Bullekes schreef:
uuuh toch maar effe vragen voordat ik het verkeerd doe!!! DE groetne gewoon schoonmaken zoals we ook voor mensen doen dus bij bv boontjes puntjes eraf snijden of bij nadere dingen iets eraf wortels bijvoorbeeld schillen??? Laat effe weten kan ik aan de slag!!! thanks
De puntjes van boontjes bevat juist de meeste vitamiene dus laten zitten!
(Ik haal voor mensen eten ook alleen de steeltje er af)
Wortelen en andere knolgroentes,kan je met 'n borsteltje schoonmaken en hoeft niet gechild,je kan ook 'n kleine hoeveelheid van de wortel groen/blad mee malen in de mix.
Alle bonen waar de boon IN de schil word gegeven, moet even gekookt worden om de PHASIN onschadelijk te maken.
Met tuinbonen word alleen de boon voor menselijke consumptie gebruikt, maar is i.d.d teveel zetmeel voor de hond en word net als andere peulvruchten zoals gedroogde bonen,erwten en kapucijners dus niet gevoerd.
De andere groentes gewoon goed wassen en van sommige bladgroentes haal ik de onderste stuk er af want dat kan some bitter zijn, zoals b.v de "pit" in struikje witlof.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Plantaardige gifstoffen
Peulvruchten en bonen (lectinen)
PHASIN - 'n soort eiwit - giftig voor mensen - wordt door koken onschadelijk gemaakt
In rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten en kapucijners, maar ook in sperziebonen,snijbonen en peultjes(snow peas), zitten zogenaamde lectinen. Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen die bonen rauw eten. Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten en bonen kunnen de werking van de darmen ernstig ontregelen en bij langdurige consumptie de nieren beschadigen. De symptomen van een dergelijke lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree. Soms treedt ook een daling van de bloeddruk op.
Het nut van lectinen
Het is niet helemaal duidelijk waarom lectinen in peulvruchten en bonen voorkomen. Lectinen beschermen de groente tegen aanvallen van bacteriën,
schimmels of insecten. Ook kunnen ze mogelijk een rol hebben bij de productie en opslag van voedingsstoffen tijdens de rijping en ontwikkeling van groente. Niet alle lectinen zijn even giftig voor de mens. Lectinen in
bonen zijn schadelijk terwijl lectinen in erwten en linzen praktisch ongevaarlijk zijn voor de mens.
Weken en lang genoeg koken
Lectinen (eiwitten met samenklonterende eigenschappen).
worden onschadelijk door de verse bonen beetgaar te koken of de rauwe peulvruchten te weken en in tien tot twintig minuten gaar te koken. Bij roerbakken is het belangrijk sperziebonen en snijbonen beetgaar te laten
worden. Peulvruchten en bonen die u diepgevroren koopt en peulvruchten en bonen in pot of blik zijn al voldoende verhit. Daardoor zitten er geenschadelijke hoeveelheden van deze stoffen meer in de groente.