Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door K9Jordan
#405935
Iemand deze uitzending woensdagavond gezien? Ik niet, mijn vent wel en die heeft onderstaande mail naar de NPS gestuurd. Ben benieuwd naar de reactie.

-----Original Message-----
From: Martin
Sent: donderdag 20 oktober 2005 10:13
To: [email protected]
Subject: Grazend Nederland / Koken voor dieren

Geachte mevrouw, mijnheer,

Gisteravond heb ik gekeken naar de uitzending Grazend Nederland met Pierre Wind.
Een van de reportages ging over een dame die kookte voor haar dieren.
Het argument was dat dit beter zou zijn voor haar honden dan brokken. De maaltijd bestond uit gekookte rijst, gekookte groenten en gebraden kip.
De combinatie van deze reportage met het item over overgewicht bij huisdieren heeft mij verbaasd. De gekookte maaltijd voor de honden is verre van gezond voor deze dieren en draagt zeker niet bij aan het gewicht van die dieren. Ik moet concluderen dat de research voor deze items steken heeft laten vallen.

Even in meer detail: de hond is een afstammeling van de wolf. Hoewel in de loop der eeuwen de hond sterk in uiterlijk is gaan verschillen van de wolf, is het spijsverteringsstelsel nog steeds vergelijkbaar. Rijst behoort niet tot basisvoedsel van de hond en wolf, het zijn vleeseters.
De beesten krijgen met rijst (of aardappels, of granen) veel te veel koolhydraten binnen. De enige wijze waarop wolven groenten binnenkrijgen is via de maaginhoud van prooidieren. Deze zijn dan al gedeeltelijk voorverteerd. Het geven van gesneden groeten aan honden heeft dan ook geen zin. Zij beschikken niet over de enzymen die nodig zijn de groenten af te breken en te verteren. De groenten zullen via de ontlasting onverteerd het lichaam van de hond weer verlaten. Kip is uiteraard wel goed, maar gebraden niet! Dit zorgt voor veel vet. Gelukkig werd het vlees wel van de botten afgehaald, want gekookte botten zijn uiteraard veel te hard en kunnen veel schade aan de ingewanden veroorzaken.

Enig onderzoek van de redactie had kunnen leiden naar de inmiddels toch uitgebreide discussie binnen de hondenwereld die gaat over versvleesvoeding.
Ook dit is gebaseerd op de gedachte dat meer aandacht voor het eten van de huisdieren een beter resultaat (dus gezondheid) oplevert dan fabrieksvoeding.
Daarnaast is er veel discussie over de kwaliteit van fabrieksvoeding.
Dit is veelal gemaakt van restafval van veevoeder productie aangevuld met preparaten om nog enige voedselwaarde te geven. Dit geldt ook voor de zgn. goede merken die de dierenarts aanbeveeld. Inmiddels zijn er grote groepen mensen die hun huisdieren versvleesvoeding geven en er zijn individuele kleinschalige leveranciers die in dit gat in de markt springen. Ook stellen veel huisdierbaasje de maaltijden zelf samen uit vers (en rauw) vlees.

Voor de goede orde: wij voeren onze Duitse Herder een combinatie van kippennekken (rauw) en carnibest. Mag ik U uitnodigen eens een blik te werpen op internet sites als www.barfplaats.nl en www.carnibest.nl .
Wellicht kunt in een toekomstige uitzending nog eens terugkomen op dit onderwerp, en dan op een wijze waar huisdiereigenaren iets aan hebben.

