Ik heb net een, vind ik, erg interessante site gevonden over dierenrechten binnen de Islam:
http://www.st-atar.com/turk_yasasinda_h ... klari.html
Nu vraag ik me een paar dingen af:
"Massaproduktie van dieren, waarbij hun rechten duidelijk geschonden worden maakt hun vlees altijd onwettig, ongeacht de gebruikte slachtmethode. Zolang de levensomstandigheden van dieren niet in orde zijn, is elke discussie van de slachtmethode naast de kwestie."
Dit zou dus inhouden dat Halal vlees niet afkomstig mag zijn van in de bioindustrie gefokte dieren. Immers, dit schendt volgens de sharia de rechten van het dier en dit zou dus betekenen dat bioindustrievlees per definitie niet Haram is (niet goed). Maar in Nederland is dat niet zo, althans, dat lijkt mij... Of wel? Komen Halal geslachte dieren uit dezelfde koker als ons Albert Heijnvlees?:
"Op basis van diverse bronnen 1,7-13 en op grond van eerder geciteerde hadith, kunnen aan deze klassieke lijst van Haram produkten ook alle produkten (dus niet alleen vlees zelf) afkomstig van factory farming toegevoegd worden, zelfs al zouden deze factory farm dieren op Islamitische wijze geslacht worden. Immers, wanneer dieren voedermeel gegegeten hebben waarin bloed of kadavers van andere dieren zitten, zijn zij per gevolg "carnivoor" en wordt hun vlees ook Haram. Merk op hoe toepassing van de Islamitische voorschriften zaken als BSE-overdracht op mensen onmogelijk maakt vermits het vlees en alle afgeleide produkten van dieren die zulk voeder aten, onwettig zijn voor Muslims, en Muslims dit dus niet mogen consumeren. De wrede wijze waarop dieren in factory farming vaak behandeld worden, in het bedrijf zelf, tijdens het transport of tijdens het doden, is in strijd met de Islamitische voorschriften en maakt deze dieren Haram (onwettig). Een dier dat niet op een waardige manier geleefd heeft en gedurende zijn leven lichamelijk of emotioneel werd tekort gedaan, is onwettig voor de Islam. Het op Islamitische wijze slachten ervan maakt het niet Halal of wettig, en Muslims mogen er dus niet van eten."
En dan, ten tweede:
"De Islamitische manier van doden is door een snelle, diepe incisie in de keel met een scherp mes, waarbij zowel de nekader en halsslagaders aan beide zijden als de trachea en de esophagus doorgesneden worden. Uit wetenschappelijk onderzoek door Professor Schulz en zijn collega Dr. Hazim van de Universiteit van Hannover, Duitsland 9 zou blijken dat deze methode, wanneer deskundig toegepast, beter is dan de CBP (captive bold pistol stunning) methode. Aan de hand van vergelijkend onderzoek met EEC en ECG werd aangetoond dat:
- met de Islamitische methode het dier geen pijn lijdt, terwijl met de CBP methode het dier hevige pijn lijdt;
- met de Islamitische methode een maximale hoeveelheid bloed uit het lichaam verwijderd wordt, wat niet het geval is met andere methoden. Bloed mag volgens de Islam niet geconsumeerd worden (bloed is overigens ook drager van allerhande ziektekiemen)."
Ik zag laatst een stuk op LLink tv over halal slachten en ik moet zeggen, hoewel het er vies uitziet, vond ik de manier waarop het voltrokken werd wel diervriendelijker dan hoe het in de meeste slachthuizen eraan toe gaat (afgezien van het feit dat slachten nooit diervriendelijk is). De dieren die binnengebracht werden bij het slachthuis, kregen de tijd om rustig bij te komen. Geen stress, geen opgefoktheid, gewoon even bijkomen met een muziekje. Beesten worden geslacht buiten het zicht van andere beesten. De andere beesten mogen dus niet zien dat een beest wordt geslacht. Bovendien mag het beest dat wordt geslacht het mes niet zien. Hierover wordt gezegd:
"Toen iemand in het bijzijn van een dier zijn mes aan het scherpen was, zei de Profeet Mohamed: "Ben jij van plan het dier twee keer te doden? Eén keer door je mes te scherpen terwijl het dier het ziet, en een keer terwijl je de keel oversnijdt?" (Al-Furu Min-al-Kafi Lil-Kulini)".
In theorie natuurlijk allemaal geweldig, maar in hoeverre wordt dit in Nederland echt nageleefd... weet iemand dat?