Moderator: Lizzy
Lizzy schreef:Een prooidier bestaat namelijk voor zo'n 70% uit spiervlees.En spiervlees is zonder bot?!
AstridStraver schreef: En spiervlees is zonder bot?!Ja, dat is zonder bot. Een gemiddeld prooidier bestaat voor zeg even 10% uit bot. Kaal.
Zo ja, waarom geven wij dan (bron BARF rekenhulp) slechts 60% rauwe vleesbotten (50%vlees/50% bot)?
Zouden we dan niet minder bot en meer vlees moeten geven?
Elvira schreef: Waar geef je dan meer van ? Als je 10-20% minder bot geeft, moet je ergens anders meer van geven, geef je dan meer spiervlees ?Ja inderdaad, meer spiervlees. Ik voer ongeveer 40% a 50% vleesbotten, 15% groentemix, 15% orgaanvlees, 5% tafelrestjes en 15% a 25% spiervlees.
Lizzy schreef: Ondanks dat hart een spier is valt het in mijn ogen onder orgaanvlees. Het heeft ook een ander eiwitstructuur als spiervlees. En omdat een prooidier gemiddeld voor 0.60% tot 1,50% uit hart bestaat, vind ik het gevaarlijk om te stellen dat hart spiervlees is. Want, als je hart tot spiervlees gaat rekenen, dan geef je al snel veel te veel hart (waardoor de voeding totaal uit onbalans raakt). Een prooidier bestaat namelijk voor zo'n 70% uit spiervlees.
klaas schreef: En als 4% van een prooidier uit lever zou bestaan, zou een rund van 500 kilo een lever hebben van 20 kilo?Maar sinds wanneer is 'n koe 'n prooidier dan ???
Een volwassen rund heeft een lever van een kilo of 8, en dan heb je al een hele flinke. Kun je nagaan, ik heb er geeneens verstand van.
klaas schreef: Dus een prooidier bestaat voor 70% uit spiervlees??Beste Klaas, ik heb het over gemiddelden. En natuurlijk is niet ieder prooidier gelijk. Ik heb hier alleen maar geprobeerd aan te tonen dat een hart maar een klein onderdeel is van een prooidier en daarom niet als spiervlees beschouwt moet worden. Bestudeer dit gerust even:
Als we van bot een gemiddelde nemen tussen de 10 en 15%, dan is dat 12,5%. Dat is samen al 82,5%. Hart is 1,5% volgens jou, maakt 84%. Ik heb elders gelezen dat je zegt dat lever uit 4% bestaat van een prooidier. Dat maakt dan samen 88%.
Er blijft 12% over, je wilt me toch niet vertellen dat maar 12% resteert voor maag, darmen, nieren, longen, alle klieren, geslachtsorganen, tong. slokdarm, luchtpijp, strottehoofd, knarsbeen, vet, bindweefsel, bloed, ogen, tanden, huid, opperhuid, pels enz....
chooky schreef: Ik denk dat als je er vanuit gaat dat het ideaal is om hele prooidieren te voeren, dat je dan het bloed, de huid pels enz wel mee moet rekenen en dan heb je niets te maken met het slachtgewicht.Bij mijn weten hebben Ordell/Roger dat samen gedaan en was dit de uitslag:
Een koe is in zoverre een prooidier dat als je de dieren in tweeen deelt, roofdieren en prooidieren (eten of gegeten worden) je een koe niet echt tot de roofdieren kunt scharen. Bovendien is een van de voorvaderen van de koe een favoriet maaltje voor een hoop voorvaderen van onze hond en is tie in ieder geval behoorlijk verwant aan een prooidier.
Had Roger niet een keer een heel hert ontleed om achter de verhoudingen bot / prooidier te komen? Dan is het ook mogelijk om de verhouding spiervlees / prooidier uit te rekenen, en orgaanvlees / prooidier (misschien heeft ie dat zelfs wel gedaan ).
Ik heb alleen weinig plek / zin om zelf een heel hert in onze achtertuin te gaan ontleden de buren kijken al zo raar af en toe om de verzameling botten bij ons achter 8)
Lizzy schreef: Bij mijn weten hebben Ordell/Roger dat samen gedaan en was dit de uitslag:Thanks Lizzy,
"Eergisteren bij een kennis een reekalf mee helpen slachten. Ik was benieuwd naar de percentages spiervlees, organen, bot en overige bestanddelen, omdat ik qua voeding zoveel mogelijk een prooidier wil benaderen. Voornamelijk het botpercentage interesserde me, omdat ikzelf vind dat 15% bot meer dan voldoende is. De uitkomst was, na weging;
- 13 % bot. Voor mij is het nu duidelijk, tussen de 10- 15% bot is voldoende, het bot van de onderpoten wordt niet gegeten, alleen stukgebeten voor het merg, sommige stukken harde wervels blijven ook liggen. samen met de kaakbeenderen.
- Er kwam bijna 7 kilo zuiver bruikbaar spiervlees af en
nog een halve kilo taaie pezen met wat vette stukjes.
Het spiervleespercentage kwam op 50%
- 15% orgaan (niet alleen pens, lever en nieren, maar ook hersenen, ogen, tong, strot ed.)
- 7% vet en pezen
De rest van het dier, waaronder ongeveer 10% haar, opperhuid en onderhuid, hoeven, huid en verder de darmen, longen en geslachtsklieren en ander weefsel, bloed ed. vormen de overige 5 %"
-------------
Komt dus niet helemaal overeen met de analyse van bijvoorbeeld een rat:
Bot: 4,7%
Organen: 9,37%
Rest (spiervlees, bloed, huid): 86%
En de analyses van een muis zijn ook weer heel anders. Die van een konijn ook weer. Dus zo zullen die van een bizon niet overeenkomen met een reekalf.