Voor vragen en opmerkingen kunt U altijd contact met mij opnemen.
Laatst gewijzigd door K9Jordan op do 20 okt 2005, 10:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Elise
#405940
Ik heb het toevallig ook gezien. Die mevrouw schoof 3 kippebouten in de oven. Was rijst aan het koken, en ik dacht dat ze voor zichzelf een maaltijd aan het bereiden was :-\ Om het te garneren deed ze er nog een gekookt eitje boven op ::)
Door Loeka
#405943
Ik heb dat stukje niet gezien(wel de vegetarische chinees), maar het lijkt mij nu juist wel een leuke aflevering om een barfende hond en kat in beeld te brengen. Maar ja misschien is dat niet "vreemd" genoeg om uit te zenden. 8) Dat zou me overigens tegenvallen van de NPS. ;)
Door Daisy75
#406011
Belachelijk dat ze zoiets uitzenden, kunnen ze beter 1 van jullie filmen al barfend hihi.
Ik heb dit wel eens gelezen idd, maar niet gezien de uitzending.
Ook las ik laatst een stuk op een site dat ging over vegetarische honden....dat het gezonder was bla bla...nou nog ff zeg, een carnivoor aan de groente zetten...en geen vlees meer,
ja ze beweerden dat dit oke was omdat die honden erg oud geworden waren...
zal de site zoeken ff... :-\
Door Daisy75
#406014
Over vegetarische honden en poezen: 'Geen koe voor de kat'
De oudste hond ter wereld is een 27-jarige collie uit Engeland. In mensenjaren komt dat neer op zo’n 200 jaar. Bramble – zo heet ze - doet nog wekelijks haar zwempartijtje en krijgt van haar baasje enkel veganistische voeding. Ze eet dus helemaal geen vlees, zuivelproducten of eieren, wel rijst, linzen en biogroenten…In 2000 liepen bij Belgische gezinnen meer dan één miljoen honden en 1,7 miljoen katten rond. Bij de Nederlanders ging het om anderhalf miljoen honden en meer dan twee miljoen katten. Tel daar nog de viervoeters in dierenasielen, dierenpensions en dierenwinkels bij en de zwerfhonden en zwerfkatten. Al deze beestjes krijgen vroeg of laat honger: katten en middelgrote honden eten jaarlijks ongeveer evenveel vlees als hun baasje. Mensen die echter niet bereid zijn een koe op te offeren voor een kat, kunnen hun huisdier een vegetarisch menu voorschotelen. Onnatuurlijk, ongezond en onverantwoord zeggen tegenstanders. Onwetendheid antwoorden de voorstanders.

Gelijkheid
Of vegetariërs hun voedingscultuur doortrekken naar hun huisdieren heeft veel te maken met hun motivatie.
Voor Marie-Jeanne Frédérique staat de gelijkheid van dieren centraal. 'Soms schrijven mensen mij dat ze houden van dieren, maar ze schotelen hun hond wel konijn voor.' Ze stichtte 30 jaar geleden samen met haar dochter Fabienne een toevluchtsoord voor dieren. Toen Fabienne stierf in een auto-ongeluk zette de nu zeventigjarige Marie-Jeanne het werk verder. Alle dieren krijgen een veganistisch menu, aangevuld met eieren van de vele ex-legbatterijkippen die in de tuin van Marie-Jeanne genieten van een tweede leven. Wie wel vlees geeft aan zijn huisdier kan volgens Marie-Jeanne om redenen van dierenwelzijn beter geen vis geven, maar uitsluitend rundvlees. Op die manier, zo argumenteert ze, worden er tenminste minder dieren gedood voor de poes. En bovendien komen aan onderzoek naar dierenvoeding ook nog eens proefdieren te pas…

Commercieel dierlijk voer
Andrew Knight, een Amerikaanse dierenarts, deed uitgebreid onderzoek naar vegetarisch voedsel voor huisdieren. Een van zijn argumenten pro is de slechte kwaliteit van de gangbare, commerciële dierlijke honden- en kattenvoeding. Volgens Knight hebben uitgebreide studies aangetoond dat deze, onder meer door de grote hoeveelheid schadelijke ingrediënten, de oorzaak zijn van heel wat ziektes, waaronder kanker, hartkwalen, allergieën, artritis, obesitas en tandkwalen. Het hoge eiwitgehalte van dat voedsel en de slechte kwaliteit van de ingrediënten veroorzaakt ook nierstoornissen, een aandoening die tot de top drie van de doodsoorzaken van huisdieren behoort.
In de meeste katten- en hondenvoeding zitten dierlijke bijproducten, meestal afkomstig van slachtafval. Tot 1998 mocht in België al het dierlijk afval in huisdierenvoer verwerkt worden. Sinds 1998 wordt het BSE-risicomateriaal vernietigd en sinds de dioxinecrisis in 1999 gebeurt dat ook met al het ‘hoog risico-materiaal’. Zo blijft er nog 90% dierlijk afval over van laag risico-materiaal dat gerecycleerd mag worden. Laag-risicomateriaal is het dierlijk afval dat geen ernstig gevaar oplevert voor de verspreiding van op mens of dier overdraagbare ziekten. Het gaat om onder meer slachtafval, vetten en beenderen.
Naast dierlijk afval bevatten de meeste commerciële voeders graan. Volgens Knight gaat het mogelijk om graan dat afgekeurd werd voor menselijke consumptie. Bovendien gebruikt men meestal het afval dat achterblijft na het meelproces, in plaats van het volle graan.
Voor wie ethische bezwaren heeft tegen het geven van vlees aan zijn huisdieren, biedt biologische vleesvoeding volgens Knight geen oplossing. Zelfs de dieren die gekweekt worden in de beste omstandigheden, aldus Knight, moeten de gewelddadige, angstaanjagende en mogelijk pijnlijke ervaring doorstaan om gedood te worden in een slachthuis. En wanneer een producent van honden- of kattenvoer geen slachtafval gebruikt, betekent dit dat de dieren speciaal voor het voer gedood werden.

