Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door Bernadette
#418685
Wie heeft tips om mijn volwassen kat (vondel) en de twee binnekatten van mijn vriend (spook en monster) van 7 maanden oud aan elkaar te laten wennen?

Het lukt niet ....

met de bench vliegen ze elkaar nog aan, nu zitten ze om en om in een kamer.
Door Bernadette
#418867
Bedankt voor de link, zal er vanavond eens voor gaan zitten, ik ben niet zo heel goed in Engels.

Op dit moment zijn alle drie de katten vrij! De twee jonkies (spook en monster) zijn beneden aan het spelen met de bench, heb er een speelplek van gemaakt. Het slaat aan, Vondel (de oudere kat) is zowaar van onder het bed vandaan gekomen. Heeft beneden op de keukenstoel gelegen ...

Er is wel heen en weer geblaast, maar niet gevochten! Hoop kabaal, maar geen gevecht dus!

Vondel is nu weer boven. Er is vooruitgang dus! Maar heel heel Heel moeizaam....
Door Kefraya
#418873
Bernadette schreef: Bedankt voor de link, zal er vanavond eens voor gaan zitten, ik ben niet zo heel goed in Engels.

Op dit moment zijn alle drie de katten vrij! De twee jonkies (spook en monster) zijn beneden aan het spelen met de bench, heb er een speelplek van gemaakt. Het slaat aan, Vondel (de oudere kat) is zowaar van onder het bed vandaan gekomen. Heeft beneden op de keukenstoel gelegen ...

Er is wel heen en weer geblaast, maar niet gevochten! Hoop kabaal, maar geen gevecht dus!

Vondel is nu weer boven. Er is vooruitgang dus! Maar heel heel Heel moeizaam....
Gelukkig dat er wat vooruitgang is :D
Het is altijd heel moeizaam om katten aan elkaar te laten wennen, want katten zijn erg territoriaal. En tja, als je dan de kat des huizes bent en er komen ineens twee jonge opdondertjes je rust verstoren, dan wil je wel eens chagrijnig worden!
Veel geduld hebben en wat ook belangrijk is: Vondel blijven behandelen als enige en belangrijkste kat: hij wordt geknuffeld, krijgt het eerst eten etc. De andere voorlopig negeren in Vondel's bijzijn, ook al lijkt dat zielig. Ze komen er vanzelf wel tot een rangorde.
Dit is een Nederlandse link (even scrollen totdat je bij het juiste item bent):
http://www.uwdierenkliniek.nl/bib-gedragkat.htm
Door Bernadette
#418881
Het is net andersom. Spook en Monster zijn heren des huizes en Vondel is de nieuwerd...

Maar ik dacht dat het bij katten anders lag. Er is een kat superieur aan andere katten. Dus niet ranghoger, maar superieur.

Heel raar, maar voor vondel is eten waar hun bij zijn echt absoluut niet te doen. Vondel eet gewoon niet. Hij zit met Hele Grote ogen te kijken naar die twee die aan het eten zijn.

Ik geef ze dus apart eten.....

Nu heb ik een blik kattenspeeltjes aangebroken, Vondel heeft daar geen interesse in maar die twee kleintjes die zijn wild ervan. Kunnen zich daarop afreageren ipv op Vondeltje.

Ik ga de links nu even lezen! Bedankt voor het meedenken!
Door Mevroi Kruim
#418967
Nee, samen eten dat gaat niet, of ze moeten echt goed aan elkaar gewend zijn. Mijn 5 eten wel bij elkaar in de buurt maar Knor (grote rooie) die toch de anderen al z'n hele leven kent wordt helemaal neurotisch als 3 van de anderen maar naar z'n bak kijken. Alleen Kruimel mag naast hem eten, die is klein en eet niet veel dus is niet bedreigend.

Katten aan elkaar laten wennen is kwestie van hele lange adem. Niet te gauw in paniek raken over geblaas en gegrom, de katten de ruimte geven om elkaar te ontlopen, en je erbij neerleggen dat het misschien geen boezemvriendjes worden. Als ze elkaar tolereren en niet van stress in huis gaan piesen gaat het al heel best. Al het andere is meegenomen.
Door Borke
#419594
Als je katten aan elkaar wilt laten wennen, dan begin je met de nieuweling(en) eerst gescheiden te houden van de kat(ten) die al in huis wonen.
Dat doe je minstens 24 uur en het handigste is het om dat in je slaapkamer te doen.
Katten zijn heel erg op geur gericht en 'vreemde' katten die ruiken verkeerd en die moeten weg.
Na 24 uur of meer contact met die nieuwe kat - veel aaien en ze gaan ruiken naar jouw beddengoed, dan zou je voorzichtig iets kunnen gaan proberen.

