Tannetje Koning vond Prince erg depressief ogen, dit ook door zijn reactie op een homeopathisch middel, dus heb ik de clomicalm maar even volgehouden.
Nu lijkt hij zich beter te voelen en is hij sinds een maand ongeveer "clean". We hopen dat het goed blijft gaan.
Ik heb dus ervaring met het goede effect van clomicalm, maar sluit me helemaal aan bij de eerdere tips. Zonder zulke zware medicijnen is natuurlijk het beste. Maar als alle pogingen niet helpen dan denk ik dat een dergelijk zwaar middel toch de moeite van het proberen waard is.
e kunt knap wanhopig worden van al die stinkende plekken in huis en als het een reden zou worden om een kat toch weer uit huis te plaatsen...dan maar chemisch bestrijden, denk ik maar.
#499705
Ik heb hele goede ervaringen met Clomicalm. Ik zou het echter alleen geven als al het andere (via dierenwinkel en dierenarts) niet werkt en onder begeleiding. Check eerst via de dierenarts of er absoluut geen med. oorzaak is te vinden + je moet zeker weten dat de nieuweling echt de schuldige is. Misschien is het eerste poezebeest in de stress geschoten en (tijdelijk) onzindelijk.
Je zou contact kunnen opnemen met Nienke Endenburg, Universiteit Utrecht. Zij kan je goed adviseren mbt dit probleem + je evt. (tel) begeleiden mbt Clomicalm. Je kunt ook contact kunnen opnemen met Evelien van de Kamp (via internet zo te vinden), klassiek homeop., zij kan je wellicht een milder middel adviseren.

Succes !
Michelle
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door