Opboksen tegen vooroordelen
Vegetarisch voer sluit deze ethische problematiek wel uit, maar de vraag is natuurlijk of een hond of een kat wel kan overleven op een plantaardig voedingspatroon. Met zijn website hoopt Andrew Knight iets te doen aan de 'onwetendheid' rond dit onderwerp. Knight: 'Er bestaat een wijdverspreid vooroordeel tegenover vegetarisch diervoer, zelfs bij dierenartsen en ervaren dierenverzorgers. Er is geen wetenschappelijke reden waarom een voedingswijze bestaande uit plantaardige, minerale en synthetische ingrediënten de noden van een hond of kat niet kan invullen. Verscheidene commerciële producenten van veganistische diervoeders beweren dat ze dit kunnen, en hebben ondertussen een achterban van vele duizenden gezonde honden en katten.'
Iris Walgraeve, een jonge lerares Nederlands uit Kortrijk, geeft haar katten Tuvok en Callisto sinds enkele jaren verse veganistische voeding aangevuld met supplementen. Ze vindt het spijtig dat weinig vegetariërs de overstap proberen te maken. 'Je moet blijven opboksen tegen die vooroordelen dat het ongezond zou zijn, dat het onnatuurlijk is en dat het veel moeite kost. Als ik zou merken dat mijn katten er ongezonder van worden, zou ik meteen stoppen, maar ze zijn levendiger dan ooit. Ik voel me meer verbonden met hen omdat ik zelf eten voor ze maak, wat niet veel extra tijd vraagt. Bovendien vind ik het opentrekken van een blik Whiskas verre van natuurlijk.'

Vegetarische hond
Studies hebben uitgewezen dat zowel honden als katten ondanks hun kortere spijsverteringsstelsel in staat zijn om stoffen uit plantaardig materiaal op te nemen en te absorberen. Zo liet dierenrechtenorganisatie PETA de gezondheid van 300 vegetarische honden onderzoeken, van puppy's tot heel oude dieren. Iets meer dan de helft waren reuen en iets minder dan de helft waren rashonden. Onder de rashonden waren veel terriërs, retrievers, beagles en dobermans. 65% van alle honden was veganistisch. Uit het onderzoek bleek dat hoe langer een hond vegetarisch of veganistisch eet, hoe groter de kans is dat hij in goede tot excellente gezondheid verkeert en hoe kleiner de kans dat hij kanker, infecties, hypothyroidie (onvoldoende productie van de schildklierhormonen) krijgt of aan obesitas lijdt. Veganistische voeding blijkt ook gezonder dan vegetarische. Een andere conclusie was dat hoe langer een hond vegetarisch of veganistisch eet zonder extra taurine of L-carnitine, hoe groter de kans is op een hartkwaal. Honden die gist en knoflook aten bleken algemeen gezonder te zijn en een betere vacht te hebben. Honden die geen sojaproducten aten bleken gezonder dan dieren die dit wel deden. Een laatste conclusie van het onderzoek was dat vegetarische voeding de kans op zouten in de urine kan verhogen, met mogelijk blaasstenen tot gevolg. Daarom is het belangrijk om de PH-waarde van de urine regelmatig te onderzoeken.

