Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Kynida
#416375
hallo allemaal, ik ben sinds kort begonnen met het geven van vers vlees van smuldier, ik zou in de toekomst graag overstappen op echt vers en rauw, maar ben nog wat huiverig ten aanzien van bijvoorbeeld het salmonella risico en de botten. Ik heb vanochtend wel sardientjes gekocht en zalmkoppen (helaas niet gratis, die zalmkoppen). Ik weet niet of het nodig is om alles eerst in te vriezen, maar ik ben toch beducht voor eventuele parasieten en wormen die aanwezig kunnen zijn. Als ik zelf samenstel moet ik dan altijd olie toevoegen en welke?
gr. chicken
Door Sofie
#416622
Hey!

Ik kan niet op alles een antwoord geven maar ga mijn best doen!

ivm salmonella: ten eerste kan een hond dat met alle soorten voeding oplopen.
Salmonella sterft al in een maagzuurmilieu van 5 graden. Een brokkenhond heeft een maagzuur van 4 à 5. Hier is de kans dat die salmonella oploopt echt klein! Een hond die volledig rauw eet heeft een maagzuur van 1!!! Hier heeft de salmonella dus echt géén schijn van kans!
Verder is de verse voeding die je je hond geeft eveneens geschikt voor menselijke consumptie en is dus streng getest!
Ik zou je daar dus geen zorgen over maken.

Botten: zowiezo moet je botten ALTIJD rauw geven en NOOIT koken, grillen, ...
Rauwe botten verbrijzelen als het ware in de muil terwijl gekookte,...botten een andere structuur krijgen en dus versplinteren. Dus kan dan ernstige beschadigingen verzaken in de slakdarm, darm,...
In het begin moet je hond echter nog wennen aan het eten van botten. Begin dus met beginnersbotjes zoals kippennekes, kippenvleugeltjes! Je houdt ze in het begin best vast (gebruik een washand zodat je het makkelijk vast kan houden). Zo leert je hond er op knagen (je moet de botten dus horen kraken!)
Lees verder eens het document 'honden en het eten van botten' in de bibliotheek!

Sardientjes dacht ik moeten niet ingevrozen worden! Die kan je gerust meteen aan je hond voeren.

Zalm door en tegen vries je best een 15-tal dagen in. Dit omdat er in de zalm nog parasieten aanwezig kunnen zijn.

Over het toevoegen van supplementen kan ik je helaas niet helpen.

Heb je dit trouwens al eens gelezen?
http://www.barfclub.nl/een_handleiding_tot_barf2.htm

Succes!
Door Kynida
#416814
Bedankt voor het antwoord, dat klaart alvast het salmonella probleem op. Ik heb al alle onderwerpen uit de bibliotheek uitgeprint. Alleen is mijn hond nogal een schrokop, hij heeft al verscheidene keren last gekregen van stukken runderhuidbot (van die botten met zo een knoop erin) die hij had ingeslikt. Mijn hoop is dat de gezondheid van mijn hond er op vooruit gaat, hij heeft veel last van exceem tussen zijn tenen.
gr. chicken
Door Sofie
#416877
Die runderhuidbotten zou ik zowiezo weglaten!! Dat zijn ten eerste gekookte en samengeperste...ja wat is het eigenlijk...het verteerd niet goed en vaak blijft het nog vaststeken ook.

Als jouw hond echt een schrokop is geef je best grote botten waar hij verplicht is van op te knagen.
Door 202spots
#416890
Sofie schreef: Die runderhuidbotten zou ik zowiezo weglaten!! Dat zijn ten eerste gekookte en samengeperste...ja wat is het eigenlijk...het verteerd niet goed en vaak blijft het nog vaststeken ook.
Ja ik zou ook de runderhuidbotten weg laten, het is wat de naam al zegd...huid van 'n rund en voor zover ik weet is 't gedroogde huid met 'n heleboel rotzooi erbij om 't goed te houden.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door