Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

Door the dude
#422076
Deze korte uitleg over BARF heb ik geschreven omdat ik een simpele uitleg mistte. Dit document is bedoelt voor mensen die weinig tot niets van BARF weten. Als je besluit te gaan barfen raad ik aan je aan te melden op http://www.barfplaats.nl en in ieder geval het botten document + de lijst met gevaarlijke voedingsmiddelen goed te lezen.

1. Definitie

Wat is BARF ? BARF is de afkorting voor de term “Biologically Appropriate Raw Food” en is een voedingsmethode voor de hond (en kat). Er word geprobeerd de hond zo gezond en compleet mogelijk te voeren door rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken.

2. Uitgangspunten

Waarom rauw ? Het spijsverteringstelsel van de hedendaagse rashond is bijna identiek aan dat van wilde honden en wolven. Rauwe voedingsmiddelen zijn het meest geschikt omdat dit spijsverteringsstelsel hierin gespecialiseerd is. (Honden hebben bijvoorbeeld een zeer lage PH waarde in hun maag).

3. Het menu

Wat geef ik mijn hond dan ? Grofweg zijn er vier categorieën:
• Vleesbotten. Hiermee wordt bedoelt bot met vlees erbij. Voorbeelden zijn kippebouten, lamsribben.
• Orgaanvlees. Onmisbaar, het eerste wat wolven opeten van een prooi zijn de organen en met name de lever en het hart.
• Groentemix. Een mengsel van rauwe gepureerde groente. Sommige groente zijn niet geschikt en niet iedere BARFer geeft groentemix.
• Toevoegingen. Veruit de belangerijkste toevoeging is eieren. Zeer veel belangerijke eiwitten en goed verkrijgbaar. Andere veel voorkomende toevoegingen zijn: yoghurt, etensresten, visoliecapsules en knoflook.

Waarom geen brokken ? Brokken bestaan voor het overgrote deel uit voedingstoffen waar de hond niets aan heeft zoals granen. De dierlijke component is ‘diermeel’ een zeer veel bewerkte en dubieuze grondstof. (word o.a. in verband gebracht met de gekke koeizen ziekte en is sinds begin 2000 verboden als veevoer). Voor 1001 andere redenen: http://www.barfplaats.nl

Hoe geef ik dit mijn hond ? Honden, behalve sommige oudjes of honden met een slecht gebit, zijn zelf prima in staat om botten te verbrijzelen, halve kippen in stukken te snijden en scheuren en op te eten. Aggressief worden ze er echter niet van, zoals soms wordt beweerd.

4. Zelf samenstellen

Hoe ziet nu een compleet menu eruit ? Als basis van hun menu nemen veel BARFers de percentages van Ian Billinghurst, BARF pionier: 60% vleesbotten, 15/20% groetemix, 10/15% orgaanvlees, 5/10% toevoegingen. Het is met BARFen, net als in de natuur, niet belangerijk dat honden elke dag een complete maaltijd krijgen het gaat erom dat ze over een langere periode (2 weken/maand) alles in de juiste hoeveelheden binnenkrijgen.

Hoeveel moet ik geven ? Een hond heeft een ideaal gewicht als je zijn ribben net niet kan zien maar wel duidelijk kan voelen. Ervaren BARFers voeren daarom op het gezicht. Als je echter begint met BARFen ga je uit van de volgende percentages van lichaamgewicht/per dag: volwassen honden 2 – 5 %, pups 5 -10 %.

Hoe stel ik zelf een goed menu samen ? Kijk in je omgeving, zoek uit wat je allemaal kunt krijgen wat in de bovengenoemde categorieën past. Ikzelf kan bijvoorbeeld goed aan hele kippen komen, dat is dus wat mijn hond het meeste eet. Als orgaanvlees vind ik dat lever, hart en pens tenminste een keer per maand gegeven moet worden. Van de toevoegingen vind ik eieren onmisbaar. Om je te helpen rekenen kan je op http://www.barfplaats.nl de barf rekenhulp downloaden. Er zijn complete versvoeders te koop waarin alles wat de hond nodig heeft in de juiste verhoudingen aanwezig is (rodi, carnibest, energique, duck etc.). Het voordeel is dat het rekenwerk al voor je gedaan is het nadeel dat je niet zelf de controle hebt.

Pfff wat een gedoe allemaal Het lijkt nu inderdaad op een ingewikkelde puzzel, als je er echter een tijdje mee bezig bent word je steeds minder streng en merk je dat het eigenlijk net zo makkelijk is als zorgen dat jezelf goed eet.

Hoe vaak per dag geef je de hond te eten ? Honden zijn in staat ineens een grote hoeveelheid voedsel naar binnen te werken, tot wel 6 procent van hun lichaamsgewicht. In de natuur eten wolven ongeveer 4-6 keer per week en daarom geven veel barfers hun honden maar een keer per dag eten.

Welke voedingsmiddelen zijn gevaarlijk ? Wat veel BARFers niet geven, ikzelf ook niet, is varkensvlees ivm de kans op de ziekte van aujeszki (kleine kans maar als je hond het krijgt gaat hij zeker dood). Als je al zover bent gekomen met lezen raad ik je aan om je aan te melden op http://www.barfplaats.nl en er dieper in te duiken, hopelijk beslis je om ook BARF te gaan voeren !

Verspreid dit artikel zoveel je wilt maar verander niets en laat de inleiding + dit stukje aub staan.

Happy BARFing, the dude.

PS Deze 'dummies guide' heb ik geschreven om met name niet barfers te informeren, vinden jullie dit wat ? Het valt mij op dat er vaak dezelfde vragen zijn en dat documentatie vaak weliswaar enthousiast is maar ook langdradig daarom deze korte 'to the point' uitleg. Ik weet dat het niet volledig maar ik hoop mensen te inspireren en aan het barfen te krijgen.

Lizzy, zoals je leest probeer ik de mensen ook vooral hierheen te krijgen.

Als ik wat fundamentele dingne mis hoor ik het graag ! 8)

Barfplaats wordt gesponsord door