Vegetarische kat
Katten zijn als carnivoren niet in staat om nuttige voedingsstoffen uit planten te halen, in tegenstelling tot honden. Ze hebben veel eiwitten nodig omdat ze hieruit bijna al hun energie halen. Eiwitten bestaan uit kleinere deeltjes, aminozuren genaamd, waarvan er 23 verschillende zijn. Elf van deze aminozuren worden voor een kat beschouwd als 'essentieel' omdat het lichaam deze niet zelf kan produceren. Enkele hiervan komen niet of slechts in zeer kleine mate voor in plantaardig materiaal en moeten in vegetarische voeding aangevuld worden. Het gaat om taurine, methionine, cysteine, arginine en lysine. Ook arachidonzuur en de vitamines A en B kan een kat niet zelf aanmaken.
Volgens James Peden, schrijver van het boek Vegetarian Cats & Dogs en oprichter van het bedrijf Vegecat, is zijn product een poeder dat alle voedingsstoffen bevat die een kat nodig heeft. Het poeder meng je door verse groenten, bonen en/ of granen die je volgens een bijgeleverd recept klaarmaakt. Peden: 'In het poeder zit synthetische taurine en vitamine A, vitamine B12, methionine geëxtraheerd uit maïs en zeewier dat veel arachidonzuur bevat. De recepten bevatten voldoende cysteine, arginine, lysine, niacine en vitamine B6.'

Blaasstenen
Vooral bij katten kan de vorming van blaasstenen voorkomen. De meeste blaasstenen worden gevormd door een teveel aan magnesium. Door voedsel te geven met een zeer laag magnesiumgehalte verminder je dus het risico Veel water drinken is ook een manier om de aanmaak van blaasgruis tegen te gaan. De PH-waarde van de urine kan ook verminderen door natuurlijke zuurteregelaars, zoals asperges, bonen, linzen, kikkererwten, bruine rijst, granen, maïs, spruiten, noten (behalve amandelen en kokosnoot), granen en gluten. Ook vitamine C is een zuurteregelaar. Methionine, een essentieel aminozuur, is bijzonder efficiënt in het voorkomen van blaasgruis. Een kat van 5 kg zou niet meer methionine mogen krijgen dan 1800 mg per dag omdat een teveel onder andere het calciumgehalte aantast. Tot slot is er nog sodiumbisulfaat, een zeer krachtige urine-zuurteregelaar.

Voordelen
Peden schreef in zijn boek de ervaringen neer van vele gelukkige verzorgers van vegetarische honden en katten. Volgens deze getuigenissen heeft een vegetarische voedingswijze diverse voordelen. Ten eerste bijten minder parasieten (luizen, vlooien, mijten en teken) zich vast in de pels van de veggie honden en katten. Marie-Jeanne kan dit beamen: 'Vlooien zijn hier al sinds 25 jaar nergens te bespeuren. Ze voeden zich niet graag met het bloed van vegetarische dieren.' De toestand van de pels zou ook verbeteren door een vegetarisch dieet. Marianne Huiberts uit Limburg heeft vier vegetarische honden. Haar hond Tippy was vijf jaar toen ze hem zes jaar geleden uit een asiel haalde. Volgens Marianne zijn haar ernstige huidinfecties genezen dankzij vegetarische voeding.
Ook zou vegetarische voeding allergieën kunnen controleren. Allergie-expert en dierenarts Alfred Plencher zegt dat dierlijke producten de meeste allergieën veroorzaken, met rundvlees op nummer één, zowel voor honden als voor katten. Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselallergie voor huisdieren, naast braken, hoesten en piepende longen. Katten zijn vatbaarder voor voedselallergieën dan honden, en worden nog gevoeliger met de leeftijd.
Nog een voordeel is dat vegetarische voeding minder eiwitten en vetten en meer vezels bevat. Die helpen bij het behouden van een gezond gewicht – belangrijk, want obesitas kan leiden tot artritis en diabetes. En een laatste pluspunt is de verhoogde vitaliteit die sommige katten hebben. Peden denkt dat dit te danken is aan het bewaard blijven van energie die voordien gebruikt werd bij de productie en de verwijdering van dierlijke afvalstoffen zoals sulfaten en fosfaten.

