Judith van Sam schreef:
Ik kwam vanmiddag bij de visboer om mijn wekelijkse dosis zalmkoppen te innen, en toen gaf hij me ook een hele zak schelvis mee. Sommige deels gefileerd (maar wel minstens 50/50 % graat/vlees) en een paar niet meer helemaal bloemetjesfris geurende exemplaren. Ik heb ze in dank aanvaard, maar ik vroeg me eigenlijk af of iemand ervaring heeft met het geven van deze vissoort? Ze vallen wel onder de vette vissoorten, toch??
Nee hoor, volgens mij is schelvis zeeeeer magere vis! Het lijkt op kabeljauw. Schelvislever is wel heel vet en kun je in blikjes kopen.
Overigens zei hij dat je zalm slechts 48 uur hoeft in te vriezen vanwege de haringworm. En ook dat zalm uit de Pacific hier (in Nederland) eigenlijk alleen als filet verkocht wordt. Dus waarschijnlijk krijgen wij nooit met (de koppen dan hè) dit beest te maken.
Groeten, Judith
De reden van invriezen van zalm is niet de haringworm. Het is een parasiet:
"parasite called Nanophyetus salmincola. Overall, the parasite is relatively harmless. The danger occurs when the parasite itself is infected with a rickettsial organism called Neorickettsia helminthoeca. It's this microorganism that causes salmon poisoning".
Het zit niet alleen in de kop. Het kan in de hele vis zitten (niet waarschijnlijk dat wij hier aan zalm uit de Pacific kunnen komen overigens. Wij hebben meestal gekweekte exemplaren uit Scotland/Noorwegen in onze viswinkels). En bij mijn weten is 24 uur invriezen is niet voldoende om deze parasiet uit te schakelen.