Een volgende stap kan zijn om de nieuweling(en) in de woonkamer te laten en de oudere kat(ten) dan in de slaapkamer. Zo ruiken ze elkaars lucht, zonder dat ze elkaar zien.

Zorg dat ze liefst hetzelfde eten, ze wassen zichzelf en ruiken dan naar hetzelfde eten.

Zet extra kattenbakken neer, want sommige katten vertikken het om op de bak van een ander te gaan en worden dan onzindelijk.

Je kunt proberen bji de dierenarts een Feliway verstuiver te kopen.

Probeer dan eens voorzichtig om ze samen in de woonkamer te laten en probeer je er niet mee te bemoeien, zo lang het geen groot gevecht wordt. Als je er niet bij kunt zijn, scheid dan de 'oude' en de 'nieuwe' katten van elkaar.

Op deze wijze hebben wij altijd katten aan elkaar kunnen laten wennen, tot aan dekkaters van 9 maanden toe.
het kost wel minstens 1 week, meestal 2 weken.
Gaat het na 2 weken nog niet, dan wordt het meestal geen succes, dan is het beste wat je kunt verwachten dat ze in vrede langs elkaar heenleven.
Nou moet ik er wel bij zeggen dat wij Maine Coons hadden en hebben en die zijn over het algemeen niet zo moeiljik in groepen te houden.
Door Nelly
#420334
Vijftien jaar geleden kwamen Zipper en Mistral bij me wonen, toen beiden zo'n weekje of 6 oud(Sorry :-\). Ze zijn dikke vrienden, hoewel ze ook wel eens ruzie hebben. En nu, afgelopen augustus, kwam er opeens zo'n klein rood kreng bij. En dat bemoeit zich overal mee, is zo brutaal als wat en ga zo nog maar ff door. Toch maken ze eigenlijk vrijwel geen ruzie, en ik houd ze eigenlijk niet eens echt apart, want dat is hier in huis vrijwel onmogelijk. Het is wel zo dat de beide oude katers naar buiten kunnen als ze dat willen. Inmiddels hebben ze al samen naast elkaar op het aanrecht gegeten, dus ik denk dat ze elkaar helemaal goed gaan verdragen. En dat is te hopen ook, want ik wil er nog eentje bij!
Door Bernadette
#420453
Het gaat beter. Er wordt nog wel veel "preventief" geblazen en gegromt, maar het echte vechten is over. 's Nachts zijn ze nog gescheiden en overdag alleen gescheiden als er niemand in huis is.

Ik wil niet zeggen dat het goed gaat tussen de twee, maar het gaat beter. En ik denk dat het grootste wat ik te verwachten heb inderdaad is een soort van tolerantie.

Gisteravond en vanmorgen hebben ze naast elkaar gegeten. Uit zichzelf. ;D
Door Bernadette
#460188
Inmiddels zijn ze altijd samen, dus niet meer gescheiden wil dat zeggen... Het is niet zo dat ze in hetzelfde mandje liggen. Het mooie is dat mijn hond Blitz als politie agent werkt op het moment. Steeds als er een dreiging uitgaat van de katten onderling (meestal is Vondel de starter) dan springt hij ertussen en kan de opkomende ruzie sussen! Geweldig!!!
Door Borke
#460667
Fijn dat het zo'n stuk beter gaat en dat je ze nu ook zonder toezicht (nou ja met de hond) samen kunt laten.
Ach katten hoeven niet samen in een mandje te liggen, als ze maar geen ruzie maken ;)
Door Bernadette
#461139
Ze maken nog wel ruzie, maar het bloed niet meer en dat is het mooiste! Er gaat nu wel eens een hele dag voorbij dat ze niet vechten! Dat is dus echte pure vooruitgang! Lange adem hebben ;D
(en blitzie danken natuurlijk)
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door