pluto19612002 schreef:
Ik wil even wat in de groep gooien om wat meningen te horen:
met barfen proberen we het menu van de wolf/wilde hond na te bootsen....toch?
Nee. Eigenlijk niet. Met BARF probeer je een zo gezond mogelijk hondenmaal voor te zetten dat links en rechts gebaseerd is op de oorsprong van het wezen (wolf). Waarbij vooral respect is voor het wezen carnivoor maar wat rekening houdt met de behoeftes van de hedendaagse hond.
Want een wolf eet geen 15% groentes.
Je hebt ook mensen die min of meer het menu van de wolf streng/strenger hanteren en die noemen zichzelf dan weer liever aanhangers van Tom Lonsdale of Raw Feeders. Zij voeren geen groentes (maar voeren wel vaak weer andere dingen waarvan in denk "huh? Wordt dit gegeten door een wolf? Dacht ut nieeeee"
).
De wolf eet graag de maag (met inhoud?) op.
Nope. In tegenstelling wat wordt beweerd eet een wolf de inhoud van de maag vaak niet op. Als de wolf ruim voldoende voedsel (prooi) kan vinden, dan schud hij de maag leeg en eet hij de inhoud niet op.
Ik neem aan dat de groenten die daar inzitten al wat verteerd zijn? Zou koken van verse groenten niet een betere immitatie zijn van half verteerde maaginhoud?
De grassen en kruiden die daar in zitten zijn voorverteerd. Maar waarom zou koken een betere immitatie zijn van de maaginhoud (stel dat ze die al zouden eten, maar nogmaals, dat doen ze niet : lees daarover boeken van David Mech)? In de maag van de prooi komt het groen toch ook niet in aanraking met kokend maagzuur/wordt het groen toch ook niet verhit? Verhitting heeft 1 heel groot nadeel. En dat is dat het vitamines en enzymen kapot maakt. Als je rauwe groentes pureert, bereik je hetzelfde en meer. De plantencellen worden kapot gemaakt zodat de hond de voedingsstoffen uit groente op kan nemen en alle vitamines, vetzuren en enzymen blijven behouden.
Wolven met prooi in overvloed: die eten ongeveer 3% tot 5% dingen van plantaardige oorsprong. Denk dan aan besjes, knollen en grassen. Maar de reden dat ik groentes voer is niet omdat de wolf de inhoud van de maag zou opeten, maar omdat ik denk dat bio-industrie-vlees niet kan tippen aan wild vlees. Als je dus alleen vlees, vlees, vleesbotten, vlees, orgaanvlees van bio-industrie-dieren voert aan je hond, dan denk ik dat hij op den duur tekorten oploopt. Ook denk ik dat honden een leven hebben waarin ze meer risico lopen op kanker. Ze roken 23 uur per dag met de baas mee, ze ademen uitlaatgassen van auto's in (snuithoogte), ze hebben toch veelal stress te voorduren. En groentes staan nou eenmaal bekent om hun kanker-beschermende eigenschappen (bijv. chlorofyl).