Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Yari
#446856
Sorry, sorry, maar hier weer een vraagje over sperciebonen... :-[
Op een ander forum ging het ook weer over sperciebonen en daar plaatste iemand een opmerking dat sperciebonen stikstof bevatten en als je daar veel van geeft dat dat slecht is voor de nieren/lever.
Ik denk dat het net iets anders in elkaar steekt en dat er wel een kern van waarheid inzit, maar weet er het fijne niet van? Iemand anders toevallig?
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#446869
Ik denk dat deze persoon dit bedoelde:

"Sperziebonen zijn niet geschikt om rauw te eten. In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.

In rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten en kapucijners, maar ook in sperziebonen en snijbonen, zitten zogenaamde lectinen. Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen die bonen rauw eten. Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten en bonen kunnen de werking van de darmen ernstig ontregelen en bij langdurige consumptie de nieren beschadigen. De symptomen van een dergelijke lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree. Soms treedt ook een daling van de bloeddruk op".

Bron: voedingscentrum
Door Yari
#446904
Lizzy schreef: Ik denk dat deze persoon dit bedoelde:

"Sperziebonen zijn niet geschikt om rauw te eten. In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.

In rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten en kapucijners, maar ook in sperziebonen en snijbonen, zitten zogenaamde lectinen. Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen die bonen rauw eten. Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten en bonen kunnen de werking van de darmen ernstig ontregelen en bij langdurige consumptie de nieren beschadigen. De symptomen van een dergelijke lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree. Soms treedt ook een daling van de bloeddruk op".

Bron: voedingscentrum
Mss bedoelt ze dit idd wel, maar ze heeft het nergens over rauw of niet gehad.
Maar is het niet zo dat als je iedere dag überhaupt veel groentes geeft dat je daarmee de nieren/lever als het ware overbelast vanwege de plantaardige eiwitten (lage biologische waarde)?
Ik weet niet meer precies hoe dat ook alweer zat met die eiwitten eerlijk gezegd. Ik dacht dat dierlijke eiwitten voor de hond een betere verhouding van essentiële aminozuren bevatten dan plantaardige en dat er bij plantaardige dus ook aminozuren bijzitten waar de hond niets mee kan en dat die dus in de lever/nieren afgebroken worden. Als je dus veel plantaardige eiwitten geeft worden daardoor de lever/nieren dus overbelast. Zo zat het toch ongeveer?
Eigenlijk zoek ik daar nog een link over waar dat duidelijk uitgelegd staat. :-[
Maar stikstof (of een verbinding daarvan) bevatten sperciebonen dus naar jouw weten niet?
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#446910
Bedoelt ze qua stikstof dit?

http://www.dewassendemaan.be/groentewij ... ontjes.htm

En gepureerde rauwe groentes voer je bepaald niet voor de hoeveelheid eiwitten.... 100 gram andijvie bevat 1,75 gram eiwit. 100 gram worteltjes bevat 1 gram eiwit. Dus nee, met elke dag groentes belast je niet de nieren en ook niet te lever. Maar een hond is een carnivoor en geen konijn dus moet je hem sowieso niet meer als 15% a 20% groentes voeren.
Door Mevroi Kruim
#446997
Yari schreef: Mss bedoelt ze dit idd wel, maar ze heeft het nergens over rauw of niet gehad.
Maar is het niet zo dat als je iedere dag überhaupt veel groentes geeft dat je daarmee de nieren/lever als het ware overbelast vanwege de plantaardige eiwitten (lage biologische waarde)?
Ik weet niet meer precies hoe dat ook alweer zat met die eiwitten eerlijk gezegd. Ik dacht dat dierlijke eiwitten voor de hond een betere verhouding van essentiële aminozuren bevatten dan plantaardige en dat er bij plantaardige dus ook aminozuren bijzitten waar de hond niets mee kan en dat die dus in de lever/nieren afgebroken worden. Als je dus veel plantaardige eiwitten geeft worden daardoor de lever/nieren dus overbelast. Zo zat het toch ongeveer?
Eigenlijk zoek ik daar nog een link over waar dat duidelijk uitgelegd staat. :-[
Maar stikstof (of een verbinding daarvan) bevatten sperciebonen dus naar jouw weten niet?
In eiwit zit stikstof (en koolstof en waterstof en zuurstof) dus in die zin zit er stikstof in peulvruchten, net als in vlees.
Daarnaast hebben vlinderbloemigen, waartoe de peulvruchten behoren maar ook bv klaver, eht vermogen om stikstof uit de lucht te binden en via hun wortels in de bodem te brengen, zoals ook in het stukje van Lizzy staat. Dat is hun grote nut voor bv de biologische landbouw, als je in je grasland klaversoorten hebt staan hoef je niet meer met stikstofbevattende kunstmest te bemesten en da's heel erg goed vor het milieu. En in de akker- en tuinbouw worden vlinderbloemigen als bv luzerne als gronebemester gebruikt, dwz dat braakliggende grond ingezaaid wordt met luzerne, die dan stikstof uit de lucht in de bodem brengt. Na het groeiseizoen worden de planten dan ondergeploegd en dragen zo ook nog bij aan de bodemvruchtbaarheid en structuur.
Door Yari
#447192
Lizzy schreef: Bedoelt ze qua stikstof dit?

http://www.dewassendemaan.be/groentewij ... ontjes.htm

En gepureerde rauwe groentes voer je bepaald niet voor de hoeveelheid eiwitten.... 100 gram andijvie bevat 1,75 gram eiwit. 100 gram worteltjes bevat 1 gram eiwit. Dus nee, met elke dag groentes belast je niet de nieren en ook niet te lever. Maar een hond is een carnivoor en geen konijn dus moet je hem sowieso niet meer als 15% a 20% groentes voeren.
Ik zal het eens vragen.Weer hartstikke bedankt. ;)
En valt echt mee hoeveel eiwit er in groentes zit dan. Had ik best een stuk hoger verwacht. Weer wat geleerd. ;)
Door Yari
#447193
Kruimel schreef: In eiwit zit stikstof (en koolstof en waterstof en zuurstof) dus in die zin zit er stikstof in peulvruchten, net als in vlees.
Daarnaast hebben vlinderbloemigen, waartoe de peulvruchten behoren maar ook bv klaver, eht vermogen om stikstof uit de lucht te binden en via hun wortels in de bodem te brengen, zoals ook in het stukje van Lizzy staat. Dat is hun grote nut voor bv de biologische landbouw, als je in je grasland klaversoorten hebt staan hoef je niet meer met stikstofbevattende kunstmest te bemesten en da's heel erg goed vor het milieu. En in de akker- en tuinbouw worden vlinderbloemigen als bv luzerne als gronebemester gebruikt, dwz dat braakliggende grond ingezaaid wordt met luzerne, die dan stikstof uit de lucht in de bodem brengt. Na het groeiseizoen worden de planten dan ondergeploegd en dragen zo ook nog bij aan de bodemvruchtbaarheid en structuur.
Jij ook harstikke bedankt!!
Hihi, dat je nog reageert joh op wéér zo'n sperciebonen-topic!! ;D ;)
Door Yari
#448188
Kruimel schreef: Ja, als ik ze bij de biologische winkel zie liggen moet ik altijd ff grinniken ;D ;D ;D
Ik word nog een echte bonen-expert 8)
;D ;)
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door