Waar vind je wat?
Wie hond of kat geen vlees wil voorschotelen, heeft de keuze tussen kant-en-klare brokken, blikvoer of een voedingssupplement dat je bij vers eten voegt. Knight: 'Een compleet en evenwichtig vegetarisch dieet dat alle essentiële voedingsstoffen bevat, kan je bekomen door het geven van een vegetarisch voedingssupplement of een compleet vegetarisch commercieel dieet.' Hij pleit voor kwaliteitsprocedures en regelmatig laboratoriumonderzoek van de nutritionele waarden zodat je er zeker van kan zijn dat je huisdier gezond blijft.
Momenteel vind je meer vegetarisch voer voor honden dan voor katten. Zowel in Nederland als in België kan je hondenbrokken, vegetarische knabbels, oren en botten van het merk Yarrah kopen. De grotere Belgische natuurvoedingswinkels verkopen Yarrah, bij de kleinere moet je de producten in grote hoeveelheden bestellen. Je kan de producten ook bestellen via Bio-Planet, ter plaatse of via hun online-winkel op www.bio-planet.be. Via verschillende online-winkels (zie lijstje onder dit artikel) kan je diverse producten kopen voor zowel honden als katten.

Fifi en Felix go veggie
Peter en Mandy, twee Gentse -twintigers, mengen sinds kort brokken van het Italiaanse merk Amí door de vleesbrokken voor hun katten Webber en GB. Peter: 'Het werd steeds moeilijker om in de winkel te staan kiezen tussen kattenvoeding met konijn of lam of zalm. Hoewel katten vleeseters zijn, werden we ons er steeds meer van bewust dat heel de industrie rond dierenvoer niet de natuurlijke gang van zaken is. We twijfelden eerst omdat we bang waren voor voedingstekorten, maar vonden dan veganistische voeding die volledig uitgebalanceerd is.' Ze vervingen hun traditionele voer voor de helft door de veganistische brokken. Mandy: 'Dat vlotte goed. Onze katten aten er goed van, zelfs onze kieskeurige kater. Dan hebben we na twee dagen de vleesbrokjes achterwege gelaten, wat waarschijnlijk te vroeg was want de kater begon naar eten te vragen. Hoewel het veganistisch voer alle essentiële voedingsstoffen bevat, voelde hij blijkbaar toch een soort gemis in zijn voeding.' Ze hebben het voer weer gemengd met de vleesbrokken. 3/4 veganistisch. 'En toen stopte het bedelen naar eten.', zegt Mandy. 'We proberen nu telkens minder vlees te geven om zo over enkele weken terug op enkel veganistisch voer uit te komen.' Mandy en Peter bespraken dit niet met hun dierenarts, maar die had eerder al aangegeven dat een veganistisch dieet geen probleem is, op voorwaarde dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn en dat de eiwitten uitgebalanceerd zijn. 'We zijn van plan om van beide katten bloed te laten nemen wanneer ze zes maanden volledig veganistisch zijn.'
Marianne geeft haar vier honden vegetarische hondenbrokken van Yarrah. 'Niet duurder dan voer van andere, bekende merken', zegt ze. 'Ik leng de brokken wel aan met wat water, plantaardige olie en soms een ei of restjes groenten, rijst... Vroeger maakte ik de maaltijden zelf voor hen. Ik denk dat ik daar binnenkort weer mee ga beginnen, voor de broodnodige afwisseling. Zelfgemaakte maaltijden met Vegedog-supplementen vinden ze het lekkerst. ‘s Ochtends krijgen ze altijd een boterham en soms een snack tussendoor: veggie varkensoor of kluif. Ze zijn ook dol op een stuk wortel.'
Voor de koppige honden en katten heeft Knight nog enkele tips: 'Het voer goed mengen, smakelijke en goedruikende additieven toevoegen zoals gist, plantaardige olie, nori vlokken en spirulina (zeewier en algen), het eten lichtjes opwarmen. Maar geleidelijke omschakeling en doorzettingsvermogen zijn het belangrijkst.


Bron: Nathalie Strypsteen voor EVA-Magazine


URLS
www.vegepets.info
www.yarrah.be
www.vegancats.com
http://ami.aminews.net/
www.vegalife.nl
www.vegepet.com
http://www.asbl-fabienne.org/
www.biteback.beHier dit was wat ik vond...sorry hoor maar ik vind het toch erg vreemd.
Door Daisy75
#406062
Angelique schreef: Wat vreemd....te triest voor woorden bedoel je :-X
Ja precies...alsof die honden erom vragen om geen vlees te eten...echt een debielen werk hoor!
Dat je zelf vegetarier bent moet je zelf weten maar je hond dat aandoen... ???
Door 202spots
#406067
K9Jordan schreef: Het argument was dat dit beter zou zijn voor haar honden dan brokken. De maaltijd bestond uit gekookte rijst, gekookte groenten en gebraden kip.
<snip>
Het geven van gesneden groeten aan honden heeft dan ook geen zin. Zij beschikken niet over de enzymen die nodig zijn de groenten af te breken en te verteren. De groenten zullen via de ontlasting onverteerd het lichaam van de hond weer verlaten.
Tja...ik kom toch 'n beetje in de verdedeging voor de eigenaars die zelf koken..
en kan alleen zeggen dat ik dit dan toch beter vind dan brokken of blik.
Maar zie dan liever gekookte kip inplaats van gebraden.
En wanneer de groentes RAUW word gegeten dan moeten ze dus WEL gepureerd zijn.
Maar wanneer de groentes gekookt word, dan is door het koken de celwand al verbroken en kan de hond dus makkelijk de in stukken gesneden gekookte groentes verteren.
Door conleeuw
#406079
202Spots schreef: Tja...ik kom toch 'n beetje in de verdedeging voor de eigenaars die zelf koken..
en kan alleen zeggen dat ik dit dan toch beter vind dan brokken of blik.
Maar zie dan liever gekookte kip inplaats van gebraden.
En wanneer de groentes RAUW word gegeten dan moeten ze dus WEL gepureerd zijn.
Maar wanneer de groentes gekookt word, dan is door het koken de celwand al verbroken en kan de hond dus makkelijk de in stukken gesneden gekookte groentes verteren.

helaas kookt deze mevrouw alleen in de weekeind en voor de verjaardag feestje van haar honden (yep you read it here, verjaardag feestje)
Door de weeks krijgen de honden brokken, maar ze noemde snel nog dat het van een duren merk was.
Ik ben het wel eens dat koken beter is dan brok ;D
Door Sofie
#406249
Ik vind het toch allesinds goed dat ze zulke reclame maken ipv over brokken, blikvoer,... Misschien al 1 stap in de goede richting?

Over vegetarisch eten voor honden/katten: dat vind ik bullsh*t hoor!!! Ik ben zelf vegetariër maar zal min hond of kat nooit of te nimmer hun vlees ontzeggen! :o
En ja die collie is mooi 27 jaar oud...maar een mens kan met fastfood toch ook 90 jaar worden?
Door Daisy75
#406303
Sofie schreef: Ik vind het toch allesinds goed dat ze zulke reclame maken ipv over brokken, blikvoer,... Misschien al 1 stap in de goede richting?

Over vegetarisch eten voor honden/katten: dat vind ik bullsh*t hoor!!! Ik ben zelf vegetariër maar zal min hond of kat nooit of te nimmer hun vlees ontzeggen! :o
En ja die collie is mooi 27 jaar oud...maar een mens kan met fastfood toch ook 90 jaar worden?
Dat bedoel ik dus ook idd...ik vind vegetarisch eten voor een hond echt belachelijk!
Door Marieke
#406382
Ik heb net de herhaling gezien van het programma.
Pierre Wind heeft toen zelf blikvoeding voor de kat vers "nagemaakt" (ok, alleen de rauw vis en kip was goed, maar toch...). Verder pleitte hij zelf voor gevarieerde voeding, was tégen lightproducten en stelde hij altijd zélf het voer voor zijn konijn samen (dus geen brokjes). Ik zat echt te wachten op het moment dat ze begonnen over BARF voor honden en katten, want hij zat op een aantal momenten echt op het goede spoor.
Het programma heeft inderdaad een paar steekjes laten liggen in de research van hun materie. Wellicht komt er nog een andere aflevering over écht "koken" voor je huisdieren.
Ik hoop dat de ingezonden brief daar iets mee heeft gedaan, goed initiatief!
Door hiram
#407601
KayleighShanden schreef: Dat bedoel ik dus ook idd...ik vind vegetarisch eten voor een hond echt belachelijk!
he le maal mee eens!
waar ben je in godsnaam mee bezig als je honden en katten vegetarisch gaat voeren :o
als je vegetarier of veganist bent prima maar je hoort een dier wel zn natuurlijke voeding voor te schotelen
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door